Blijf op de hoogte

6 gezondheidsvoordelen van komijn

Komijn is een perfect specerij om gerechten mee op smaak te brengen. Maar wist je dat het ook vele gezondheidsvoordelen kent? Zie hier een lijstje.

1. Komijn kan helpen om gewicht te verliezen

In 2015 deden wetenschappers onderzoek naar de effecten van komijn op gewichtsverlies. Zij vergeleken het kruid met medicatie die speciaal was bedoeld om mensen kilo’s te laten afvallen. Ook was er een groep deelnemers die een placebopil kreeg. Wat bleek? Na acht weken waren degenen die komijn en medicatie hadden gekregen het meeste afgevallen. Bovendien bleek het insulineniveau van de deelnemers die het kruid hadden geconsumeerd ook te zijn afgenomen.

Ook een andere studie liet zien dat komijn kan helpen om gewicht te verliezen. De wetenschappers lieten vrouwen met obesitas gedurende 3 maanden dagelijks 3 gram komijnpoeder consumeren. Zowel hun omvang als lichaamsvet nam af.

2. Komijn is goed voor de spijsvertering

Komijn kan de activiteit van de spijsvertering verhogen. Ook is gebleken dat het kruid de afgifte van gal uit de lever versnelt. Gal helpt om voedingsstoffen in de darmen te verteren.

Wetenschappers ontdekten bovendien dat patiënten met het prikkelbare darm syndroom minder klachten hadden nadat zij twee weken lang komijn geconsumeerd hadden.

3. Komijn zit boordevol ijzer

Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die zo ijzerrijk zijn als komijn. Een theelepel van het kruid bevat wel 1,4 milligram ijzer. Dit is 17,5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen.

4. Komijn kan helpen tegen cholesterol

Uit onderzoek is gebleken dat komijn kan helpen om het zogenoemde ´slechte´ LDL-cholesterol te verlagen. Bij deelnemers die 1,5 maand een komijnextract hadden geconsumeerd, was het cholesterolniveau met 10% gedaald.

In een andere studie bekeken wetenschappers in hoeverre komijn het niveau van ‘goede’ HDL-cholesterol kan beïnvloeden. Wat bleek? De deelnemers die gedurende 3 maanden lang komijn in hun yoghurt hadden gedaan, hadden hogere HDL-niveaus dan degenen die enkel yoghurt hadden gegeten.

5. Komijn helpt tegen stress

Een studie bij ratten toonde aan dat hun lichamen minder op stressvolle situaties reageerden wanneer zij van tevoren een komijnextract hadden geconsumeerd. De wetenschappers verklaarden dit doordat het kruid werkt als antioxidant. Bij de ratten bleek het zelfs effectiever te zijn dan vitamine C in dit opzicht.

6. Komijn kan helpen tegen diabetes

Recent deden wetenschappers onderzoek naar het effect van komijnolie op het bloedsuikerniveau van volwassenen met type 2 diabetes. Een deel van hen moest 100 milligram olie per dag consumeren, anderen 50 milligram en de overige deelnemers kregen een placebo-olie.

Uiteindelijk ontdekte het team dat beide komijnolie-groepen een lagere bloedsuikerspiegel hadden dan degenen die de placebo-olie hadden gebruikt. Ook was er een afname te zien in hun insuline en hemoglobineniveau.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.