Blijf op de hoogte

5 gezondheidsvoordelen van honing

Honing is vooral bekend als lekkernij en middel om keelpijn te verzachten. Maar wist je dat de vloeibare substantie nog veel meer gezondheidsvoordelen heeft? Wij hebben de meest opvallende voor je verzameld.

1. Honing kan het niveau van triglyceriden verlagen

Triglyceriden zijn een soort vetten in het bloed die het risico op een hartaandoening vergroten. Ook kunnen ze duiden op insulineresistentie, wat diabetes type 2 kan veroorzaken.

Hoewel consumptie van suikerrijke voeding over het algemeen een stijging van het triglycerideniveau tot gevolg heeft, is uit onderzoek gebleken dat het eten van honing voor een daling kan zorgen. Dit bleek met name het geval te zijn wanneer het wordt gebruikt als vervanging voor suiker. Een voorbeeld betreft een studie waarbij sommige deelnemers honing moesten gebruiken en anderen suiker. Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat degenen die honing hadden geconsumeerd 11 tot 19 procent minder triglyceriden in hun bloed hadden dan de mensen die suiker hadden gegeten.

2. Honing stimuleert wondheling

Honing wordt al jarenlang gebruikt om wonden en brandplekken te genezen. Een werking die ook wetenschappelijk is onderbouwd. Zo analyseerden onderzoekers in 2015 26 studies over honing en wondheling. Uiteindelijk ontdekten ze dat het middel het beste werkt bij de genezing van wonden die geïnfecteerd zijn geraakt na een operatie.

Daarnaast liet een andere studie zien dat honing kan helpen om voetzweren te behandelen. De wetenschappers zagen dat 97 procent van de deelnemers met voetzweren baat had bij het gebruik van de substantie. Het team verklaarde deze helende eigenschap van honing met het feit dat het antibacteriële en ontstekingsremmende ingrediënten bevat.

Ten slotte bleek dat honing ook kan helpen om huidaandoeningen te behandelen, zoals psoriasis en herpes.

3. Honing is rijk aan antioxidanten

Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.

In 2003 hebben wetenschappers ontdekt dat de consumptie van boekweithoning de hoeveelheid antioxidanten in het bloed verhoogde. Daarnaast toonde een andere studie bij zowel ratten als mensen aan dat de substantie antioxidanten bevat die kunnen helpen om een hoge bloeddruk tegen te gaan.

4. Honing verhoogt de “goede” cholesterolwaarde

LDL-cholesterol wordt ook wel het “slechte” cholesterol genoemd. Het kan leiden tot slagaderverkalking en het risico op hartziekten en een beroerte verhogen.

Uit onderzoek is gebleken dat honing kan helpen om het cholesterolniveau te verbeteren. Zo leidde consumptie tot een verlaging van het LDL-cholesterolniveau en een verhoging van het “goede” HDL-cholesterol. Ook in een andere studie werd dit verband gezien. Hierbij kregen de deelnemers de opdracht om honing of tafelsuiker te consumeren. Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat bij degenen die honing hadden gegeten het LDL-cholesterolniveau met 5,8 procent gedaald was. Tegelijkertijd was er een stijging van de HDL-cholesterolwaarde zichtbaar, van 3,3 procent. Ten slotte zorgde de honinginname voor een gewichtsverlies van 1,3 procent in vergelijking met tafelsuiker.

5. Honing kan hoesten bij kinderen verhelpen

Hoesten is een bekend symptoom bij infecties aan de luchtwegen. Het kan leiden tot keelpijn, vermoeidheid en een verstoorde slaap.

Uit onderzoek is gebleken dat honing een effectief middel is om hoestsymptomen bij kinderen te bestrijden.

Een andere studie toonde aan dat de consumptie van honing zelfs effectiever werkt bij hoest dan medicatie. Daarbij bevorderde het een goede nachtrust.

De wetenschappers benadrukken echter dat de substantie nooit mag worden gegeven aan kinderen jonger dan 1 jaar. De reden hiervoor is het risico op botulisme, een ziekte als gevolg van de bacteriën in honing.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.