Blijf op de hoogte

Het biologische effect van thee op vrouwen

Nieuw onderzoek van de Uppsala University toont het biologische effect van thee op vrouwen aan. Het drinken van thee zou kanker tegengaan en het oestrogeenniveau verlagen.

Omgevingsfactoren en het biologische effect

Het is alom bekend dat milieu- en levensstijlfactoren zoals voedselkeuzes, roken en blootstelling aan chemicaliën tot epigenetische veranderingen kunnen leiden. Dit zijn veranderingen van de functies van genen zonder de code te veranderen. Bij deze nieuwe studie wilden de onderzoekers ontdekken of dit ook het geval was bij het drinken van koffie en thee.

Eerdere onderzoeken suggereerden al dat zowel koffie als thee een belangrijke invloed hebben op het tegengaan van tumorgroei, het verminderen van ontstekingen en het beïnvloeden van de hormoonbalans. Deze mechanismen worden waarschijnlijk in gang gezet door epigenetische veranderingen.

Analyse van Europese studies

De onderzoekers bekeken DNA-monsters van meer dan 3000 volwassen deelnemers van verschillende studies in Europa. Hierbij moesten de deelnemers vragen beantwoorden over hun dieet en levensstijl waaronder koffie- en theeconsumptie.

Tijdens de analyse werd er rekening gehouden met leeftijd, geslacht en rookgedrag en werden de effecten van koffie en thee tegen elkaar afgewogen.

Het onderzoek maakte geen onderscheid tussen verschillende soorten thee. “Maar we weten wel dat er in de onderzochte landen meestal zwarte thee gedronken wordt,” zegt hoofdonderzoekster Weronica Ek. Ook is het nog niet duidelijk hoeveel thee er gedronken moet worden om epigenetische veranderingen te veroorzaken.

Het biologische effect

De resultaten tonen aan dat theedrinken tot epigenetische veranderingen bij vrouwen kan leiden, maar niet bij mannen. Deze veranderingen vonden plaats in 28 genetische regio’s die geassocieerd worden met kanker, oestrogeen en stofwisseling.

“Voorgaande studies hebben aangetoond dat theeconsumptie het oestrogeenniveau verlaagt. Dit verklaart het verschil in de biologische reactie van mannen en vrouwen op thee,” stelt Ek.

“Vrouwen drinken daarnaast vaker en meer thee in vergelijking met mannen, waardoor het verband sneller gevonden kon worden.” De onderzoekers konden geen verband vinden voor koffieconsumptie.

Vervolgonderzoek

De studie benadrukt de gezondheidsvoordelen van thee op het gebied van kanker en hormoonbalans, en het is waarschijnlijk dat dit door epigenetische veranderingen komt. Toch kon het onderzoek geen hard bewijs leveren, en vervolgonderzoek is nodig om te begrijpen hoe deze veranderingen de gezondheid beïnvloeden.

Er zijn volgens Ek namelijk veel factoren die kunnen meespelen. De koffiedrinkers in het onderzoek rookten namelijk meer dan de theedrinkers. “Dit kan er zeker voor gezorgd hebben dat de theedrinkers gezonder uit de verf kwamen, indien het rookgedrag niet juist is meegerekend.”

Het kan ook zijn dat mensen die bewust met hun gezondheid omgaan vaker theedrinken dan koffie. “Rapporten en tijdschriften vermelden namelijk vaak dat theedrinken gezond is.” Hoewel de resultaten dus zeker interessant zijn, adviseert Ek om voorlopig gewoon te drinken wat je wilt.

De resultaten zijn gepubliceerd in de medische uitgave Human Molecular Genetics.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.