Blijf op de hoogte

5 gezondheidsvoordelen van boerenkool

Het is vandaag Nationale Boerenkooldag. Reden genoeg om de groente weer eens op het menu te zetten. En ben je nog niet overtuigd, lees dan dit rijtje gezondheidsvoordelen.

1. Boerenkool helpt tegen kanker

Uit onderzoek is gebleken dat boerenkool het risico op verschillende soorten kanker kan verlagen. De groente bevat bijvoorbeeld chlorofyl, een stof die chemicaliën geassocieerd met kanker uit het lichaam houdt.

Ook is boerenkool rijk aan sulforafaan. Wetenschappers hebben ontdekt dat deze stof kan helpen om kanker op moleculair niveau te bestrijden.

2. Boerenkool helpt tegen hartziekten

Boerenkool zit boordevol vezels, vitamine C, vitamine B en kalium. Dit zijn allemaal stoffen die goed zijn voor ons hart.

Daarnaast ontdekten wetenschappers in 2012 dat mensen die dagelijks 4.068 milligram kalium consumeerden 49% minder kans hadden om te sterven aan een hartziekte vergeleken met degenen die slechts 1.793 gram per dag binnenkregen. Ook hadden zij een kleiner risico op beroertes, nierstenen en verloren minder snel spiermassa.

3. Boerenkool zit boordevol antioxidanten

Boerenkool is rijk aan antioxidanten. Dit zijn stoffen die ons lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen. Voorbeelden zijn vitamine C, betacaroteen en flavonoïden.

Antioxidanten verlagen niet alleen het risico op ziekten als kanker, maar helpen ons ook om gezond ouder te worden. Ten slotte werken ze tegen ontstekingen, depressies, hartziekten en een hoge bloeddruk.

4. Boerenkool kan je cholesterolniveau laten dalen

Uit onderzoek is gebleken dat de dagelijkse consumptie van boerenkoolsap je goede cholesterol met 27% kan doen verhogen en je slechte cholesterol met 10% kan laten dalen.

Daarnaast ontdekten wetenschappers dat het stomen van de groente een net zo’n krachtige werking oplevert als colestyramine, een cholesterolverlagend medicijn.

5. Boerenkool helpt je ogen te beschermen

Boerenkool is rijk aan luteïne en zeaxanthine. Studies hebben aangetoond dat deze stoffen kunnen helpen om leeftijdsgebonden achteruitgang van de ogen tegen te gaan. Het bleek met name te helpen tegen netvliesveroudering en staar.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.