Blijf op de hoogte

De voordelen van plantaardige voeding

Volgens de Gezondheidsraad zou ons eten voornamelijk uit plantaardige voedingsstoffen moeten bestaan. Annet Roodenburg, lector Voeding en Gezondheid aan HAS Hogeschool, legt uit waarom.

Wat is het verschil tussen plantaardige en dierlijke voeding?

“Simpel genomen is plantaardige voeding gebaseerd op planten en dierlijke voeding gebaseerd op dieren. Daarnaast zijn er bepaalde voedingsstoffen die uitsluitend in één van de soorten te vinden zijn. Zo zit vitamine B12 alleen in dierlijke producten en vitamine C enkel in plantaardige voeding. Alleen in zeewier zit de stof.”

Wat zijn de voordelen van plantaardige voeding?

“Ten eerste is de samenstelling gezonder. Plantaardige voeding bevat minder verzadigde vetten vergeleken met dierlijke voeding. Ook zijn ze rijk aan vezels, waardoor ze goed zijn voor je darmen, een vol gevoel geven en de kans op overgewicht doen afnemen.

Een ander voordeel is dat de voeding duurzamer is en dus beter voor het milieu. Koeien stoten methaan uit, een broeikasgas dat 30 keer vervuilender is dan kooldioxide. Daarnaast wordt veel antibiotica gebruikt in de dierenindustrie, wat het risico op antibiotica-resistentie verhoogt. Er is veel meer ruimte nodig, voor het verbouwen van veevoer. En daar komt nog bij dat de werkwijze vaak dieronvriendelijk is. Plantaardige voeding is goed voor onze aardbol.”

Plantaardig
Lees ook: positieve effecten plantaardig vet

En wat zijn de gevaren?

“Wanneer je enkel plantaardig eet, kun je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontwikkelen. Een voorbeeld zijn eiwitten. Hoewel deze bouwstoffen ook in plantaardig voedsel voorkomen, is de kwaliteit vaak minder dan die in dierlijke voeding. Maar tegenwoordig eten we zo gevarieerd en krijgen op zoveel manieren eiwitten binnen, dat het risico op een tekort eigenlijk te verwaarlozen is.

Waar je echter wel mee moet uitkijken, is ijzer. Wanneer je geen vlees eet, loop je een hoger risico om bloedarmoede te ontwikkelen. Plantaardig ijzer kan minder goed worden opgenomen door onze darmen dan dat uit dierlijke bronnen.

Ten slotte ligt ook een vitamine B12-tekort op de loer. B12 zit namelijk uitsluitend in dierlijke voeding. Veganisten worden dan ook geadviseerd om supplementen te slikken.”

Wat is uw advies?

“Ik adviseer om minder vlees te eten. Met name vlees dat sterk is bewerkt of waaraan veel zout is toegevoegd, brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Het verhoogt de kans op kanker en andere ziekten. Wel moet worden benadrukt dat vlees een goede bron van ijzer is, waardoor het niet erg is om af en toe een stukje te consumeren. Maar minderen, is zeker aan te raden.

Over de andere dierlijke producten ben ik milder. Eieren bevatten kwalitatief goede eiwitten, maar zijn ook een bron van verzadigd vet. Mijn advies is dan ook om maximaal 2 à 3 eieren per week te eten. Overige zuivelproducten, zoals yoghurt en kwark, zijn prima. Ze bevatten veel calcium en zitten boordevol vitaminen. Alleen met kaas moet worden opgepast door het zout en de verzadigde vetten die erin zitten. Maar het is ook weer niet de bedoeling dat we helemaal geen vet meer binnenkrijgen. Onverzadigde vetten hebben we zelfs nodig. Een beetje verzadigd vet kan echt geen kwaad!”

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.