Blijf op de hoogte

6 gezondheidsvoordelen van kurkuma

Kurkuma is ook wel bekend als geelwortel. Het kruid is perfect om gerechten mee op smaak te brengen, rijst geel te laten kleuren of thee te maken. Maar wist je dat het ook een heilzame werking heeft? Hier een lijst met de zes meest opvallende gezondheidsvoordelen.

1. Kurkuma is goed voor het brein

De neuronen in onze hersenen zijn verantwoordelijk voor het ontvangen, verwerken en doorsturen van informatie. Ze kunnen zich vermenigvuldigen, maar ook nieuwe verbindingen vormen. Een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij deze processen is de zogenoemde Brain-Derived Neurothropic Factor (BDNF), een groeihormoon dat zich in de hersenen bevindt. Tekorten aan deze stof kunnen het risico op alzheimer en depressie verhogen.

Uit onderzoek is gebleken dat consumptie van kurkuma het BDNF-niveau kan verhogen. Het kruid is hiermee effectief bij de bestrijding van hersenziekten en leeftijdsgebonden achteruitgang. Sommige wetenschappers zijn er zelfs van overtuigd dat kurkuma indirect kan bijdragen aan een beter IQ en geheugen.

2. Kurkuma kan helpen om kanker te voorkomen

Onderzoek heeft aangetoond dat kurkuma kan helpen om de groei, ontwikkeling en verspreiding van kanker op een moleculair niveau tegen te gaan. Zo ontdekten wetenschappers in 2009 dat het kruid de groei van nieuwe bloedvezels in tumoren kan afremmen en kankercellen kan doden.

Daarnaast zijn er onderzoekers die het effect van kurkuma bij 44 mannen met malformaties in hun dikke darm hebben bestudeerd. Deze aandoening kan in sommige gevallen tot kanker leiden. Allen kregen zij de opdracht om gedurende één maand 4 gram van het kruid te consumeren. Wat bleek? De misvormingen waren met 40 procent afgenomen.

3. Kurkuma kan helpen bij depressie

In 2014 bestudeerden onderzoekers het effect van kurkuma op depressiesymptomen. Hierbij werden deelnemers in drie groepen verdeeld. De eerste groep kreeg de opdracht om Prozac – een antidepressivum – te gebruiken, de tweede groep deelnemers kreeg 1 gram kurkuma en de anderen werden gevraagd om beide middelen te gebruiken. Na 6 weken kwamen de wetenschappers tot de ontdekking dat het kruid net zo’n effectieve werking had als Prozac. De groep die beide middelen hadden ingenomen, bleken de grootste vooruitgang te hebben geboekt.

Daarnaast toonde een andere studie aan dat kurkuma de afgifte van de zogenoemde ‘’gelukshormonen’’ serotonine en dopamine stimuleert. Hiermee draagt het bij aan een betere stemming.

4. Kurkuma kan helpen bij artritis

Artritis is een veelvoorkomend probleem in westerse landen. De aandoening wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een ontsteking van de gewrichten.

In 2012 hebben wetenschappers het effect van kurkuma bij patiënten met reumatoïde artritis bestudeerd. Wat bleek? De consumptie van het kruid werkte nog beter dan ontstekingsremmende medicatie.

Ook andere studies hebben de heilzame invloed van kurkuma op artritis bevestigd. Alle deelnemende patiënten ervaarden een verbetering van hun symptomen.

5. Kurkuma kan het risico op hartziekten verlagen

Het endotheel is een laagje cellen dat een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling. Disfunctioneren van het endotheel kan verschillende hartaandoeningen tot gevolg hebben.

Er zijn al veel onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat kurkuma de functie van het endotheel kan verbeteren. Zo waren er onderzoekers die stelden dat het kruid dezelfde werking heeft als beweging. Een andere studie toonde aan dat het net zo goed werkt als medicatie.

Daarnaast waren er wetenschappers die het effect van kurkuma wilden bestuderen bij 121 deelnemers die een kransslagader bypass operatie moesten ondergaan. Een deel van hen kreeg de opdracht om in de dagen vóór de ingreep 4 gram van het kruid te consumeren, terwijl de anderen een placebotablet kregen. Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat degenen die kurkuma hadden ingenomen 65 procent minder risico liepen om een hartaanval in het ziekenhuis te krijgen.

6. Kurkuma kan helpen bij alzheimer

De ziekte van Alzheimer wordt gekenmerkt door opeenhopingen van eiwitten die ook wel amyloïde plaques worden genoemd. Onderzoekers hebben aangetoond dat kurkuma kan helpen om deze opeenhopingen te verminderen.

Daarnaast bleek uit een andere studie dat kurkuma het risico op Alzheimer verlaagt als gevolg van de ontstekingsremmende werking.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.