Blijf op de hoogte

Minder eten helpt mogelijk niet bij afvallen

Om gewicht te verliezen is het niet belangrijk om te kijken naar hoeveel je eet, maar naar wat je eet. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Pennsylvania State University, recent verschenen in het tijdschrift Appetite.

Controle over porties

Voorafgaand aan de studie onderzochten de wetenschappers een jaar lang het effect van portiegrootte op gewichtsverlies. Alle deelnemers werden getraind om meer controle over hun porties te kunnen uitoefenen.

In het nieuwe onderzoek wilde het team bekijken in hoeverre de oude deelnemers anders zouden reageren op portiegroottes in vergelijking met mensen die de training niet hadden gevolgd.

Drie groepen vrouwen

In totaal namen aan de studie drie groepen vrouwen deel. De eerste groep bestond uit 34 vrouwen met obesitas die niet hadden deelgenomen aan het vorige onderzoek en dus geen training hadden gekregen. Daarnaast waren er nog eens 29 ‘ongeschoolde’ vrouwen, maar zij hadden een gezond gewicht. Ten slotte bestond de derde groep uit 39 vrouwen met obesitas die wel aan de training hadden deelgenomen.

Alle vrouwen kregen vier weken lang dezelfde voeding die in verschillende porties opgediend werd.

Zelfde portie, maar minder calorieën

Uiteindelijk ontdekte het team dat alle vrouwen meer voedsel consumeerden in het geval ze grotere porties geserveerd kregen. De groep die aan de training had deelgenomen, consumeerde echter minder calorieën dan de ‘ongeschoolde’ deelnemers.

De lagere calorie-inname was toe te schrijven aan het feit dat de getrainde vrouwen meer gezonde voeding met een lage caloriedichtheid en minder producten met veel calorieën aten.

Kies voor weinig calorieën

Volgens de wetenschappers laat hun studie zien dat je door gezonde voeding met weinig calorieën beter gewicht verliest. Het helpt om het hongergevoel te reguleren en diëten langer vol te houden.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.