Blijf op de hoogte

Verhoogd darmkankerrisico door ontstekingsbevorderende voeding

Ontstekingsbevorderende voeding, zoals frisdrank en vlees, verhogen mogelijk het risico op darmkanker. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van the Harvard T.H. Chan School of Public Health, recent gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Oncology.

Ontstekingswaarde

Voor hun studie stelden de wetenschappers eerst de ontstekingswaarde van verschillende voedingsgroepen vast. Vlees, vis, geraffineerde granen, frisdranken en groenten die niet donkergeel zijn of groene bladeren hebben, bleken hoog te scoren.

Daarentegen was de ontstekingswaarde van bier, wijn, thee, koffie, fruitsap, pizza, snacks, donkergele en bladerige groenten niet hoog. Hieronder vielen ook wortels en zoete aardappels.

Meer dan 120.000 volwassenen

Vervolgens maakte het team gebruik van twee studies, namelijk the Nurses’ Health Study en the Health Professionals Follow-up Study. Hiermee probeerden ze informatie te verzamelen over de voedingspatronen van meer dan 120.000 volwassenen.

Alle deelnemers werden 26 jaar lang gevolgd en om de 4 jaar ontvingen zij een vragenlijst over hun voedingsgewoonten. Om het verband tussen voeding en het risico op darmkanker te bestuderen, gebruikten de wetenschappers regressiemodellen.

Ten slotte werden de deelnemers in verschillende groepen ingedeeld naar gelang hun alcoholgebruik en gewicht.

Ontstekingsbevorderend voedsel en darmkanker

Uiteindelijk werden in totaal 2.699 gevallen van darmkanker opgespoord. De onderzoekers kwamen hierbij tot de ontdekking dat ontstekingsbevorderend voedsel was verbonden aan een hoger risico op darmkanker.

Meer specifiek, bleken de mannen en vrouwen die het vaakst producten met een hoge ontstekingswaarde consumeerden 32 procent meer risico te lopen om darmkanker te ontwikkelen in vergelijking met degenen die de producten met de laagste ontstekingswaarde consumeerden.

Rol ontstekingsbevorderende voeding

De onderzoekers concluderen dat hun studie de rol van ontstekingsbevorderend voedsel bij de ontwikkeling van darmkanker aantoont. Ze stellen dat strategieën die gericht zijn op het verminderen van deze invloed grote voordelen voor vrouwen en mannen met overgewicht kunnen meebrengen.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.