Blijf op de hoogte

Krakende knieën kunnen op artritis wijzen

Knieën die kraken of knakken leiden tot artritis in de nabije toekomst. Dat is de voorzichtige conclusie van een nieuw onderzoek van Baylor College of Medicine.

Crepitus en artritis

Het is normaal dat knieën zo nu en dan kraken tijdens zware inspanning, dit wordt in geneeskundige terminologie crepitus genoemd. Wanneer dit echter vaker gebeurt kan het wel een goede reden tot bezorgdheid zijn. “Ons onderzoek suggereert dat crepitus niet compleet onschuldig is,” zegt hoofdonderzoekster dr. Grace Lo. “Het is een teken dat er iets aan de hand is in het kniegewricht.”

Voorheen was het nooit duidelijk of crepitus een van de voortekenen van artritis kon zijn. Maar nu duikt er steeds meer bewijs op in de vorm van röntgenfoto’s van afbrekend kraakbeen in de knie. En ervaren mensen de symptomen van artritis als frequente pijn en stijfheid.

Resultaten

De onderzoekers bestudeerden bijna 3500 deelnemers tussen de 45 en 79 jaar. Hierbij maakten ze onderscheid tussen de mensen die altijd, gemiddeld en nooit crepitus ervaarden. Bij de eerste categorie kreeg 11 procent binnen een jaar artritissymptomen. Dit was ongeveer 8 procent bij de middencategorie en 4.5 procent bij de deelnemers van wie de knieën nooit knakten.

Reumatoïde artritis | Mijn Gezondheidsgids
Lees ook: wat is reumatoïde artritis?

Scepsis

Toch zijn de resultaten discutabel. Bijna alle deelnemers zaten volgens Lo namelijk in de gevarenzone voor artritis, door ouderdom, obesitas of hun medische verleden. Het is dus niet duidelijk of de resultaten hetzelfde zouden zijn bij een jongere leeftijdscategorie.

En hoewel alle deelnemers artritisvrij waren bij aanvang van het onderzoek, werden er bij sommigen wel tekenen van artritisschade in röntgenfoto’s gesignaleerd. Dit was ook de groep die het meest risico liep: driemaal zoveel als de deelnemers die nooit crepitus ervaarden.

Conclusies

Volgens Lo kunnen de bevindingen nuttig zijn voor de dagelijkse medische praktijk. “Als patiënten klagen dat ze vaak krakende of knakkende gewrichten hebben, moeten ze een röntgenfoto laten maken.” Wanneer er dan artritisschade wordt gevonden, is het waarschijnlijk dat de symptomen zullen toenemen.

Helaas is er geen magische pil tegen artritis, maar bij zwaarlijvige patiënten kan gewichtsverlies helpen. Ook kunnen sommigen profiteren van het versterken van de spieren die de knie ondersteunen, voegt Lo toe.

Dr. Joseph Bosco, een orthopedische chirurg die niet bij het onderzoek betrokken was, onderschrijft dat frequente crepitus gecontroleerd moet worden. “Veel mensen ervaren krakende of knikkende knieën. Maar dit is geen reden tot paniek.” Toch raadt hij het wel aan om je knie te laten controleren wanneer dit vaker gebeurt.

De resultaten zijn in de medische uitgave Arthritis Care & Research gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Voor mensen met een lichamelijke handicap is de afhankelijkheid van hulpverleners vaak een extra beperking. De keuze voor een geschikte woning en woonvorm is voor hen dan ook een gecompliceerde…

Belgische wetenschappers van KU Leuven hebben een manier gevonden om tegelijkertijd botaanmaak te stimuleren en botafbraak te verminderen. Deze bevindingen bieden nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen…

Marianne van der Zalm was net de vijftig gepasseerd toen bij haar osteoporose werd geconstateerd, een skeletaandoening waarbij brozere botten de kans op botbreuken vergroten. Volgens schattingen van het Rijksinstituut…

Jan Troost (59) is geboren met Osteogenesis Imperfecta. Openhartig vertelt hij over zijn leven met de aandoening. Wanneer werd Osteogenesis Imperfecta bij je gediagnosticeerd? “Bij mijn geboorte werd aanvankelijk gedacht…

Marie (86) heeft al een aantal jaren hele slechte knieën. Of de problemen die ze heeft het gevolg zijn van artrose is nog niet geheel duidelijk. “Als gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.