Blijf op de hoogte

Patiëntenverhaal hoofd-halskanker

Hoofd-halskanker is een verzamelnaam voor verschillende kankersoorten, onder andere aan het strottenhoofd, de lip en keel-, mond- en neusholte. Marcel Haumann had een tumor op de tongbasis en ging door een lijdensweg. Toch won hij de strijd en blikt hierop terug.

 

Tumor op de tongbasis

“In de zomer van 2009 voelde ik een bobbeltje in mijn nek”, vertelt Marcel. “Ik had er geen last van, had het nooit eerder opgemerkt. Toch maar even langs de huisarts, die het ook niet goed wist. Hij liet bloed onderzoeken, maar daar kwam niets verontrustends uit. Omdat het bultje er nog steeds zat, lieten we een echo maken. Er werd direct een punctie gedaan.” Toen bleek het toch mis, Marcel bleek hoofd-halskanker te hebben. Waar de primaire tumor zat, was op dat moment nog niet duidelijk. “Je komt dan in de medische molen terecht met allerlei onderzoeken”, kijkt hij terug. “Ik bleek toen een tumor op de tongbasis te hebben.”

Oorzaak van Marcels hoofd-halskanker: het HPV-virus

De tumor bleek behoorlijk groot en kon niet geopereerd worden. “Mijn kansen leken niet al te best. Uit verder onderzoek bleek de tumor veroorzaakt door het HPV-virus, wat de kansen iets beter maakte.” Marcel kon deelnemen in een studie met vier chemokuren. Daarvan kon hij er drie volmaken, omdat hij tijdens de vierde keer als bijwerking hartritmestoornissen kreeg. Daarna volgde nog een standaardbehandeling met 35 bestralingen en zes chemokuren. Ook die maakte hij niet helemaal af. “De gevolgen van de bestraling waren zo heftig, dat ik halverwege werd opgenomen.

Mijn gehemelte lag helemaal open.” Maandenlang kreeg Marcel sondevoeding. “Een zware periode om te herstellen. De pijnstilling werd langzaam afgebouwd en ik was enorm moe. Ondanks alles heb ik wel altijd de hoop gehad dat ik kon genezen, daar ben ik vol voor gegaan. Maar heftig was het zeker. Het feit dat mijn tumor het gevolg was van het HPV-virus gaf me houvast, want ik wist dat mijn kans daardoor wat groter was. Natuurlijk waren er momenten dat ik dacht: ‘zo hoeft het voor mij niet meer’, maar over het algemeen bleef ik er voor gaan, vooral ook vanwege de onvoorwaardelijke steun van mijn vrouw.”

De weg naar genezing

Na maart 2010 ging het snel beter met Marcel. Er volgde een zomervakantie met weinig problemen en daarna ging hij weer aan het werk in zijn eigen bedrijf. “Alle energie was weer terug en dat was ongelooflijk. Ik had niet gedacht dat dat ooit nog zou gebeuren. Ik heb een eigen bedrijf met 40 à 50 man personeel, dat moet ook doordraaien.” Hoewel Marcel toegeeft dat veel oude gewoontes weer terugkeren, zijn er ook dingen veranderd. “Ik heb mijn vrouw beloofd dat de laptop ‘s avonds niet meer opengaat. Het gaat nu prima met me en ik realiseer me dat ik in zekere zin geluk heb gehad.” Helemaal ongeschonden is Marcel niet uit de strijd met hoofd-halskanker gekomen.

Zijn speekselklieren zijn blijvend beschadigd door de radiotherapie. “Als ik praat of eet moet ik af en toe wat drinken. ‘s Nachts gebruik ik er een gel voor. In principe kan ik alles weer eten, hoewel pindakaas moeilijk gaat”, glimlacht hij. “Je kunt er goed oud mee worden. Inmiddels ben ik genezen verklaard. De tumor is na vijf jaar nog niet teruggekeerd en dan is de kans miniem dat het alsnog gebeurt.”

Wat is jouw ervaring met hoofd-halskanker?

Gerelateerde artikelen

Het aantal patiënten met hoofd-halskanker neemt jaarlijks toe. Veel tumoren in het hoofdhalsgebied worden pas in een laat stadium opgespoord. Symptomen worden niet altijd herkend en deze tumoren groeien meestal…

Het internationale oncologisch vakblad Journal of Clinical Oncology publiceert vandaag de ECLYPS-studie van onderzoekers uit Vlaanderen en Nederland, die onderzocht of de PET-scan kan bijdragen tot een betere behandeling van…

Circa 3 procent van de gevonden tumoren in Nederland bevindt zich in het hoofd-halsgebied, leert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Hoofd-halskanker kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven,…

Mensen die mogelijk worden geconfronteerd met kanker maken veel onzekere tijden door. Het wachten op de uitslag kan vooral psychisch zwaar zijn. Wanneer bijvoorbeeld een biopt uit een gezwel is…

Hoofd-halskanker
Patiëntenverhaal keeltumor

In 2011 werd bij Bart Verdonk beenmergkanker geconstateerd. Sindsdien volgt hij een lange weg en kreeg hij onder meer te maken met heftige bijwerkingen van de medicatie. Van de ziekte…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.