Na een hartinfarct: naar welke alarmsignalen luister je?
Door je hartinfarct is het vertrouwen in je lichaam danig op de proef gesteld. En nu je weer thuis bent, zal het sneller schrikken zijn als je lijf laat weten dat er misschien weer iets mis is. Maar wanneer is dat echt zo en is het dus tijd om de dokter te bellen?
Ai, dit heb je eerder meegemaakt. Het voelt weer net als die keer voordat je gedotterd bent. Herken je (één van) onderstaande klachten? En blijven ze aanhouden als je langer dan vijf minuten rustig zit? Bel dan de huisarts en geef aan dat je dezelfde klachten ervaart als toen je een hartinfarct had.
- Pijn midden op de borst, alsof er een knellende band omheen trekt
- Uitstralende pijn naar bovenarmen, hals, kaak, rug of maagstreek
- Zweten, misselijkheid en/of braken
Typische klachten bij vrouwen
Hoewel de klachten verschillen van persoon tot persoon, krijgen vrouwen soms andere aanwijzingen die op een hartinfarct duiden. Wees als vrouw daarom gewaarschuwd als je (één van) onderstaande klachten opmerkt:
- Pijn in de bovenbuik, kaak, nek, rug en/of tussen de schouderbladen
- Kortademigheid
- Extreme moeheid
- Duizeligheid
- Onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling
- Misselijkheid en/of braken
Hoe verschillend een hartinfarct ook kan voelen, het is belangrijk om te weten dat de alarmsignalen elke keer bij jou hetzelfde zullen voelen als de eerste keer.
Blijven de klachten aanhouden in rust?
Alarmsignalen die maar blijven duren als je rustig bent, mag je vooral niet negeren. Dus als je bijvoorbeeld hijgend in je stoel zit na minimale inspanning, waarbij je dat eerder niet had. Of als je hart ineens op hol slaat, zomaar, terwijl je je niet inspant. En zeker als je flauwvalt of dat dreigt te gaan doen, is er iets mis. En dus alle reden om de dokter te bellen.
Wanneer hoef je je geen zorgen te maken?
Iedere cardioloog zal zeggen dat ‘ie liever heeft dat een patiënt te snel belt, dan te laat. Dus twijfel je of er iets mis is? Bel! Het heeft tijd nodig voordat het vertrouwen in je lijf weer is hersteld. Dus natuurlijk zal je weleens schrikken als je denkt dat er iets aan de hand is. En zal je langzaamaan merken hoe je lijf reageert nu je je conditie aan het verbeteren bent door meer te bewegen. Die angst hoort erbij, zeker in de eerste periode na een hartinfarct. Dus onthoud: bij twijfel altijd je cardioloog bellen.
Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Amgen. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Amgen heeft geen invloed op de inhoud gehad.
NL-P-145-0719-076175c/juli2019
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking