Om alle spieren in je lijf van zuurstof te voorzien, pompt een gezond hart per minuut zo’n 4 tot 5 liter bloed rond. In het geval van een hartinfarct veroorzaakt een bloedstolsel een acute afsluiting waardoor een deel van het hart (ook een spier) geen bloed meer krijgt. Maar hoe voel je eigenlijk dat je een hartaanval hebt?

Het lastige van een hartinfarct herkennen, is dat maar zo’n veertig procent van de mensen de bekende symptomen ervaart als kortademigheid en een drukkende pijn op de borst die uitstraalt naar de linkerarm. Meer dan de helft – zeker vrouwen – heeft andere klachten. Pijn tussen de schouderbladen, in de buik, rug, hals, nek, tanden, oorlellen, pink of rechterarm. Misselijkheid. Extreme moeheid, duizeligheid. Een vaag griepje. En sommigen voelen niks.

Vaak niet herkend

Thierry Wildbergh is interventiecardioloog in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort: “Eén van mijn opleiders, ook een cardioloog, kreeg een hartinfarct en had dat zelf niet door. Waarmee ik maar wil zeggen hoe lastig het is om vage klachten goed in te schatten. En de mensen zonder klachten, die er ook zijn, krijgen dus überhaupt geen waarschuwing vooraf.”

Bij twijfel dokter bellen

“Merk je iets van de genoemde klachten, zelfs als je je niet inspant?” vervolgt dr. Wildbergh. “Dan is het raadzaam naar de huisarts te gaan. En bij acute paniek bel je uiteraard 1-1-2. Echt zeker weten of het om een hartaanval gaat, kan pas achteraf. Aan de hand van een ECG (hartfilmpje), katheterisatie en een echo, kan je bepalen wat er aan de hand is. Huisartsen, cardiologen; we zitten er allemaal wel eens naast. Soms denk je onterecht dat er niks aan de hand is, een andere keer vermoed je niks ernstigs en blijkt het wel een hartinfarct te zijn geweest.”

Schuldgevoel

Dr. Wildbergh: “Wat wel een feit is: een hartinfarct krijg je niet alleen. Er is altijd iemand bij. De partner, kinderen, omstanders… Ook voor hen is het plotselinge van een hartaanval enorm schrikken. Ik merk dat sommige naasten zich later schuldig voelen dat ze de klachten niet herkend hebben. ‘Had ik maar…’ blijft dan door hun hoofd rondspoken. Maar niemand heeft er schuld aan of had iets kunnen voorkomen. Daarvoor zijn de symptomen in veel gevallen toch te onduidelijk of zelfs compleet afwezig.”

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Amgen. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Amgen heeft geen invloed op de inhoud gehad.

NL-P-145-0719-076307/juli2019