Blijf op de hoogte

Wie is wie op de afdeling cardiologie?

De afdelingen cardiologie en hartbewaking ademen rust. Gecontroleerde rust wel te verstaan. Want hier wordt niets aan het toeval overgelaten. Samenwerking tussen de verschillende professionals is cruciaal. En daarom wordt elke vraag, elk piepje, gebaar, elke verandering, hoe minuscuul ook, gehoord en gezien. Maar wie zijn het precies die daar op de afdeling werken?

Verpleegkundigen

Het team verpleegkundigen, waarvan één meestal de teamleider is, is verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van de patiënten op de afdeling. De verpleegkundigen zijn speciaal opgeleid voor het werk op de afdeling cardiologie en weten zodoende veel over hart- en vaatziekten. Soms nemen zij ook leerling-verpleegkundigen onder hun hoede.

Cardiologen

Cardiologen of interventiecardiologen zijn de artsen van de afdeling. Na hun studie geneeskunde hebben zij een zesjarige opleiding tot cardioloog gevolgd. Zodoende hebben zij zich bekwaamd in de preventie, diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten.

Arts-assistenten of zaalartsen

Een arts die (nog) niet in opleiding is tot specialist (anios) of bezig is met zijn of haar specialisatie (aios) tot cardioloog heet een arts-assistent. Arts-assistenten nemen de taak van zaalarts op zich. Zij zijn al basisarts en werken onder begeleiding van de cardiologen.

Fysiotherapeuten

De fysiotherapeut ondersteunt patiënten om hun herstel te bespoedigen. Na de behandeling helpen zij dagelijks patiënten met oefeningen om zo weer in beweging te komen.

Diëtisten

Gezonde voeding is, zeker na een hartinfarct, van levensbelang. De diëtiste bepaalt wat patiënten op de afdeling te eten krijgen en helpt later bij de hartrevalidatie bij het omschakelen naar een nieuwe, gezondere leefstijl. Waarbij het uitgangspunt is dat het LDL-cholesterol afneemt.

Verpleegkundig specialisten

Het beroep verpleegkundig specialist is betrekkelijk nieuw in Nederland. Kort gezegd zijn het verpleegkundigen die na hun hbo-v nog een medische master hebben afgerond. Verpleegkundig specialisten stellen zodoende diagnoses en schrijven medicatie voor.

Ondersteunend personeel

De afdelingen kunnen leunen op veel ondersteunend personeel als schoonmakers en afdelingsassistenten. Dankzij hen zijn alle kamers brandschoon, worden de maaltijden geserveerd en liggen medicatie en medische hulpmiddelen voor het grijpen.

Psychologen en geestelijk verzorgers

Het is flink schrikken zo’n hartaanval. Dus naast de beste verzorging voor je lijf, is er ook aandacht voor het hoofd. Want hoe verwerk je de onzekerheid om nu als hartpatiënt verder te leven? Psychologen en geestelijk verzorgers ondersteunen hierbij.

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Amgen. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Amgen heeft geen invloed op de inhoud gehad.

NL-P-145-0819-076961d/August2019

Gerelateerde artikelen
Hartinfarct - wat nu… ?
Een hartinfarct raakt je ook in je hoofd

Op z’n zachtst gezegd is het niet niks zo’n hartaanval. En snél dat het allemaal ging. Tussen pijn op de borst, een spoedbehandeling op de OK en bijkomen op de…

Daar lig je dan. Op de afdeling cardiologie/hartbewaking. Je werd onwel, reed met gillende sirenes richting het ziekenhuis, alwaar je meteen werd behandeld. Nog maar net bekomen van het feit…

Hart voor zijn werk. Een meer treffende omschrijving van cardioloog Maarten van Hessen is er niet. Begeesterd over het werk en de innovaties, maar bovenal begaan met zijn patiënten. “Sommigen…

Hartinfarct - wat nu… ?
Wat gebeurt er bij een openhartoperatie?

Een openhartoperatie, bypassoperatie of in medische termen ‘Coronary Artery Bypass Grafting’ is een ingrijpende behandeling. Vaak is dit nodig als er in meerdere kransslagaderen ernstige vernauwingen zitten en niet alle…

Goed nieuws: een bypassoperatie loopt bijna altijd goed af. Meer dan 97% van de patiënten wordt wakker en kan zich verheugen op een gezondere verlenging van het leven. Maar natuurlijk,…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.