Blijf op de hoogte

Onderzoek en behandeling na een hartinfarct

Hartfilmpje, echo, dotteren… Vlak nadat je een hartinfarct hebt gehad, volgt een aantal onderzoeken en behandelingen. We zetten het hoe en waarom hiervan op een rijtje.

Tijdens een hartinfarct is één van de kransslagaders, de bloedvaten die het hart van zuurstof voorzien, volledig verstopt. Daardoor stopt de bloedtoevoer naar een deel van het hart. De verstopping, als gevolg van slagaderverkalking, komt door de vorming van een bloedstolsel op een gescheurde plaque; een ophoping van kleine vetdeeltjes, waaronder cholesterol. Door de plaque verstoppen de slagaders en krijgt het hart steeds minder zuurstof. Zuurstof die je lijf nodig heeft om te kunnen leven.

Onderzoeken

De onderzoeken na een hartinfarct moeten de schade aan het hart vaststellen. Zit er in andere kransslagaders ook te veel plaque? Door een combinatie van meerdere meetinstrumenten te gebruiken en onderzoeken in te zetten, krijgt de cardioloog een compleet beeld van de conditie van het hart.

  • Met een stethoscoop wordt naar het hart geluisterd.
  • Een elektrocardiogram (ECG) is het bekende beeld van de groene lijntjes die de elektrische signalen van het hart weergeven. Met een ECG kan de mate van het zuurstoftekort en eventuele hartritmestoornissen bepaald worden.
  • Met een echo kan de functie van het hart beoordeeld worden. Zo ontstaat een nauwkeurig beeld van de werking van de hartkleppen en de bloedtoevoer via de slagaders.
  • Tevens wordt er onderzocht of er behandelbare afwijkingen zijn in bepaalde bloedwaarden, zoals het slechte cholesterol (LDL) en welke waarde stofjes hebben die de schade aan het hart weergeven, de zogenaamde hartenzymen.

Behandeling

De behandeling is er, onder andere, op gericht om de ophoping van plaque die het infarct veroorzaakte weg te nemen en verdere slagaderverkalking te voorkomen. Maar natuurlijk ook om het slechte cholesterol (LDL) te verlagen om zo de toename van plaque tegen te gaan. Daarom wordt er gedotterd en worden diverse medicijnen voorgeschreven:

  • Dotteren
    Het oprekken van de vernauwde slagaders met een ballonnetje.
  • Bloedverdunners
    Maken het bloed minder ‘stroperig’.
  • Cholesterolverlagers
    Helpen het LDL-cholesterol verlagen.
  • Bètablokker
    Medicijn dat de hartslag verlaagt en ritmestoornissen vermindert.

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Amgen. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Amgen heeft geen invloed op de inhoud gehad.

NL-P-145-0719-076175/juli2019

Gerelateerde artikelen

Daar lig je dan. Op de afdeling cardiologie/hartbewaking. Je werd onwel, reed met gillende sirenes richting het ziekenhuis, alwaar je meteen werd behandeld. Nog maar net bekomen van het feit…

Hartinfarct - wat nu… ?
Wie is wie op de afdeling cardiologie?

De afdelingen cardiologie en hartbewaking ademen rust. Gecontroleerde rust wel te verstaan. Want hier wordt niets aan het toeval overgelaten. Samenwerking tussen de verschillende professionals is cruciaal. En daarom wordt…

Hart voor zijn werk. Een meer treffende omschrijving van cardioloog Maarten van Hessen is er niet. Begeesterd over het werk en de innovaties, maar bovenal begaan met zijn patiënten. “Sommigen…

Hartinfarct - wat nu… ?
Wat gebeurt er bij een openhartoperatie?

Een openhartoperatie, bypassoperatie of in medische termen ‘Coronary Artery Bypass Grafting’ is een ingrijpende behandeling. Vaak is dit nodig als er in meerdere kransslagaderen ernstige vernauwingen zitten en niet alle…

Goed nieuws: een bypassoperatie loopt bijna altijd goed af. Meer dan 97% van de patiënten wordt wakker en kan zich verheugen op een gezondere verlenging van het leven. Maar natuurlijk,…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.