Goed (HDL) en slecht (LDL) cholesterol: hoe zit dat precies?

Cholesterol. Je hebt het woord vast wel eens eerder gehoord, maar het fijne weet je er misschien niet van. En dan bestaat er ook nog zoiets als HDL- en LDL-cholesterol. Hoe zit dat precies?
Cholesterol is een vetachtige stof die je lever aanmaakt. Het bestaat uit bolletjes die zijn opgebouwd uit een aantal soorten eiwitten waaronder LDL en HDL (daarover later meer). Cholesterol wordt via je bloed vervoerd naar verschillende delen in je lichaam, omdat je het continu nodig hebt voor de bouw van je celwanden en hormonen. Je kunt dus niet zonder cholesterol, maar een teveel ervan is niet goed.
Wat doet cholesterol?
LDL (Lage Dichtheids-Lipoproteïnes) is het eiwit dat het vervoer van cholesterol verzorgt in het lichaam. Onderweg blijft het overtollige cholesterol makkelijk ‘plakken’ in de wanden van slagaders. Zo kunnen er vernauwingen in de vaten ontstaan die alle spieren en organen van zuurstofrijk bloed voorzien. HDL (Hoge Dichtheids-Lipoproteïnes) voert het teveel aan cholesterol naar de lever af, waar het wordt afgebroken. Daarmee beschermt het HDL-cholesterol je tegen hart- en vaatziekten, terwijl het LDL-cholesterol juist het risico erop verhoogt.
Wat wordt er gemeten?
Door bloed af te nemen, kan je bij iemand het cholesterol meten. Daaruit volgen drie uitslagen: het totaalcholesterol, het ‘slechte’ cholesterol (LDL) en het ‘goede’ (HDL). Leuk ezelsbruggetje om die laatste twee uit elkaar te houden: HDL, het goede cholesterol, kan je lezen als ‘Hoop Doet Leven’. Als het totaalcholesterol onder de 5 blijft, ben je gezond. De waarde van het LDL-cholesterol mag niet boven de 3 uitkomen en voor HDL geldt dat waarden groter dan 1,3 als goed worden beschouwd.
Belangrijk dat LDL-cholesterol laag is
Hoe lager het cholesterol, hoe lager de kans op een hartinfarct is. Dat geldt voor iedereen; man of vrouw, jong en oud. Het fijne is: je bent dus nooit te oud om je cholesterol te verlagen en daarmee de kans op (nog) een infarct te verkleinen.
Hoe kun je je cholesterol verlagen?
Je kunt vier dingen doen om je cholesterol te verlagen: stop, slik, eet en beweeg. De belangrijkste is: stop met roken! En natuurlijk je voorgeschreven medicijnen die het cholesterol omlaag brengen, trouw innemen. Die medicatie is er speciaal voor gemaakt om het LDL-cholesterol te verminderen en verlaagt daarmee de kans op een nieuw hartinfarct. Daarnaast helpt gezond (maar ook wat minder!) eten en genoeg beweging enorm. Hoe ingewikkeld dat in de praktijk ook moge zijn, talloze wetenschappelijke onderzoeken tonen aan hoe een gezonde leefstijl de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Wellicht kan dat motiveren om de knop nu écht om te zetten en gezonder te gaan leven.
Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Amgen. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Amgen heeft geen invloed op de inhoud gehad.
NL-P-145-0719-076307c/juli2019
Reactie
In aanvulling op bovenstaande bericht, Cholesterolremmers remmen naast de aanmaak van Co-enzym Q10 (nodig voor energie in spieren en hart, vandaar de bijwerking spierpijn!) ook de aanmaak van het selenoproteine. Dat is een eiwit wat zorgt voor transport van selenium, wat weer voor een goede schildklierfunctie nodig is. Een verhoogd cholesterol heeft oa te maken met oxidatieve schade, gebruik dus anti-oxidanten, bijvoorbeeld vitamine A, C en E. Een verhoogd cholesterol krijg je ook bij een tekort aan vitamine D en stress in welke vorm dan ook... Het slechte cholesterol wordt gemaakt van vitamine D en SUIKER, het goede cholesterol wordt gemaakt door vitamine D en vet. (vet is zo slecht nog niet) omega 6 vet zou verminderd moeten worden en omega 3 en 9 meer, net als cocosvet en roomboter. Omega 6 zitten in zonnebloemolie en de margarine en halvarine. laten staan dus want die zijn ontstekingsbevorderend, die ontstekingen gaan in je aderen zitten met alle gevolgen van dien. In het artikel staat dat cholesterol remmers selectief het slechte cholesterol remmen. Dit is onjuiste informatie!!! Het goede en het slechte cholesterol wordt beide geremd. kortom een mediteraan dieet is goed tegen hart en bloedvaten. :) Eet smakelijk en bedenk je minstens 3 x voor je aan de statines gaat!
De hoeveelheid LDL-cholesterol zegt niet zo veel. Het gaat om de grootte van de LDL-moleculen (en ook niet om de LDL/HDL ratio) Dit kan gemeten worden door middel van de triglyceriden/HDL-ratio. Een waarde boven 1,66 mol/L vergroot de kans op de aanwezigheid van kleine LDL-moleculen. De triglyceriden/HDL-ratio is een betere voorspeller van hart-en vaatziekten dan de achterhaalde cholesterolratio- de LDL/HDL-verhouding. Hoog cholesterol is dus ongezond als je veel kleine LDL-moleculen hebt als gevolg van laaggradige ontsteking. Ofwel, als je triglyceriden?HDL-ratio boven 1,66 mol/L is. Test hs-CRP! Bij het ouder worden is het cholesterolgehalte vaak iets verhoogd. Mogelijk leidt dit tot een langere levensverwachting, een te lage cholesterol (4,1 mmol) juist tot verhoogde kans op hart-en vaatziekten. Een cholesterolverlager verlaagt ook het gehalte van co-enzym Q10
Plaats een opmerking