Toegegeven: het is lastig. En je ziet er wellicht als een berg tegenop. Want natuurlijk weet je dat het beter is als die extra kilo’s eraf gaan. En dat je met die sigaretten nu écht moet stoppen. Maar hoe gaat die knop deze keer wél blijvend om? Want je leefstijl veranderen, is heel belangrijk om nieuwe problemen met je hart te voorkomen. Gelukkig staat er veel hulp voor je klaar na een hartinfarct.

Bewezen: gezonder leven is makkelijker als je het samen doet. Vraag je gezin, partner, buren, familie dus om mee te doen. Samen afvallen en in beweging komen, is nu eenmaal een stuk gezelliger en bewezen effectiever. Bovendien motiveert het ook nog eens extra. Ben je niet de enige roker thuis? Probeer dan samen begeleid te stoppen. Elkaar door de moeilijke momenten heen helpen, kan er zomaar voor zorgen dat het jullie deze keer wél lukt.

Stop met roken

Na een hartinfarct, is het van levensbelang dat je stopt met roken. Nu écht. In het ziekenhuis of tijdens de hartrevalidatie wordt hier waarschijnlijk hulp voor aangeboden. Neem die hulp aan. Want met bewezen stoppen-met-rokenprogramma’s is de kans stukken groter dat het deze keer wél lukt. Meteen aan de slag? Check www.ikstopnu.nl.

Kom in actie

Pak wat vaker de fiets, ga naar de sportschool, spring in het diepe en maak flink wat stappen met je partner of een vriend(in). Dat laatste is goed voor hart en hoofd, want tijdens het wandelen praat je de stress eruit. En voor de gadgetfreaks onder ons: je hebt nu een mooi excuus om een stappenteller, activitytracker of smartwatch te kopen! Een bloedrukmeter kan trouwens ook zinnig zijn om je bloeddruk in de gaten te houden. En aan de bel te trekken als ‘ie almaar te hoog blijft.

Stof die pannen af

Gezonder eten is een stuk makkelijker als je zelf kookt. En een stuk lekkerder bovendien! Er zijn tegenwoordig veel kookboeken speciaal voor mensen met hart- en vaataandoeningen. Ook op de site van het Voedingscentrum vind je betrouwbare informatie, tips en recepten.

Neem die pillen

De cardioloog heeft je pillen voorgeschreven. Deze medicatie ondersteunt de werking van je hart en vaten en zal je blijvend nodig hebben. Slik ze dus trouw en besluit nooit op eigen houtje ermee te minderen of te stoppen. Als je vragen over je medicijnen hebt, stel ze dan altijd aan je cardioloog.

Handige websites & folders

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Amgen. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Amgen heeft geen invloed op de inhoud gehad.

NL-P-145-0719-076175b/juli2019