Blijf op de hoogte

Wanneer word je met etalagebenen doorverwezen naar het ziekenhuis?

Niet iedereen met etalagebenen wordt automatisch doorverwezen naar het ziekenhuis. Soms kan de huisarts je prima begeleiden. Een andere keer is het beter dat een vaatchirurg de behandeling overneemt. Huisarts Mirthe Bakker legt uit wanneer je met de diagnose ‘perifeer arterieel vaatlijden (PAV)’ wordt doorverwezen naar een specialist.

“Of ik een patiënt doorverwijs naar het ziekenhuis, hangt af van een aantal dingen,” legt dokter Bakker uit. “Naast de ernst van de klachten, vraag ik ook hoe gemotiveerd iemand is om er wat aan te doen. Want gezonder gaan leven, dus stoppen met roken, starten met lopen en afvallen, is de beste behandeling tegen etalagebenen. Als iemand niet bereid is om dat te doen, ben ik, vermoedelijk net als alle andere huisartsen, streng. Dan verwijs ik niet door. Want zolang je niet wilt stoppen met roken en van de bank afkomt, heeft geen enkele behandeling of operatie zin. Dan worden de klachten alleen maar erger…”

Wel doorverwijzen bij etalagebenen

Dokter Bakker: “Iemand die gezond leeft, maar desondanks etalagebenen heeft; het is uitzonderlijk, maar het kan voorkomen. Zo’n patiënt verwijs ik meteen door. Hetzelfde geldt voor mensen die naast etalagebenen ook andere ziektes hebben, zoals diabetes, reuma of een andere (vaat)ziekte. Dan is het beter als de specialist de behandeling overneemt.”

De beste behandeling geef je jezelf

“Sommige patiënten vragen me meteen door te sturen naar een vaatchirurg, omdat ze een snelle oplossing willen,” vervolgt dokter Bakker. “Zij hebben het idee dat je een operatie ondergaat en eventueel pillen slikt en dan van je klachten af bent. Maar zo werkt het bij perifeer arterieel vaatlijden niet. Ook in het ziekenhuis willen ze je niet opereren als je niet met je gezondheid aan de slag gaat. Want ook vaatchirurgen onderschrijven dat stoppen met roken, starten met looptraining en gezond eten het beste medicijn is tegen etalagebenen. Tenslotte geldt: als je je leefstijl aanpakt, is een operatie vaak niet meer nodig.”

Hulp bij stoppen met roken

“Natuurlijk help ik iedereen die de sigaretten wil afzweren,” besluit dokter Bakker. “Daarin ben ik een hele fanatieke huisarts. Ik koppel ze aan een coach, schrijf eventueel medicijnen voor en bel af en toe hoe het gaat. Als huisartsenpraktijk bieden we een stoppen-met-roken-programma aan, omdat we iedereen de kans willen geven om met die lastige verslaving te breken. Want als je dat écht wilt en je krijgt er ook nog wat hulp bij, heb je een hele grote kans dat het deze keer wel lukt.”

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Bayer. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Bayer heeft geen invloed op de inhoud gehad.

PP-XAR-NL-0300-1

Gerelateerde artikelen

Etalagebenen kenmerken zich onder andere door een stekende krampende pijn in één of beide benen tijdens het lopen, of vermoeidheid of een ‘doof’ gevoel. Door even te rusten (bijvoorbeeld door in de etalage van winkels te kijken) verdwijnt deze pijn weer, vandaar de term ‘etalagebenen’. Met looptraining onder supervisie van een gecertificeerde fysiotherapeut kan de patiënt de aandoening zelf gunstig beïnvloeden.2 In dit artikel vertellen we meer over looptraining als onderdeel van de therapie tegen etalagebenen of claudicatio intermittens, zoals de medische term is.

Een vaatchirurg heeft verschillende mogelijkheden met medicatie voor, tijdens en na een operatie bij Perifeer Arterieel Vaatlijden. Daarnaast zijn onlangs wetenschappelijke studies afgerond naar de werking van een antistollingsmiddel in combinatie met een bloedplaatjesremmer. Vaatchirurg dr. Michiel Warlé geeft een toelichting.

Voor veel chronische aandoeningen geldt dat therapietrouw essentieel is. Therapietrouw wil zeggen dat de patiënt zijn of haar behandeling uitvoert zoals dat met de behandelaar is afgesproken. Door een goede therapietrouw heeft een patiënt de grootste kans dat het gewenste effect van de behandeling, zoals verbetering van de gezondheid van patiënt en/of vermindering van het risico op complicaties en uitbreiding van de ziekte, wordt gehaald. Het succes van de behandeling is dus mede afhankelijk van de mate van therapietrouw. Dat geldt ook voor mensen met etalagebenen, in de medische wereld claudicatio intermittens genoemd.

Etalagebenen
Corona en etalagebenen

Wat is de impact van de coronapandemie op patiënten met Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV)? Stellen mensen met etalagebenen een bezoek aan de huisarts en/of vaatchirurg uit? En zo ja, wat zijn daar dan de gevolgen van?

Om met een arts te bespreken welke medicatie passend is, is het voor mensen met etalagebenen of Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) aan te raden zich goed te informeren. Maar de medicatie voor antistolling (in de volksmond bloedverdunners genoemd) is best ingewikkeld.

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.