Blijf op de hoogte

Gewone suikers of kunstmatige zoetstoffen?

Een teveel aan kunstmatige suikers kan het risico op gezondheidsproblemen verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van the Marquette University en Medical College of Wisconsin. De studie is onlangs gepresenteerd op de Experimental biology 2018 conference.

Suikers en zoetstoffen

Voor hun studie bekeken de wetenschappers het effect van zowel suiker als zoetstoffen op de bloedvaten van ratten. Meer specifiek focusten zij zich op de suikers glucose, fructose en de zoetstoffen aspartaam en acesulfaam-K.

Alle ratten werden drie weken lang verschillende zoetstoffen gegeven, waarna het team de gevolgen analyseerde. Uiteindelijk kwamen ze tot de ontdekking dat zowel suiker als zoetstoffen de werking van hun bloedvaten beperkten. De manier waarop zij dit deden, was echter verschillend.

Negatieve effecten

Beide stoffen veroorzaakten veranderingen in onder meer het vetniveau, aminozuren en chemicaliën in het bloed. Daarnaast bleken kunstmatige suikers de manier waarop het lichaam vet verwerkt en energie uit voeding haalt te beïnvloeden.

De zoetstof acesulfaam-K leek zich langzaam in het lichaam op te bouwen. Ratten met een hogere concentratie van deze stof hadden meer schade aan hun bloedvaten.

Ten slotte zag het team dat de vervanging van gewone suikers met calorievrije zoetstoffen voor negatieve veranderingen in het vet- en energiemetabolisme zorgde.

Wat is een veiligere keuze?

De onderzoekers concluderen dat zowel suikers als kunstmatige zoetstoffen negatieve effecten op de gezondheid teweeg kunnen brengen. Deze zijn mogelijk verbonden aan obesitas en diabetes. Hoewel ons lichaam normaal gesproken goed met suikers om kan gaan, lukt dit bij een chronisch overschot niet meer.

De vraag welke van de twee een veiligere keuze is, valt volgens de wetenschappers niet zo makkelijk te beantwoorden. Wel staat vast dat een teveel aan beide stoffen het risico op gezondheidsproblemen verhoogt. Matige consumptie is dan ook wenselijk.

Gerelateerde artikelen

Diabetes kent twee typen. Diabetes type 1 en type 2. Tegen diabetes type 1 is helaas nog niets te doen, behalve insuline spuiten en ervoor zorgen dat je regelmatig en…

De verschillen tussen mannen en vrouwen met type 2 diabetes (suikerziekte) blijken al in het voorstadium van de aandoening (prediabetes) te bestaan. Vergeleken met seksegenoten met een gezonde bloedsuikerwaarde, zijn…

Zelfs fitte mensen lijken gezondheidsrisico’s te lopen bij veel zitten. Ook bij hen is er een relatie tussen sedentair gedrag (veel zitten) en diabetes type 2. Die relatie was al…

Door van de dag de nacht te maken en omgekeerd, bijvoorbeeld door werk in ploegendiensten, zorgt voor een verstoorde bloedsuikerhuishouding. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht hebben dat voor het eerst…

Onder meer met levensstijlprogramma’s en waarschuwingen tegen obesitas en te weinig beweging gaat tegenwoordig voor het grote publiek veel aandacht uit naar diabetes type 2. Terwijl een evenredig deel met…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.