Blijf op de hoogte

‘Lichaamsvet zegt meer over risico op diabetes dan BMI’

Om het risico op (pre)diabetes vast te stellen, is het belangrijker om naar het vetpercentage te kijken in plaats van de Body Mass Index (BMI). Dat stellen wetenschappers van the University of Florida. De studie is onlangs verschenen in het tijdschrift BMJ Open.

Lichaamsvetpercentage

Voor hun studie analyseerde het team de gegevens afkomstig van de National Health and Nutrition Examination Survey. In deze enquête werd de gezondheid van veertigplussers vastgesteld over de periode van 1999 – 2006. Allen hadden geen voorgeschiedenis van diabetes type II..

De wetenschappers maakten gebruik van een techniek om het lichaamsvetpercentage van de deelnemers uit te rekenen. Om te achterhalen of deelnemers (pre)diabetes hadden, hanteerden ze een gezonde bovengrens van 25% voor mannen en 35% voor vrouwen.

Vetpercentage en glucose

Uiteindelijk kwamen ze tot de ontdekking dat 13,5% van de mensen met een normaal BMI en hoog lichaamsvetpercentage prediabetes of diabetes hadden. Bij de deelnemers met een te hoog BMI en gezond vetpercentage was dit 10,5%.

Een hoog lichaamsvetpercentage bleek verband te houden met abnormale bloedglucosewaarden. Dit was onafhankelijk van geslacht, leeftijd en spierversterkingsactiviteiten.

Normaal BMI zegt niet alles

De wetenschappers concluderen dat hoewel mensen met een normaal BMI over het algemeen als gezond worden beschouwd, dit niet hoeft te betekenen dat zij een goede lichaamssamenstelling hebben. Hiermee zou een normaal BMI geen goede maatstaf zijn om lichaamsvet te bepalen.

Volgens het team bewijzen de resultaten van de studie dat het lichaamsvetpercentage belangrijker is dan het BMI bij het identificeren van prediabetes. Ze hopen dat gezondheidsexperts de bevindingen meenemen en meer aandacht hebben voor de mensen met een op het eerste oog gezond gewicht. Dit is van belang om hen in preventieve zorg te voorzien en het risico op diabetes te verkleinen

Gerelateerde artikelen

Diabetes kent twee typen. Diabetes type 1 en type 2. Tegen diabetes type 1 is helaas nog niets te doen, behalve insuline spuiten en ervoor zorgen dat je regelmatig en…

De verschillen tussen mannen en vrouwen met type 2 diabetes (suikerziekte) blijken al in het voorstadium van de aandoening (prediabetes) te bestaan. Vergeleken met seksegenoten met een gezonde bloedsuikerwaarde, zijn…

Zelfs fitte mensen lijken gezondheidsrisico’s te lopen bij veel zitten. Ook bij hen is er een relatie tussen sedentair gedrag (veel zitten) en diabetes type 2. Die relatie was al…

Door van de dag de nacht te maken en omgekeerd, bijvoorbeeld door werk in ploegendiensten, zorgt voor een verstoorde bloedsuikerhuishouding. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht hebben dat voor het eerst…

Onder meer met levensstijlprogramma’s en waarschuwingen tegen obesitas en te weinig beweging gaat tegenwoordig voor het grote publiek veel aandacht uit naar diabetes type 2. Terwijl een evenredig deel met…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.