100 procent fruitsappen mogelijk geen effect op bloedsuikerspiegel
Consumptie van vruchtensappen die voor 100 procent uit fruit bestaan, hebben mogelijk geen invloed op bloedglucose, bloedinsuline of insulineresistentie. Dat blijkt uit onderzoek, onlangs verschenen in the Journal of Nutritional Science.
Fruitsappen en diabetes type 2
Uit eerder onderzoek bleek al dat het drinken van 100 procent fruitsappen niet leidt tot een toegenomen risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. Ook leek de drank geen invloed te hebben op de glycemische index. Hiermee wordt een maat bedoeld die aangeeft hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen.
Sommige wetenschappers waren het hier echter niet mee eens. Zij stelden dat hoewel fruit een onderdeel vormt van een gezond voedingspatroon, excessieve consumptie van vruchtensappen het risico op diabetes type 2 kan verhogen. De reden hiervoor is het gebrek aan vezels en het grote aandeel calorieën.
Fruitsappen en bloedglucose
De wetenschappers wilden het effect van fruitsappen op de bloedglucose nader bestuderen. Hiervoor deden ze een gerandomiseerd onderzoek met een controlegroep. Ze bekeken de invloed van 100 procent vruchtensappen gemaakt van appels, citroenen, bessen, granaatappel en druiven op een nuchter gemeten bloedglucose- en insulineniveau. Deze maten werden beschouwd als risicofactor voor diabetes.
Uiteindelijk bleek consumptie geen significant effect op de waardes te hebben.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking