Blijf op de hoogte

Zelfmanagement in de zorg: monitoring van diabetes

Monitoring (zorg op afstand) is aan een opmars bezig. Zeker in het geval van diabetes wordt het belang hiervan duidelijk. Als de diabetes-patiënt zijn of haar glucosewaarden zelf kan meten en uitlezen, verbetert de levenskwaliteit én wordt de efficiëntie in de zorg vergroot. Zelfmanagement is hierbij het sleutelwoord.

Monitoring: verrijkende zorg op afstand

Mensen met diabetes zijn dag en nacht ermee bezig en daarom wordt het een doe-het-zelf-ziekte genoemd. Anne-Marie Eerenstein, communicatieadviseur van Diabetesvereniging Nederland (DVN) licht dit toe: “Je neemt iedere dag zelfstandig beslissingen over je bloedglucosewaarden, voeding en medicatie. Natuurlijk spelen je zorgverleners daar ook een rol in, maar die zie je maar een paar keer per jaar.” Juist bij deze ziekte kan monitoring dus een verrijking zijn.

Bloedglucosemeter, zelfmanagement van diabetes

Zelfmanagement met de bloedglucosemeter

De bloedglucosemeter is een onmisbaar hulpmiddel voor het zelfmanagement van de patiënt. Wie diabetes heeft, is dagelijks bezig een balans te vinden tussen insuline, voeding en inspanning. Het meten van de bloedglucose is daarbij noodzakelijk. Op basis daarvan kan namelijk bepaald hoeveel insuline er nodig is.

Voor veel diabetes-patiënten is het handig als ze hun bloedglucosemeter op hun computer of smartphone kunnen uitlezen en de uitslagen kunnen delen met hun zorgverlener. Of deze efficiënte toepassing werkt is overigens erg afhankelijk van de patiënt en zijn vermogen tot zelfmanagement. In elk geval blijft het persoonlijk contact tijdens de behandeling wél van groot belang.

Het belang van zorg op maat voor de diabetes-patiënt

Bloedglucosemeters zijn er in allerlei soorten en maten. Ook patiënten verschillen (qua behoefte en behandeling) enorm van elkaar. Dit maakt de keuze voor een glucosemeter tot maatwerk. In de praktijk kiezen zorgverzekeraars, apothekers en hulpmiddelenleveranciers echter steeds vaker deze meter uit. Kosten en marges zijn hier leidend in plaats van wat het best bij de patiënt past.

Olof King, directeur van Diabetesvereniging Nederland, verzet zich tegen deze ontwikkeling: “We willen dat mensen hun vertrouwde meter kunnen blijven gebruiken. We realiseren ons dat een stap zoals een algemene en onafhankelijke keuring van glucosemeters, niet van de ene op de andere dag geregeld is. Maar we pleiten er wel voor. Want monitoring met goede apparatuur is onmisbaar in de moderne diabeteszorg.”

Wist je dat?

  • Naar schatting 250.000 mensen gebruiken een bloedglucosemeter. Dat zijn de mensen met diabetes type 1 en de mensen met diabetes type 2 die insuline gebruiken.
  • Een bloedglucosemeting is een momentopname. Een alternatief is continu glucosemonitoring, waarbij de bloedglucose voortdurend gemeten wordt via een sensor. Dit wordt alleen voor bepaalde patiëntgroepen vergoed.
  • Mensen met diabetes prikken regelmatig een dagcurve, die uit zeven metingen bestaat: nuchter, voor ontbijt, na ontbijt, voor lunch, na lunch, voor avondeten, na avondeten, voor het slapen. Zo krijg je een beeld van je bloedglucose door de dag heen.
Gerelateerde artikelen

Diabetes kent twee typen. Diabetes type 1 en type 2. Tegen diabetes type 1 is helaas nog niets te doen, behalve insuline spuiten en ervoor zorgen dat je regelmatig en…

De verschillen tussen mannen en vrouwen met type 2 diabetes (suikerziekte) blijken al in het voorstadium van de aandoening (prediabetes) te bestaan. Vergeleken met seksegenoten met een gezonde bloedsuikerwaarde, zijn…

Zelfs fitte mensen lijken gezondheidsrisico’s te lopen bij veel zitten. Ook bij hen is er een relatie tussen sedentair gedrag (veel zitten) en diabetes type 2. Die relatie was al…

Door van de dag de nacht te maken en omgekeerd, bijvoorbeeld door werk in ploegendiensten, zorgt voor een verstoorde bloedsuikerhuishouding. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht hebben dat voor het eerst…

Onder meer met levensstijlprogramma’s en waarschuwingen tegen obesitas en te weinig beweging gaat tegenwoordig voor het grote publiek veel aandacht uit naar diabetes type 2. Terwijl een evenredig deel met…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.