Blijf op de hoogte

Perifeer Arterieel Vaatlijden: is het nodig om preventief medicatie te gebruiken?

Zo gauw de diagnose ‘Perifeer Arterieel Vaatlijden’ is gesteld, is het nodig om medicatie voor te schrijven om te voorkomen dat de aandoening zich verder uitbreidt. Hoe het precies zit met medicatie rondom een operatie aan vaten in de benen, vertelt vaatchirurg dr. Michiel Warlé.

Als slagaderen in de benen ernstig zijn vernauwd, kan de vaatchirurg in samenspraak met de patiënt besluiten om tot een operatie over te gaan. Minimaal invasief (dus minder ingrijpend) zijn de behandelingen waarbij de patiënt wordt gedotterd en een stent wordt geplaatst. Bij een dotterbehandeling wordt een katheter met een ballonnetje in de vernauwing geplaatst. Door het ballonnetje op te blazen wordt het bloedvat ter plekke wat ruimer, zodat de doorstroming van het bloed beter gaat. Een stent is een klein, uitvouwbaar metalen buisje van gaas, die op de plek van de vernauwing wordt geplaatst om het bloedvat zo open te houden.

Stents, bypass en endarteriëctomie voor perifeer vaatlijden

Er zijn verschillende typen stents. Dr. Warlé: “De meerderheid van de patiënten krijgt een bare stent, deze zijn van metaal gemaakt. Als het om langere stukken bloedvat gaat, is een gecoverde stent een idee.” Dit zijn stents met een klein laagje medicatie op het metaal, dat voorkomt dat de stent dicht gaat zitten. Meer ingrijpend is een bypass-operatie, waarbij als het ware een omleiding wordt gecreëerd, en de endarteriëctomie. Bij deze ingreep, die vooral in de liesslagader wordt gedaan, schraapt de vaatchirurg de binnenkant van de slagader als het ware schoon. Tegen deze binnenste wand zit de plaque of wat in de volksmond verkalking heet; deze plaque wordt zo verwijderd en de slagader wordt op die manier wijder gemaakt. Het buitenste en meest stevige deel van de slagader blijft intact.

Bloedverdunners rondom een operatie

“Bij het plaatsen van een gewone stent en normale endarteriëctomie verander je niets aan de bloedverdunners die de patiënt in kwestie dan al gehad moet hebben. Als een patiënt een gecoverde stent krijgt, versterken we de therapie met bloedverdunners volgens de richtlijnen voor behandelaren van perifeer arterieel vaatlijden1.” De meerderheid van de patiënten krijgt als bloedverdunner een bloedplaatjesremmer, wat betekent dat het samenklonteren van bloedplaatjes wordt geremd. Hierdoor kan minder makkelijk een bloedstolsel ontstaan. Ook kan de specialist kiezen voor de combinatie van twee bloedplaatjesremmers (zogenoemde Dual Antiplatelet Therapy [DAPT]).

Rol huisarts bij medicatie etalagebenen

Het is zaak om na de diagnose Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) zo snel mogelijk met medicatie te beginnen en niet te wachten op een operatie. De huisarts verandert bijna nooit iets aan de medicatie zoals die is ingesteld door de specialist. Huisarts Mireille ten Berg: “Als huisarts kijk ik wel naar een breder beeld. Als iemand de diagnose Perifeer Arterieel Vaatlijden heeft gekregen, kijken we ook naar de leefstijl en alle andere zaken die je positief kunt beïnvloeden. Daar kun je medicijnen voor voorschrijven, maar dat kun je wellicht voorkomen.” Maar als het te moeilijk blijkt om de leefstijl (meer bewegen, gezonder eten, stoppen met roken) aan te passen, en looptraining niet het gewenste effect sorteert, dan komt de vaatchirurg in beeld. Ten Berg: “Het is uiteraard belangrijk om goed te blijven communiceren over de behandeling, bijvoorbeeld over wijzigingen in de medicatie en de stopdatum.”

1 Richtlijn Perifeer Arterieel Vaatlijden_PAV_(v0.1) https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/perifeer_arterieel_vaatlijden_pav/pav_-_startpagina.html

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Bayer.

PP-XAR-NL-0532-1

Gerelateerde artikelen

Etalagebenen kenmerken zich onder andere door een stekende krampende pijn in één of beide benen tijdens het lopen, of vermoeidheid of een ‘doof’ gevoel. Door even te rusten (bijvoorbeeld door in de etalage van winkels te kijken) verdwijnt deze pijn weer, vandaar de term ‘etalagebenen’. Met looptraining onder supervisie van een gecertificeerde fysiotherapeut kan de patiënt de aandoening zelf gunstig beïnvloeden.2 In dit artikel vertellen we meer over looptraining als onderdeel van de therapie tegen etalagebenen of claudicatio intermittens, zoals de medische term is.

Een vaatchirurg heeft verschillende mogelijkheden met medicatie voor, tijdens en na een operatie bij Perifeer Arterieel Vaatlijden. Daarnaast zijn onlangs wetenschappelijke studies afgerond naar de werking van een antistollingsmiddel in combinatie met een bloedplaatjesremmer. Vaatchirurg dr. Michiel Warlé geeft een toelichting.

Voor veel chronische aandoeningen geldt dat therapietrouw essentieel is. Therapietrouw wil zeggen dat de patiënt zijn of haar behandeling uitvoert zoals dat met de behandelaar is afgesproken. Door een goede therapietrouw heeft een patiënt de grootste kans dat het gewenste effect van de behandeling, zoals verbetering van de gezondheid van patiënt en/of vermindering van het risico op complicaties en uitbreiding van de ziekte, wordt gehaald. Het succes van de behandeling is dus mede afhankelijk van de mate van therapietrouw. Dat geldt ook voor mensen met etalagebenen, in de medische wereld claudicatio intermittens genoemd.

Etalagebenen
Corona en etalagebenen

Wat is de impact van de coronapandemie op patiënten met Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV)? Stellen mensen met etalagebenen een bezoek aan de huisarts en/of vaatchirurg uit? En zo ja, wat zijn daar dan de gevolgen van?

Om met een arts te bespreken welke medicatie passend is, is het voor mensen met etalagebenen of Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) aan te raden zich goed te informeren. Maar de medicatie voor antistolling (in de volksmond bloedverdunners genoemd) is best ingewikkeld.

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.