Blijf op de hoogte

Coronair vaatlijden: dotteren en stent als behandeling

Een van de behandelmogelijkheden bij coronair vaatlijden is dotteren, of het plaatsen van een stent. Wat houdt dit in en wanneer wordt voor deze behandeling gekozen? Cardioloog dr. Erik Lipsic van het UMCG te Groningen bespreekt deze opties.

Welk type patiënt komt in aanmerking voor een dotter- of stentbehandeling?

“Meerdere categorieën. Allereerst mensen die symptomen houden ondanks medicatie en waar één of meerdere vernauwingen zijn die niet heel lang en uitgebreid zijn. De anatomische kenmerken van de vernauwingen moeten geschikt zijn om te dotteren. Tegelijkertijd kijken we naar de patiëntkenmerken. Hoe oud is de patiënt, wat is de conditie, is er sprake van comorbiditeit? Dat nemen we mee in de overweging bij de keuze voor een behandeling.”

Wat houdt de behandeling kort gezegd in?

“Dotteren is een minimaal invasieve procedure, waarbij je meestal via een slagader in de arm een katheter opvoert naar de vernauwing in de kransslagader. Op deze katheter zit een ballonnetje dat je op kunt blazen en zo de vernauwing op kunt rekken. Op dezelfde manier kun je een stent plaatsen, een metalen, gazen buisje dat je in de vernauwing plaatst en dat het bloedvat ter plekke openhoudt.”

Er is een lange herstelprocedure?

“Nee, de herstelperiode is kort doordat de procedure minimaal invasief is. In de meeste ziekenhuizen gaat dotteren via een dagbehandeling. Lichamelijke revalidatie is niet nodig, de patiënt krijgt wel tips over inspanning en dergelijke. Het is wel belangrijk dat de patiënt de secundaire preventie – aanpassing van de leefstijl – in acht neemt. ”

Wat is de prognose?

“De prognose na dotteren en het plaatsen van een stent bij coronair vaatlijden is heel gunstig. De nieuwste generatie stents zijn heel veilig. Ook de lange termijnresultaten zijn goed.”

Wat zijn de voor- en nadelen van deze procedures?

“Het grote voordeel is dat de ingreep minimaal invasief is, dat betekent nauwelijks hersteltijd. Nadeel  is dat de patiënt voor een bepaalde periode twee bloedplaatjesremmers moet gebruiken. Daarnaast bestaat de kans dat de vernauwing terugkeert, dat kan buiten de stent of eerste vernauwing zijn, maar soms ook op dezelfde plek. Eventueel kun je in de eerste stent nog een tweede plaatsen.”

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Bayer. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Bayer heeft geen invloed op de inhoud gehad.

Gerelateerde artikelen

Mensen die een hartinfarct hebben doorgemaakt, zitten vaak met veel vragen. Interventiecardioloog dr. Rik Hermanides (Isala te Zwolle) krijgt deze vragen regelmatig gesteld op zijn spreekuur. Hij bespreekt hier de…

Ondanks behandeling van een acuut coronair syndroom met medicatie, een dotter- of stentbehandeling of een bypassoperatie, bestaat altijd de kans dat klachten terugkeren en dat de patiënt een terugval ervaart.…

Voorkomen is beter dan genezen, en dus is de vraag of je coronair lijden kunt voorkomen een logische. Cardioloog dr. Vincent Hagens (Ommelander Ziekenhuis Groningen) legt uit wat de mogelijkheden…

Wie stelt de diagnose CHZ (Coronaire Hartziekten) of coronair lijden? En hoe gaat dat in z’n werk? Cardioloog dr. Vincent Hagens (Ommelander Ziekenhuis Groningen) geeft antwoord op deze vragen. Door…

Als de diagnose coronair lijden of Coronaire Hartziekte (CHZ) is gesteld, hoe gaat het dan verder? Cardioloog dr. Vincent Hagens van het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) legt uit wat de…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.