Blijf op de hoogte

Etalagebenen? Besluit samen met de dokter welke behandeling voor jou werkt!

De beste behandeling bij etalagebenen is goed voor jezelf zorgen. Dus vanaf nu staat je gezondheid op één! Dat wil zeggen: stoppen met roken in het geval dat je rookt, veel lopen, meer bewegen en gezond eten. Maar ja, hoe ga je dit daadwerkelijk doen én volhouden? Hoe pas je de behandeling toe op een manier die helemaal bij jou past? De huisarts denkt hierover graag met je mee.

Huisarts Mehrzad Nasseri werkt in Utrecht en weet als geen ander dat een standaard advies niet werkt. “Ieder mens is anders. Zo ga ik mijn Turkse patiënten niet aanraden om aardappels en vlees te eten. Of iemand die graag naar buiten gaat, dwing ik niet drie keer per week naar een sportschool te gaan. Het is allang niet meer ‘wat de dokter zegt en daarmee basta’. Nee, we beslissen samen wat de best passende behandeling is. Helemaal bij etalagebenen, oftewel perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Omdat dan die leefstijlverandering extra belangrijk is, zoeken we naar een aanpak die het meest kans maakt bij die betreffende persoon.”

Shared decision making

Gezamenlijk besluiten, ook wel shared decision making genoemd, is een overlegmethode die steeds meer dokters toepassen. Het is eenvoudig gezegd het tegenovergestelde van ‘de dokter beslist’. Dokter en patiënt nemen samen, op basis van weloverwogen keuzes, een besluit over de behandeling. Voorwaarde is dat beiden op de hoogte zijn van álle opties bij het ziektebeeld. Dit vraagt van de specialist om een onbevooroordeelde en volledige uitleg, die gebaseerd is op wetenschappelijk bewijs, medische kennis en ervaring en de voor de patiënt belangrijke waarden. De patiënt op zijn/haar beurt, moet in staat zijn om over te kunnen brengen wat belangrijk voor hem of haar is en welk deel van de uitleg van de dokter niet duidelijk is.

Samen beslissen met hulp van anderen

“Je moet altijd met de patiënt afstemmen en aftasten wat er allemaal aan de hand is,” vervolgt dokter Nasseri. “En op basis van die antwoorden, bespreek ik alleen de opties die logischerwijs aansluiten bij de wensen van de patiënt. Maar je moet je ook realiseren dat ik per patiënt maar zo’n 10 minuten tijd heb. Gelukkig heb ik mijn hulptroepen. Voor gesprekken waarin samen met de zorgverlener moet worden uitgezocht wat de beste behandeling is, heeft de praktijkondersteuner veel meer tijd en de benodigde kennis. En de diëtist niet te vergeten; die is ook onmisbaar bij het begeleiden van patiënten met etalagebenen.”

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Bayer. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Bayer heeft geen invloed op de inhoud gehad.

PP-XAR-NL-0319-1

Gerelateerde artikelen

Etalagebenen kenmerken zich onder andere door een stekende krampende pijn in één of beide benen tijdens het lopen, of vermoeidheid of een ‘doof’ gevoel. Door even te rusten (bijvoorbeeld door in de etalage van winkels te kijken) verdwijnt deze pijn weer, vandaar de term ‘etalagebenen’. Met looptraining onder supervisie van een gecertificeerde fysiotherapeut kan de patiënt de aandoening zelf gunstig beïnvloeden.2 In dit artikel vertellen we meer over looptraining als onderdeel van de therapie tegen etalagebenen of claudicatio intermittens, zoals de medische term is.

Een vaatchirurg heeft verschillende mogelijkheden met medicatie voor, tijdens en na een operatie bij Perifeer Arterieel Vaatlijden. Daarnaast zijn onlangs wetenschappelijke studies afgerond naar de werking van een antistollingsmiddel in combinatie met een bloedplaatjesremmer. Vaatchirurg dr. Michiel Warlé geeft een toelichting.

Voor veel chronische aandoeningen geldt dat therapietrouw essentieel is. Therapietrouw wil zeggen dat de patiënt zijn of haar behandeling uitvoert zoals dat met de behandelaar is afgesproken. Door een goede therapietrouw heeft een patiënt de grootste kans dat het gewenste effect van de behandeling, zoals verbetering van de gezondheid van patiënt en/of vermindering van het risico op complicaties en uitbreiding van de ziekte, wordt gehaald. Het succes van de behandeling is dus mede afhankelijk van de mate van therapietrouw. Dat geldt ook voor mensen met etalagebenen, in de medische wereld claudicatio intermittens genoemd.

Etalagebenen
Corona en etalagebenen

Wat is de impact van de coronapandemie op patiënten met Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV)? Stellen mensen met etalagebenen een bezoek aan de huisarts en/of vaatchirurg uit? En zo ja, wat zijn daar dan de gevolgen van?

Om met een arts te bespreken welke medicatie passend is, is het voor mensen met etalagebenen of Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) aan te raden zich goed te informeren. Maar de medicatie voor antistolling (in de volksmond bloedverdunners genoemd) is best ingewikkeld.

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.