Blijf op de hoogte

Wat zijn de mogelijke behandelingen bij etalagebenen?

Als het om etalagebenen gaat, mag je prof. dr. Moll een bijzondere vaatchirurg noemen. Want patiënten met perifeer arterieel vaatlijden (PAV) opereert hij liever niet. Geen stent of bypass kan namelijk op tegen die veel effectievere behandeling: zélf je lichaam gezonder maken. Door te stoppen met roken en te starten met looptraining. Daarmee behaal je, aldus prof. dr. Moll, de allerbeste resultaten, beter dan de beste chirurg kan…

“Soms is een operatie onvermijdelijk, maar bij de diagnose etalagebenen, oftewel perifeer arterieel vaatlijden in medische termen, kies ik het liefst voor de optie ‘niet opereren’,” vertelt prof. dr.  Moll. “Daar ben ik heel stellig in. Want een operatie is vaak niet meer nodig als je, indien van toepassing, stopt met roken en begint met lopen. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut om precies te zijn, want daarmee boek je de meeste vooruitgang. En, last but not least, als er wat van dat gewicht af kan, dan moet daar ook aan gewerkt worden. Een gezonde leefstijl is nu eenmaal de beste behandeling bij perifeer arterieel vaatlijden. En ik ben ooit arts geworden, omdat ik mensen beter wil maken. Dus als dat zonder operatie kan, wat altijd risico’s met zich meebrengt, is dat nu eenmaal de beste keuze.”

De beste behandelaar ben je zelf

Prof. dr. Moll: “Het is ontegenzeggelijk aangetoond: de beste behandeling bij perifeer arterieel vaatlijden is je leefstijl aanpakken. Dus het is misschien niet wat je van de chirurg verwacht te horen, maar mijn behandelplan heeft vaak niks met snijden te maken. Mijn advies luidt: start met looptraining, indien je rookt: stop met roken, ga gezonder eten en drink een paar glaasjes alcohol minder. Want een gezonde leefstijl levert heel veel op. In je bloedvaten bijvoorbeeld, krijgt de plaque, het opgehoopte vet dat binnenin je vaten de boel laat dichtslibben, geen kans als je gezonder eet en meer beweegt. Daarmee voorkom je dus niet alleen een operatie, maar verlaag je ook het risico op toekomstige aandoeningen als een beroerte of hartinfarct. En natuurlijk verdwijnen ook alle vervelende klachten die bij etalagebenen horen.”

Het belang van looptraining

“Met etalagebenen krijg je tijdens het lopen een stekende pijn in het been waar het dichtgeslibde bloedvat de doorbloeding belemmert. Even stilstaan laat die pijn wegzakken,” legt prof. dr. Moll uit. “Hoe dat zit? Als je gaat lopen, dan hebben je spieren net een beetje meer zuurstof nodig dan wanneer je zit of stilstaat. Maar als een slagader (bloedvat) in het been dicht zit, kan het bloed die zuurstof niet bij die beenspier afleveren. Een tekort aan zuurstof in de spier, is daarmee de oorzaak van de pijn. Looptraining, samen met gezonder leven, zorgt ervoor dat de doorbloeding weer op gang komt en de pijn dus verdwijnt. Het beste is om die looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut te doen. Dan weet je zeker dat je het goed aanpakt en word je bovendien gemotiveerd om het echt te gaan doen.”

Start meteen!

“Je leefstijl verbeteren doe je kortom niet voor de dokter, maar voor jezelf. Zodat die pijn in het been verdwijnt, je doorbloeding verbetert en jij je fitter en beter voelt,” benadrukt prof. dr. Moll. “Er is geen chirurg die zomaar opereert. Het moet altijd de beste oplossing voor die patiënt zijn. Maar in het geval van etalagebenen is dat simpelweg vaak niet het geval. Dan is het lichaam gebaat bij ‘operatie gezonder leven’. En daarmee kan je nu meteen beginnen.”

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Bayer. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Bayer heeft geen invloed op de inhoud gehad.

PP-XAR-NL-0283-1

Gerelateerde artikelen

Etalagebenen kenmerken zich onder andere door een stekende krampende pijn in één of beide benen tijdens het lopen, of vermoeidheid of een ‘doof’ gevoel. Door even te rusten (bijvoorbeeld door in de etalage van winkels te kijken) verdwijnt deze pijn weer, vandaar de term ‘etalagebenen’. Met looptraining onder supervisie van een gecertificeerde fysiotherapeut kan de patiënt de aandoening zelf gunstig beïnvloeden.2 In dit artikel vertellen we meer over looptraining als onderdeel van de therapie tegen etalagebenen of claudicatio intermittens, zoals de medische term is.

Een vaatchirurg heeft verschillende mogelijkheden met medicatie voor, tijdens en na een operatie bij Perifeer Arterieel Vaatlijden. Daarnaast zijn onlangs wetenschappelijke studies afgerond naar de werking van een antistollingsmiddel in combinatie met een bloedplaatjesremmer. Vaatchirurg dr. Michiel Warlé geeft een toelichting.

Voor veel chronische aandoeningen geldt dat therapietrouw essentieel is. Therapietrouw wil zeggen dat de patiënt zijn of haar behandeling uitvoert zoals dat met de behandelaar is afgesproken. Door een goede therapietrouw heeft een patiënt de grootste kans dat het gewenste effect van de behandeling, zoals verbetering van de gezondheid van patiënt en/of vermindering van het risico op complicaties en uitbreiding van de ziekte, wordt gehaald. Het succes van de behandeling is dus mede afhankelijk van de mate van therapietrouw. Dat geldt ook voor mensen met etalagebenen, in de medische wereld claudicatio intermittens genoemd.

Etalagebenen
Corona en etalagebenen

Wat is de impact van de coronapandemie op patiënten met Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV)? Stellen mensen met etalagebenen een bezoek aan de huisarts en/of vaatchirurg uit? En zo ja, wat zijn daar dan de gevolgen van?

Om met een arts te bespreken welke medicatie passend is, is het voor mensen met etalagebenen of Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) aan te raden zich goed te informeren. Maar de medicatie voor antistolling (in de volksmond bloedverdunners genoemd) is best ingewikkeld.

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.