Blijf op de hoogte

Hart- en vaatziekten optelsom van zowel genetische als leefstijlrisico’s

Een slechte levensstijl vormt hoe dan ook een risico voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en diabetes, ongeacht de genetische achtergrond van iemand. Dit blijkt uit nieuw onderzoek onder leiding van hoogleraar cardiologie Pim vd Harst van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hij deed zijn onderzoek onder 339.003 deelnemers van de UK Biobank. De resultaten van zijn studie zijn vandaag gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Cardiology​.

De bevindingen tonen aan dat het risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten simpel gezegd een optelsom is van zowel genetische als leefstijlrisico’s; In de studie werd geen bewijs gevonden voor een multiplier-effect (vermenigvuldigingsfactor), zoals eerder werd verondersteld.

(On)gunstige genen

Volgens hoofdonderzoeker Pim van der Harst zijn dit zeer krachtige gegevens die aantonen dat een gezonde levensstijl belangrijk is voor ons allemaal. “Gunstige genen zijn mooi, je hebt een laag risico op hart- en vaatziekten om te beginnen. Maar een slechte levensstijl kan dit geluk ongedaan maken en je brengen bij mensen die de pech hebben ongunstige genen te hebben gekregen. Als je een hoog genetisch risico hebt, moet je echt een ideale levensstijl volgen of heb je een dubbel probleem.”

Risicovoorspelling

De onderzoekers onderzochten 5 cardiovasculaire aandoeningen; coronaire hartziekte, atriale fibrillatie, beroerte, hypertensie en type 2 diabetes. Voor alle individuen werd het genetische risico berekend en een gezonde levensstijl werd gedefinieerd door een combinatie van roken, body mass index en fysieke activiteit.

Mede-onderzoeker Abdullah Said, promovendus bij het UMCG, voegt er aan toe: “De bevindingen kunnen worden gebruikt om de identificatie van mensen met een hoog risico te verbeteren en om hun risicovoorspelling verder te personaliseren. Nu kan iedereen zien welk deel van het risico niet is te veranderen, ieders genetisch materiaal, en welk deel iedereen wel kan veranderen, namelijk de levensstijl.”

Het belang van de resultaten is dat hiermee duidelijk is dat voor iedereen gedragsveranderingen in levensstijl moeten worden aangemoedigd. Individuen met een hoog risico kunnen worden geselecteerd op basis van hun genetica.

Bron:UMCG

Gerelateerde artikelen

Een hartaanval tegengaan nog voordat er sprake van is. Het is het droomscenario van zorgverleners en iedereen die er ooit mee te maken heeft gehad. Uit de resultaten van een…

Hoge bloeddruk geldt als belangrijkste behandelbare risicofactor voor hart- en vaatziekten. Die zijn het beste te voorspellen door gedurende een hele dag de bloeddruk te meten, inclusief tijdens de slaap.…

Het is voor een groot deel een kwestie van onfortuin, als je een hartinfarct krijgt door aderverkalking. Dat melden onderzoekers van het LUMC en de Nederlandse Hartkleppenbank na het bestuderen…

Hartfalen treft tussen de 20 en 30 procent van de Nederlandse bevolking. Toch zijn maar weinig mensen bekend met de symptomen, oorzaken en gevolgen van deze ernstige en veelal chronische…

Wonen in een omgeving met veel lawaai kan meer dan alleen vervelend zijn voor je gemoedstoestand. De kans op een beroerte, hartaanval of andere cardiovasculaire aandoeningen is sterker aanwezig volgens…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.