Blijf op de hoogte

“Je bent niet je ziekte, maar je leeft ermee samen”

Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) is een aandoening in de longen die leidt tot problemen aan het hart en uiteindelijk hartfalen. Patiënten hebben vaak last van inspanningsproblemen bij activiteiten als de trap oplopen of fietsen. Louise Bouman (43), moeder van twee, werd elf jaar geleden tijdens de 36ste week van haar eerste zwangerschap gediagnosticeerd met ernstige PAH. Ze vertelt over het belang van ziekte-educatie om zo samen met de arts tot een optimale behandeling te komen.  

Onbekende ziekte

PAH is voor velen een onbekende ziekte. Daarom kan het heel lastig zijn voor patiënten die net de diagnose hebben gehad, om goed uit te leggen wat de ziekte betekent voor hun dagelijks leven. “Patiënten stuiten vaak op veel onbegrip . Je ziet er namelijk niet ziek uit en de ene dag kun je veel meer aan dan de andere. Dat is verwarrend voor de omgeving.” De Stichting Pulmonale Hypertensie heeft een uitgebreide website met informatie en patiëntervaringen, ook organiseren zij patiëntendagen, zijn ze altijd telefonisch bereikbaar en hebben zij een besloten Facebook-groep gecreëerd voor patiënten.

Controle 

Consulten met de arts en verpleegkundig specialist in het PH-expertisecentrum zijn een uitgelezen kans om  je ziekte goed te begrijpen. Als PAH-patiënt word je ingedeeld in een functionele klasse op basis van wat je nog wel en niet kan. Deze wordt als basis genomen voor de controleconsulten om zo eventuele achteruitgang te kunnen detecteren. Tijdens de controleconsulten wordt tevens bloed afgenomen om het NT-proBNP, een enzym dat aangeeft hoe zwaar het hart het heeft, te bepalen. Daarnaast wordt ook de zes minuten wandeltest (ook wel de 6MW-test) uitgevoerd om het functioneren van de longen te kunnen bepalen.  Een afwijking ten opzichte van een eerdere controle is vaak reden om verder onderzoek te doen in de vorm van een echo van het hart, een MRI of een rechterhartkatheterisatie. Bij een rechterhartkatheterisatie wordt er via een klein sneetje in de lies een slangetje naar de rechterhartkamer geleid om de druk preciezer te kunnen meten. Als jij als patiënt goed op de hoogte bent van de betekenis van de verschillende medische waardes, kan jij bij een volgend consult als blijkt dat deze waardes niet of juist negatief veranderd zijn, actief aansturen op een uitbreiding van de behandeling. Door goed op de hoogte te zijn, vergroot je dan jouw rol in het consult en blijf je zelf de regie behouden.

Shared decision making

PAH is een progresieve aandoening waar een patiënt uiteindelijk aan zal komen te overlijden. Mede daarom is de kwaliteit van leven erg belangrijk voor patiënten. Artsen kennen vooral de medische kant van de aandoening en waarderen het daarom enorm als patiënten meedenken over de impact op de kwaliteit van hun leven. “Overleggen met een arts wat je nog wilt en wat je nog kan, is essentieel. Soms zien artsen de situatie erg zwart-wit. Ze nemen liever het zekere voor het onzekere. Ik hou bijvoorbeeld enorm van de bergen. Mijn ergste nachtmerrie was elf jaar geleden dat ik nooit meer de bergen in zou kunnen gaan. Toen ik in gesprek ging met mijn arts, hebben we samen de voor- en nadelen en de risico’s afgewogen en zijn we tot de conclusie gekomen dat ik tot 2000 meter hoogte in de bergen kan wandelen en dat ik onder de 1000 meter kan slapen. Dat gaat heel goed. Voor mij was dit heel belangrijk. In het begin durf je als patiënt misschien minder, maar schroom niet om alles te vragen aan je arts of verpleegkundig specialist. Als jij je ziektebeeld begrijpt, is het gemakkelijker om gerichter vragen te stellen en samen tot de beste oplossing te komen. Je bent niet je ziekte, maar je leeft ermee samen.”

 

Gerelateerde artikelen

Omdat Pulmonale Hypertensie een zeldzame ziekte is, wordt die diagnose niet snel gesteld. Wanneer daar uitsluitsel over gegeven kan worden is vaak al een lang traject aan onderzoeken en bezoeken…

Pulmonale arteriële hypertensie
De reumatoloog en de PAH-patiënt

In een ideale wereld zou een patiënt met Pulmonale Hypertensie (PH) in ieder geval een keer door een reumatoloog gezien moeten worden. Dat stelt dr. Madelon Vonk (Radboud UMC), reumatoloog…

Het is belangrijk dat de onderzoeken naar Pulmonale Hypertensie (PH) en de onderliggende ziekte zo snel mogelijk plaatsvinden en de diagnose dus ook snel kan worden gesteld. Dat is belangrijk…

Pulmonale arteriële hypertensie
CTEPH, een bijzondere vorm van PH

Een bijzondere vorm van pulmonale hypertensie is CTEPH. De letters staan voor chronische trombo-embolische pulmonale hypertensie: een verhoogde bloeddruk in de longslagader die wordt veroorzaakt door chronische longembolieën ofwel bloedstolsels…

Van haar bureaustoel is Harriëtte (46 en voormalig creditmanager bij een advocatenkantoor) in het ziekenhuis beland met vergevorderd (stadium 4) pulmonale arteriële hypertensie (PAH). “Eigenlijk was ik al op. Ik…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.