Blijf op de hoogte

Welke specialisten denken mee over de behandeling van etalagebenen?

De behandeling van etalagebenen verschilt per patiënt. Soms leeft iemand al hartstikke gezond en zal het dus niet zoveel uitmaken wanneer je looptraining, afvallen en stoppen met roken aanbeveelt. Want dan is er wellicht een andere reden waardoor dat perifeer arterieel vaatlijden (PAV) is ontstaan. Een team van specialisten bespreekt dan wat de beste behandeling is. Welke zorgverleners maken deel uit van zo’n multidisciplinair overleg? Prof. dr. Frans Moll, hoogleraar vaatchirurgie in het UMCU licht het toe.

“Ik heb een reuze interessant vak,” vertelt prof. dr. Moll enthousiast. “We blijven steeds maar nieuwe dingen over bloedvaten ontdekken. Daardoor is het soms nodig dat ik collega-specialisten raadpleeg. Etalagebenen is een vaataandoening. Dat betekent dat er een slagader (bloedvat) in het been verstopt zit, waardoor de beenspieren te weinig zuurstof krijgen als ze in beweging komen. Hoe dat precies werkt en hoe we die vernauwingen in de vaten kunnen tegengaan; daarover leren we dagelijks bij.”

Overleg met diverse specialisten

Prof. dr. Moll: “Als vaatchirurg weet ik heel veel over bloedvaten en hoe je die kunt opereren, maar minder over de rest van het lichaam. Daarom overleg ik, als dat nodig is, graag met collega’s die deskundig zijn op andere gebieden. In zo’n multidisciplinaire bespreking zit bijvoorbeeld iemand die alles weet van LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) en een specialist op het gebied van bloedverdunners. De huisarts kent de geschiedenis van zijn of haar patiënt en maakt dankzij de algemene kennis over heel veel andere aandoeningen het plaatje compleet. Dankzij het overleg met collega’s verzeker ik iedere patiënt van de beste behandeling die precies bij hem of haar past.”

Terug naar de huisarts

“Als de behandeling in het ziekenhuis is afgerond, dus als de juiste specialisten hebben meebeslist over de behandeling, ga je als patiënt meestal weer terug naar de huisarts. Deze neemt, na overleg met de vaatchirurg, de behandeling weer over en begeleidt de patiënt hierin verder. Op die manier is iedere patiënt verzekerd van een optimale behandeling bij etalagebenen.”

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Bayer. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Bayer heeft geen invloed op de inhoud gehad.

PP-XAR-NL-0283-1

Gerelateerde artikelen

Etalagebenen kenmerken zich onder andere door een stekende krampende pijn in één of beide benen tijdens het lopen, of vermoeidheid of een ‘doof’ gevoel. Door even te rusten (bijvoorbeeld door in de etalage van winkels te kijken) verdwijnt deze pijn weer, vandaar de term ‘etalagebenen’. Met looptraining onder supervisie van een gecertificeerde fysiotherapeut kan de patiënt de aandoening zelf gunstig beïnvloeden.2 In dit artikel vertellen we meer over looptraining als onderdeel van de therapie tegen etalagebenen of claudicatio intermittens, zoals de medische term is.

Een vaatchirurg heeft verschillende mogelijkheden met medicatie voor, tijdens en na een operatie bij Perifeer Arterieel Vaatlijden. Daarnaast zijn onlangs wetenschappelijke studies afgerond naar de werking van een antistollingsmiddel in combinatie met een bloedplaatjesremmer. Vaatchirurg dr. Michiel Warlé geeft een toelichting.

Voor veel chronische aandoeningen geldt dat therapietrouw essentieel is. Therapietrouw wil zeggen dat de patiënt zijn of haar behandeling uitvoert zoals dat met de behandelaar is afgesproken. Door een goede therapietrouw heeft een patiënt de grootste kans dat het gewenste effect van de behandeling, zoals verbetering van de gezondheid van patiënt en/of vermindering van het risico op complicaties en uitbreiding van de ziekte, wordt gehaald. Het succes van de behandeling is dus mede afhankelijk van de mate van therapietrouw. Dat geldt ook voor mensen met etalagebenen, in de medische wereld claudicatio intermittens genoemd.

Etalagebenen
Corona en etalagebenen

Wat is de impact van de coronapandemie op patiënten met Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV)? Stellen mensen met etalagebenen een bezoek aan de huisarts en/of vaatchirurg uit? En zo ja, wat zijn daar dan de gevolgen van?

Om met een arts te bespreken welke medicatie passend is, is het voor mensen met etalagebenen of Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) aan te raden zich goed te informeren. Maar de medicatie voor antistolling (in de volksmond bloedverdunners genoemd) is best ingewikkeld.

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.