Blijf op de hoogte

Een hartinfarct; dit gebeurt er in het ziekenhuis

Met gillende sirenes word je naar het ziekenhuis gereden. Het medische circus dat erop volgt, gaat door de paniek misschien wel grotendeels langs je heen. Maar wat gebeurt er eigenlijk precies in die eerste cruciale uren nadat je een hartaanval hebt gehad?

Thierry Wildbergh is interventiecardioloog in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. “Van de ambulanceverpleegkundige krijgen we een seintje dat ze onderweg zijn met iemand die vermoedelijk een hartinfarct heeft. Als de ambulance arriveert, staat ons team klaar om meteen in actie te komen. Een hartinfarct is een bloedstolsel dat een acute afsluiting veroorzaakt, waardoor een deel van het hart geen zuurstof meer krijgt en afsterft. We willen dus zo snel mogelijk dat plekje vinden waar die ophoping het bloedvat blokkeert.”

Voorgeschiedenis

Dr. Wildbergh: “Het eerste wat je wilt weten, is of de patiënt allergieën heeft, recent geopereerd is, welke medicatie gebruikt wordt en of er een voorgeschiedenis is van (hersen)bloedingen. Onderweg naar de katheterisatiekamer, waar alles al klaar staat, wordt dit gevraagd. Terwijl de patiënt een infuus en plakkers krijgt en op de monitor wordt aangesloten, leg ik uit dat we denken dat hij of zij een hartinfarct heeft en dat we dat nu gaan proberen op te lossen.”

Katheterisatie

“Via de polsslagader brengen we een buisje in. Hierdoor wordt richting de kransslagaders een katheter opgevoerd,” legt dr. Wildbergh uit. “Met die katheter spuit je contrastvloeistof in, waardoor je op een scherm alle aders in het hart in beeld krijgt. Je ziet dan precies waar de bloedtoevoer stokt. Daarmee kunnen we over naar stap twee: die verstopping opheffen.”

Dotteren met of zonder stent

Dr. Wildbergh: “Er zijn drie mogelijkheden om het bloedstolsel weg te halen en de bloedtoevoer weer op gang te brengen. Je kunt met een soort mini-stofzuiger de verstopping wegzuigen. Een tweede optie is dotteren. Dan rek je met een ballonnetje de vernauwing op. Een extra mogelijkheid bij het dotteren is het plaatsen van een stent. In hele kleine kransslagaders en zijtakjes wordt alleen gedotterd, maar aangezien het plaatsen van een stent vrijwel altijd betere resultaten geeft, wordt dat meestal ook gedaan. Een stent is een soort balpenveertje en houdt het bloedvat blijvend open. Of je enkel dottert of ook een stent plaatst, hangt af van de conditie van de bloedvaten en de vernauwing. Dat stolsel kan een kluwen van vetcellen of kalk zijn. Hoe meer kalk, hoe harder die vernauwing is en hoe moeilijker het te behandelen is.”

Nog een keer schrikken

“Na deze ingreep is de ader weer open, herstelt de bloedstroom zich en zakt de pijn – bij de meesten, maar niet bij iedereen – vrij snel weg,” vervolgt dr. Wildbergh. “Toch kan het gebeuren dat de hartspier hierna prikkelbaar is, zoals bij een slapend been, waardoor er een (tijdelijke) hartritmestoornis ontstaat. Een patiënt kan dan flauwvallen, waardoor het nodig is dat wij het hart weer op gang brengen met een elektrische schok.”

Zoek snel hulp

Dit alles, van aankomst tot en met de ingreep, gebeurt in Nederland binnen 33 minuten. Dat is snel. “Die snelheid is van levensbelang,” legt dr. Wildbergh uit, “want hoe langer een bloedvat is afgesloten, hoe meer hartspier er afsterft. Daarom wordt er tot 12 uur na een hartaanval gedotterd. Daarna niet meer. Zo zie je hoe belangrijk het is om bij klachten snel hulp te zoeken. Hoe eerder je erbij bent, hoe minder schade er aan het hart is en hoe groter je overlevingskans is.”

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Amgen. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Amgen heeft geen invloed op de inhoud gehad.

NL-P-145-0719-076307a/juli2019

Gerelateerde artikelen

Daar lig je dan. Op de afdeling cardiologie/hartbewaking. Je werd onwel, reed met gillende sirenes richting het ziekenhuis, alwaar je meteen werd behandeld. Nog maar net bekomen van het feit…

Hartinfarct - wat nu… ?
Wie is wie op de afdeling cardiologie?

De afdelingen cardiologie en hartbewaking ademen rust. Gecontroleerde rust wel te verstaan. Want hier wordt niets aan het toeval overgelaten. Samenwerking tussen de verschillende professionals is cruciaal. En daarom wordt…

Hart voor zijn werk. Een meer treffende omschrijving van cardioloog Maarten van Hessen is er niet. Begeesterd over het werk en de innovaties, maar bovenal begaan met zijn patiënten. “Sommigen…

Hartinfarct - wat nu… ?
Wat gebeurt er bij een openhartoperatie?

Een openhartoperatie, bypassoperatie of in medische termen ‘Coronary Artery Bypass Grafting’ is een ingrijpende behandeling. Vaak is dit nodig als er in meerdere kransslagaderen ernstige vernauwingen zitten en niet alle…

Goed nieuws: een bypassoperatie loopt bijna altijd goed af. Meer dan 97% van de patiënten wordt wakker en kan zich verheugen op een gezondere verlenging van het leven. Maar natuurlijk,…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.