Blijf op de hoogte

Je hart is weer beter, maar geldt dat ook voor jou?

Wist je dat er in Nederland meer dan een miljoen mensen een hart- en vaataandoening hebben? Je begrijpt dat zij niet allemaal bij de cardioloog onder behandeling kunnen blijven… Daarom mag je, als de cardioloog het weer helemaal vertrouwt, naar de huisarts voor je controles.

Vooropgesteld dat de ‘grote’ infarcten onder behandeling blijven van een cardioloog, zullen de meeste mensen die een hartinfarct hebben gehad, na verloop van tijd niet meer naar het ziekenhuis hoeven voor de controles. De huisarts neemt ze dan over.

Vertrouwen kost tijd

Dokter Aaf Kuijper, cardioloog in het Spaarne Gasthuis, weet hoe eng sommigen die terugverwijzing vinden: “Veel mensen maken na een hartinfarct een soort rouwperiode mee. Je neemt afscheid van je gezonde ‘ik’ en moet hernieuwd vertrouwen in je lijf vinden. Maar na verloop van tijd, als de controles herhaaldelijk goed zijn, er geen restafwijkingen zijn en de pompfunctie van het hart weer voldoende is hersteld, kan de huisarts het prima overnemen. Je zal merken dat tegen die tijd het vertrouwen in je lichaam ook weer grotendeels is hersteld.”

Wat kun je zelf doen?

“In zekere zin vormen controles, of ze nu bij de huisarts of cardioloog zijn, een soort schijnzekerheid. We hebben nooit compleet grip op het leven en ook dat is iets waar je je draai in moet zien te vinden,” legt dr. Kuijper uit. “Het enige wat je zelf in de hand hebt, is gezonder leven en je pillen blijven slikken. Daarmee verklein je de kans op een nieuw hartinfarct aanzienlijk.”

Aandacht voor het hoofd

Dr. Kuijper: “Tijdens de hartrevalidatie is volop aandacht voor de mentale kant van een hartinfarct. Want niet alleen dat hart krijgt een flinke optater… Het hoofd krijgt ook te maken met angst, verdriet, onmacht en somberheid. Voor hoe je daarmee om kunt gaan, is gelukkig veel hulp beschikbaar. Ook voor de partner! Want die heeft net zo goed een zware tijd achter de rug.”

Harteraad: jouw steun en toeverlaat

Mocht de psychosociale ondersteuning tijdens de hartrevalidatie niet genoeg zijn, dan is er de Harteraad. Dit is een patiëntenorganisatie voor iedereen die zich geen patiënt wil voelen, maar wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Op de website van de Harteraad lees je alles over een Hart&Vaatcafé bij jou in de buurt, waar je samen met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt kunt sporten of hoe je je verhaal met lotgenoten kunt delen.

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Amgen. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Amgen heeft geen invloed op de inhoud gehad.

NL-P-145-0719-076175d/juli2019

Gerelateerde artikelen

Daar lig je dan. Op de afdeling cardiologie/hartbewaking. Je werd onwel, reed met gillende sirenes richting het ziekenhuis, alwaar je meteen werd behandeld. Nog maar net bekomen van het feit…

Hartinfarct - wat nu… ?
Wie is wie op de afdeling cardiologie?

De afdelingen cardiologie en hartbewaking ademen rust. Gecontroleerde rust wel te verstaan. Want hier wordt niets aan het toeval overgelaten. Samenwerking tussen de verschillende professionals is cruciaal. En daarom wordt…

Hart voor zijn werk. Een meer treffende omschrijving van cardioloog Maarten van Hessen is er niet. Begeesterd over het werk en de innovaties, maar bovenal begaan met zijn patiënten. “Sommigen…

Hartinfarct - wat nu… ?
Wat gebeurt er bij een openhartoperatie?

Een openhartoperatie, bypassoperatie of in medische termen ‘Coronary Artery Bypass Grafting’ is een ingrijpende behandeling. Vaak is dit nodig als er in meerdere kransslagaderen ernstige vernauwingen zitten en niet alle…

Goed nieuws: een bypassoperatie loopt bijna altijd goed af. Meer dan 97% van de patiënten wordt wakker en kan zich verheugen op een gezondere verlenging van het leven. Maar natuurlijk,…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.