Blijf op de hoogte

Een hartinfarct raakt je ook in je hoofd

Op z’n zachtst gezegd is het niet niks zo’n hartaanval. En snél dat het allemaal ging. Tussen pijn op de borst, een spoedbehandeling op de OK en bijkomen op de afdeling in het ziekenhuis zit slechts een paar uur. En dan dringt het tot je door: je hebt een hartinfarct gehad én je hebt het overleefd! Om al even snel te beseffen dat de angst er goed inzit. Want door deze gebeurtenis is het vertrouwen in je lichaam ook ineens verdwenen. En helaas kunnen artsen dat niet met dezelfde snelheid repareren…

Beeld je eens in hoe het er vroeger aan toe ging. Na een hartinfarct lag je zeker zes weken in het ziekenhuis en mocht je, behalve adem blijven halen, niks doen. Maar daar ging je je niet per se beter door voelen… In de loop van de tijd is de behandeling echter steeds sneller gegaan, wat tot verrassing van artsen toentertijd, het herstel juist ten goede kwam. Want wat bleek? Na een hartaanval is het veel beter om zo snel mogelijk uit bed te gaan. Inmiddels is de opnameduur, ook dankzij de verbeterde technieken, behandelingen en medicatie, verminderd tot gemiddeld vier tot zeven dagen.

Verwerken kost tijd

De korte ligduur in het ziekenhuis is een geweldige vooruitgang. Maar wat al die tijd onveranderd bleef, is het menselijk brein. De snelheid waarmee we het hart tegenwoordig weten op te kalefateren, is voor het hoofd niet bij te benen. Dat je hart ermee dreigde op te houden, is een enorme klap. Dat verwerken, kost tijd. Net zoals het afscheid nemen van je gezonde ik en de omschakeling naar een nieuw leven als hartpatiënt. Een hartaanval overleven is een grote gebeurtenis, vergelijkbaar met de geboorte van een kind, overlijden of verhuizing.

Iedereen reageert anders

“Sommigen zeggen ‘Ik heb geluk gehad,’ en leven redelijk ongestoord verder. Maar de meesten hebben tijd nodig om alles te verwerken,” legt cardioloog Maarten van Hessen (Groene Hart Ziekenhuis) uit. Voor hen is er tijdens de opname in het ziekenhuis en gedurende de hartrevalidatie psychologische ondersteuning beschikbaar. “En gek is dat helemaal niet,” benadrukt dr. Van Hessen. “Iedere patiënt reageert nu eenmaal anders op het overleven van een hartinfarct. De tijd en hulp die we hierbij nodig hebben verschilt. Wat ik in elk geval altijd doe, is meermaals uitleggen wat er is gebeurd en wat ik precies heb gedaan. Dit helpt tot het besef te komen dat je niet alles in het leven in de hand hebt, maar dat je wél zelf meer controle over je gezondheid kunt nemen. Door gezonder te gaan leven en je pillen te blijven slikken. Zodat je de kans op een nieuw hartaanval zoveel mogelijk verkleint.”

Meer steun via de Harteraad

De hulp van een psycholoog en lotgenotencontact kan enorm waardevol zijn voor het herstel. Wil je hier meer over weten? Vraag je verpleegkundige, fysiotherapeut of cardioloog ernaar. Of check de website van de Harteraad en lees meer over een Hart&Vaatcafé bij jou in de buurt, waar je samen met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt kunt sporten of hoe je je verhaal met lotgenoten kunt delen.

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Amgen. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Amgen heeft geen invloed op de inhoud gehad.

NL-P-145-0819-076961b/August2019

Gerelateerde artikelen

Daar lig je dan. Op de afdeling cardiologie/hartbewaking. Je werd onwel, reed met gillende sirenes richting het ziekenhuis, alwaar je meteen werd behandeld. Nog maar net bekomen van het feit…

Hartinfarct - wat nu… ?
Wie is wie op de afdeling cardiologie?

De afdelingen cardiologie en hartbewaking ademen rust. Gecontroleerde rust wel te verstaan. Want hier wordt niets aan het toeval overgelaten. Samenwerking tussen de verschillende professionals is cruciaal. En daarom wordt…

Hart voor zijn werk. Een meer treffende omschrijving van cardioloog Maarten van Hessen is er niet. Begeesterd over het werk en de innovaties, maar bovenal begaan met zijn patiënten. “Sommigen…

Hartinfarct - wat nu… ?
Wat gebeurt er bij een openhartoperatie?

Een openhartoperatie, bypassoperatie of in medische termen ‘Coronary Artery Bypass Grafting’ is een ingrijpende behandeling. Vaak is dit nodig als er in meerdere kransslagaderen ernstige vernauwingen zitten en niet alle…

Goed nieuws: een bypassoperatie loopt bijna altijd goed af. Meer dan 97% van de patiënten wordt wakker en kan zich verheugen op een gezondere verlenging van het leven. Maar natuurlijk,…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.