Wist je dat er in Nederland meer dan een miljoen mensen een hart- en vaataandoening hebben? Je begrijpt dat zij niet allemaal bij de cardioloog onder behandeling kunnen blijven… Daarom mag je, als de cardioloog het weer helemaal vertrouwt, naar de huisarts voor je controles.

Vooropgesteld dat de ‘grote’ infarcten onder behandeling blijven van een cardioloog, zullen de meeste mensen die een hartinfarct hebben gehad, na verloop van tijd niet meer naar het ziekenhuis hoeven voor de controles. De huisarts neemt ze dan over.

Vertrouwen kost tijd

Dokter Aaf Kuijper, cardioloog in het Spaarne Gasthuis, weet hoe eng sommigen die terugverwijzing vinden: “Veel mensen maken na een hartinfarct een soort rouwperiode mee. Je neemt afscheid van je gezonde ‘ik’ en moet hernieuwd vertrouwen in je lijf vinden. Maar na verloop van tijd, als de controles herhaaldelijk goed zijn, er geen restafwijkingen zijn en de pompfunctie van het hart weer voldoende is hersteld, kan de huisarts het prima overnemen. Je zal merken dat tegen die tijd het vertrouwen in je lichaam ook weer grotendeels is hersteld.”

Wat kun je zelf doen?

“In zekere zin vormen controles, of ze nu bij de huisarts of cardioloog zijn, een soort schijnzekerheid. We hebben nooit compleet grip op het leven en ook dat is iets waar je je draai in moet zien te vinden,” legt dr. Kuijper uit. “Het enige wat je zelf in de hand hebt, is gezonder leven en je pillen blijven slikken. Daarmee verklein je de kans op een nieuw hartinfarct aanzienlijk.”

Aandacht voor het hoofd

Dr. Kuijper: “Tijdens de hartrevalidatie is volop aandacht voor de mentale kant van een hartinfarct. Want niet alleen dat hart krijgt een flinke optater… Het hoofd krijgt ook te maken met angst, verdriet, onmacht en somberheid. Voor hoe je daarmee om kunt gaan, is gelukkig veel hulp beschikbaar. Ook voor de partner! Want die heeft net zo goed een zware tijd achter de rug.”

Harteraad: jouw steun en toeverlaat

Mocht de psychosociale ondersteuning tijdens de hartrevalidatie niet genoeg zijn, dan is er de Harteraad. Dit is een patiëntenorganisatie voor iedereen die zich geen patiënt wil voelen, maar wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Op de website van de Harteraad lees je alles over een Hart&Vaatcafé bij jou in de buurt, waar je samen met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt kunt sporten of hoe je je verhaal met lotgenoten kunt delen.

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Amgen. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Amgen heeft geen invloed op de inhoud gehad.

NL-P-145-0719-076175d/juli2019