Blijf op de hoogte

Hoe lang stilt een uitgebreid ontbijt je hongergevoel?

Honger heeft niets te maken met wat je eet, maar met wat je denkt te hebben gegeten. Dit blijkt uit onderzoek van de Sheffield Hallam University. De wetenschappers concludeerden dat een vol gevoel meer verbonden is aan de individuele waarneming van een gerecht, dan aan de daadwerkelijke voedselinname.

De resultaten van de studie zijn recent gepresenteerd op de British Psychological Society’s Division of Health Psychology annual conference.

Verwachtingen belangrijk

Het team van wetenschappers had al eerder onderzoek gedaan naar het verband tussen wat we denken dat we eten en hoeveel we waarschijnlijk zullen consumeren. Hieruit bleek dat de ‘verwachte verzadiging’, ofwel hoe vol je verwacht te zijn na een bepaalde maaltijd, een grote rol speelt bij hoe vol je je daadwerkelijk voelt.

De onderzoekers besloten op de studie voort te bouwen en nader te bekijken in hoeverre onze gedachten ons eetgedrag beïnvloeden. Daarnaast wilden ze kijken of de stof ghreline hier een rol bij speelt, het hormoon dat ervoor zorgt dat je honger krijgt.

2 of 4 eieren?

Aan het onderzoek namen 36 mensen deel. Ze kregen op twee dagen ontbijt geserveerd, waarna hun honger en verzadigingsgevoel gedurende de dag werd gemonitord.

Op de eerste dag werd hen verteld dat ze een omelet bestaande uit 2 eieren zouden eten. Op de tweede dag werd gezegd dat de maaltijd uit 4 eieren bestond. In werkelijkheid bestonden de gerechten uit 3 eieren.

De wetenschappers ontdekten dat wanneer de mensen dachten 2 eieren te hebben gegeten, sneller aangaven opnieuw honger te hebben. Ook aten ze meer met de lunch en hadden een grotere calorie-inname gedurende de dag dan wanneer ze dachten een groter ontbijt te hebben geconsumeerd.

Walnoten
Lees ook: helpen walnoten tegen overeten?

Rol van ghreline

Om vervolgens het ghreline-niveau te meten, zamelden de onderzoekers bloedsamples van de deelnemers in. Ze bekeken hierbij of het hormoon een rol speelde bij de honger die op de twee dagen werd ervaren. Dit bleek niet zo te zijn. Het team trok dan ook de conclusie dat de waarneming van een maaltijd meer invloed heeft op hongergevoelens dan de daadwerkelijke voedselinname.

Geest in plaats van lichaam

De onderzoekers hopen met de studie een manier te vinden waarop het gedrag van mensen op een positieve manier beïnvloed kan worden zonder bemoeienis met hun dagelijks leven. Ze concluderen dat verder onderzoek naar de werking van hongermechanismen zich zou moeten focussen op de geest, in plaats van op het lichaam.

Gerelateerde artikelen

Deelnemers aan de moderne arbeidsmarkt kunnen niet simpelweg achterover leunen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en functieomschrijvingen en verwachtingen lijken iedere vijf jaar te veranderen. In een…

1 op de 20 artsen heeft te maken met een afhankelijkheid van alcohol en iets meer dan de helft drinkt twee of meer keer per week. Dat blijkt uit een…

Haast iedereen kent wel de vervelende pijn na het stoten van de elleboog of de grote teen. Juist omdat we dit weten proberen we deze vorm van acute pijn het…

Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch…

Psychische aandoeningen staan bovenaan de Wereldgezondheidslijst van de meest invaliderende ziekten ter wereld. De levenslange aandoeningen beïnvloeden elk aspect van iemands leven, en dat van hun naasten. Husseini Manji, Global…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.