Blijf op de hoogte

Patiëntenverhaal paniekstoornis

Een tijd lang kon Renate (30) bijna de deur niet uit doordat ze dagelijks werd overvallen door paniekaanvallen. “Soms stond ik in de rij voor de kassa van de supermarkt te wachten en kreeg ik ineens dat ongemakkelijke gevoel, het liefst wilde ik dan alles laten vallen en zo snel mogelijk naar huis”.

Wat waren je eerste klachten?

“Ik lag op een avond op bed toen ik ineens een hoge hartslag kreeg. In de dagen daarna kreeg ik vaker zonder inspanning ineens een erg hoge hartslag. Ik dacht dat er iets mis was met mijn hart, bij de dokter bleek dat dit niet zo was. In de tijd daarna was ik erg bang voor de aanvallen, dit zorgde er juist voor dat ik ze regelmatig kreeg. Naast een snel kloppend hart had ik tijdens een aanval ook last van tintelende handen, een erg benauwd gevoel in mijn borstkas en misselijkheid. Mentaal voelde het alsof ik niet meer in mijn eigen lichaam zat, waarschijnlijk vanwege de adrenaline.”

Wat was de impact op je dagelijks leven?

“Omdat ik me thuis het veiligst voelde ging ik alleen de deur uit als dat strikt noodzakelijk was en belde ik afspraken op het laatste moment af, ik isoleerde mezelf. Ik had het er met niemand over, ik dacht dat het iets was wat je voor jezelf moest houden. Hiermee maakte ik het mijzelf alleen maar moeilijker om ermee om te gaan. Het was voor mij ondenkbaar om ontspannen naar plekken te gaan waar veel mensen waren en waar ik niet zomaar weg kon. Denk hierbij aan de bioscoop, verjaardagen, een afspraak met iemand in het café en het openbaar vervoer. Als ik naar werk moest beet ik me erdoorheen. Het was vermoeiend maar voor mij was niet naar werk gaan geen optie. Ik kreeg de aanvallen regelmatig op werk, ik was dan het meest bang dat iemand het aan me kon zien.”

Waar vond je steun voor je paniekstoornis?

“Vanaf het moment dat ik tegen een aantal mensen vertelde dat ik regelmatig paniekaanvallen had, voelde dat als een bevrijding. Ik hoefde me niet langer te verschuilen achter allerlei excuses. Ik kon zeggen: ik kan nu niet buitenshuis afspreken want ik krijg daar paniek van. Op die manier gaf ik mezelf de ruimte en de tijd om erachter te komen wat ik nodig had om van de paniekaanvallen af te komen. Ik maakte er een behoorlijke ‘studie’ van. De meeste steun haalde ik van het internet, ik keek veel vlogs (video blogs) van personen met dezelfde klachten en video’s met uitleg en tips.”

Hoe ziet je leven er nu uit?

“3 jaar geleden was naar buiten gaan moeilijk, nu zit ik met gemak 6 uur in het openbaar vervoer om een paar dagen in Berlijn te vertoeven. Ik ga probleemloos naar concerten, bioscopen en prop m’n weekend vol met sociale aangelegenheden. Soms bekruipt het gevoel van onbehagen me nog wel eens maar paniekaanvallen zijn zeer schaars.

Uiteindelijk heeft de acceptatie van de aanvallen me er overheen doen laten groeien. Op een gegeven moment dacht ik als ik er een voelde opkomen: prima, laat maar komen. Dan deed ik soms expres iets wat m’n hartslag nog extra liet oplopen zoals springen. Ik ging dan altijd 5 minuten later weer rustig verder met waar ik mee bezig was. De acceptatie is niet makkelijk maar als je het lange tijd elke keer probeert te doen, lukt het op een gegeven moment ineens. Het gevoel dat je de controle over de paniekaanvallen hebt zorgt er bij mij voor dat ze zich überhaupt niet meer aandienen.”

Gerelateerde artikelen

Deelnemers aan de moderne arbeidsmarkt kunnen niet simpelweg achterover leunen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en functieomschrijvingen en verwachtingen lijken iedere vijf jaar te veranderen. In een…

1 op de 20 artsen heeft te maken met een afhankelijkheid van alcohol en iets meer dan de helft drinkt twee of meer keer per week. Dat blijkt uit een…

Haast iedereen kent wel de vervelende pijn na het stoten van de elleboog of de grote teen. Juist omdat we dit weten proberen we deze vorm van acute pijn het…

Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch…

Psychische aandoeningen staan bovenaan de Wereldgezondheidslijst van de meest invaliderende ziekten ter wereld. De levenslange aandoeningen beïnvloeden elk aspect van iemands leven, en dat van hun naasten. Husseini Manji, Global…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.