Blijf op de hoogte

Werkstress bij mannen leidt tot online pestgedrag

Onlangs werd bekend dat jongeren die slecht slapen, hun agressie in de digitale wereld afreageren door anderen te pesten. Nu laat nieuw onderzoek van de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen zien dat op dagen dat mannen veel stress op het werk ervaren, ze zich kwader voelen en zich eveneens online afreageren. “Terwijl mannen ervoor kiezen om deze negatieve gevoelens online te ventileren, zoeken vrouwen eerder steun bij hun partner of bij vrienden”, legt onderzoekster Ivana Vranjes uit.

Stress in relatie tot online afreageren

Voor dit onderzoek werden 90 tweeverdieners gedurende één werkweek twee keer per dag bevraagd. Aan de koppels werd gevraagd hoeveel werkstress ze die dag hadden ervaren (bv. een hoge werkdruk of conflicten met collega’s), hoe ze zich voelden bij hun thuiskomst en hoe ze zich online uitten gedurende de avond (bv. een negatieve reactie online plaatsen of iemand online opvrolijken).

Op de dagen dat ze veel stress ervaarden op hun werk, kwamen zowel mannen als vrouwen kwader thuis. Opvallend is dat mannen zich vervolgens meer agressief uitten online. Mannen die zich kwaad voelden bij hun thuiskomst, rapporteerden meer negatieve handelingen online te hebben gesteld, zoals anderen uitsluiten of beledigen, negatieve comments plaatsen en beschamende foto’s of video’s van iemand doorsturen.

Waarom uiten mannen hun agressie digitaal?

“Omdat we doorgaans veel waarde hechten aan ons werk en het behoud ervan, lijkt het soms beter om je frustraties tegenover je werk, je collega’s of je baas niet rechtstreeks op het werk te uiten. Een online omgeving kan voor sommigen hierbij een uitweg bieden. Online zijn we niet altijd direct zichtbaar en voelen we ons vaker minder geremd in ons doen en laten. Met andere woorden, online voelen we ons veiliger in het ventileren van onze frustraties en dit blijkt voor mannen meer dan voor vrouwen het geval te zijn”, verklaart Ivana Vranjes.

Cyberpesten - slecht slapen
Lees ook: slechte slapers doen vaker aan cyberpesten

Deze bevindingen zijn in de lijn met eerder onderzoek dat aantoont dat vrouwen vaker steun opzoeken bij hun vrienden of partner om met de stress om te gaan, terwijl mannen vaker hun emoties opkroppen, wat dan weer op termijn agressief gedrag uitlokt. Het is dus mogelijk dat mannen hun kwaadheid onderdrukken tegenover anderen op het werk of thuis, maar deze vervolgens online van zich afschuiven.

Bevorderen gezonde werkomgeving

“Deze studie benadrukt de impact die werk kan hebben op ons dagelijks functioneren en zelfs op ons gedrag thuis. Het is daarom belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan het bevorderen van een gezonde werkomgeving. Daarnaast is het aangewezen om mensen te leren hoe ze met hun negatieve gevoelens moeten omgaan, om te beletten dat deze online tegenover anderen geventileerd zouden worden, bijvoorbeeld via online pesterijen.”

Bron: Universiteit Antwerpen

Gerelateerde artikelen

Deelnemers aan de moderne arbeidsmarkt kunnen niet simpelweg achterover leunen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en functieomschrijvingen en verwachtingen lijken iedere vijf jaar te veranderen. In een…

1 op de 20 artsen heeft te maken met een afhankelijkheid van alcohol en iets meer dan de helft drinkt twee of meer keer per week. Dat blijkt uit een…

Haast iedereen kent wel de vervelende pijn na het stoten van de elleboog of de grote teen. Juist omdat we dit weten proberen we deze vorm van acute pijn het…

Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch…

Psychische aandoeningen staan bovenaan de Wereldgezondheidslijst van de meest invaliderende ziekten ter wereld. De levenslange aandoeningen beïnvloeden elk aspect van iemands leven, en dat van hun naasten. Husseini Manji, Global…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.