‘Zitten is slecht voor je brein’
Breng jij het grootste deel van de dag zittend door? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Onderzoekers van the University of California veronderstellen namelijk dat een sedentaire levensstijl mogelijk schadelijke effecten op de hersenen kan hebben. De studie is onlangs verschenen in het tijdschrift PLOS ONE.
Zitten en het brein
Uit eerder onderzoek bleek al dat fysieke activiteit de ontwikkeling van Alzheimer potentieel kan vertragen. Dit heeft te maken met het feit dat beweging een bloedstroom naar de hersenen op gang brengt die de groei van nieuwe zenuwcellen stimuleert. Hiermee kan achteruitgang van de breinstructuur en functie worden voorkomen.
Er is echter nog maar weinig onderzoek gedaan naar het precieze effect van zitten op het brein. Hierop besloten de Amerikaanse onderzoekers zich op deze correlatie te richten. Meer specifiek, wilden zij kijken naar het effect van een sedentaire levensstijl op de mediale temporale kwab van de hersenen. Dit is het gebied dat erom bekend staat te krimpen met de leeftijd, waarbij een kleinere omvang geheugenverlies kan veroorzaken.
Dikte mediale temporale kwab
Voor de studie onderzocht het team de relatie tussen de dikte van de mediale temporale kwab, beweging en zittend gedrag bij 25 vrouwen en 10 mannen tussen de 45 en 75 jaar oud. Allen hadden zij geen kenmerken van dementie.
De gegevens werden verworven door middel van gedetailleerde vragenlijsten die de deelnemers moesten invullen. Vervolgens werd de dikte van de temporale kwab gemeten met behulp van MRI-scans.
Uiteindelijk konden de wetenschappers geen significante correlaties tussen het niveau van fysieke activiteit en de dikte van de mediale temporale kwab vinden. Wel ontdekten ze dat de deelnemers die het meeste zaten de dunste mediale temporale kwab hadden.
Geen hard bewijs
Volgens het team kan een dunne temporale kwab schadelijke effecten hebben op de zogenoemde glycemische index. Dit kan leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel en minder bloed richting het brein. Dit kan schadelijke effecten teweegbrengen.
De onderzoekers benadrukken dat de resultaten van hun studie slechts inleidend zijn en het nog niet duidelijk is of zittend gedrag daadwerkelijk tot een dunnere mediale temporale kwab leidt. Er is dan ook meer onderzoek nodig om het verband te kunnen bekrachtigen.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking