Blijf op de hoogte

‘Zitten is slecht voor je brein’

Breng jij het grootste deel van de dag zittend door? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Onderzoekers van the University of California veronderstellen namelijk dat een sedentaire levensstijl mogelijk schadelijke effecten op de hersenen kan hebben. De studie is onlangs verschenen in het tijdschrift PLOS ONE.

Zitten en het brein

Uit eerder onderzoek bleek al dat fysieke activiteit de ontwikkeling van Alzheimer potentieel kan vertragen. Dit heeft te maken met het feit dat beweging een bloedstroom naar de hersenen op gang brengt die de groei van nieuwe zenuwcellen stimuleert. Hiermee kan achteruitgang van de breinstructuur en functie worden voorkomen.

Er is echter nog maar weinig onderzoek gedaan naar het precieze effect van zitten op het brein. Hierop besloten de Amerikaanse onderzoekers zich op deze correlatie te richten. Meer specifiek, wilden zij kijken naar het effect van een sedentaire levensstijl op de mediale temporale kwab van de hersenen. Dit is het gebied dat erom bekend staat te krimpen met de leeftijd, waarbij een kleinere omvang geheugenverlies kan veroorzaken.

Dikte mediale temporale kwab

Voor de studie onderzocht het team de relatie tussen de dikte van de mediale temporale kwab, beweging en zittend gedrag bij 25 vrouwen en 10 mannen tussen de 45 en 75 jaar oud. Allen hadden zij geen kenmerken van dementie.

De gegevens werden verworven door middel van gedetailleerde vragenlijsten die de deelnemers moesten invullen. Vervolgens werd de dikte van de temporale kwab gemeten met behulp van MRI-scans.

Uiteindelijk konden de wetenschappers geen significante correlaties tussen het niveau van fysieke activiteit en de dikte van de mediale temporale kwab vinden. Wel ontdekten ze dat de deelnemers die het meeste zaten de dunste mediale temporale kwab hadden.

Geen hard bewijs

Volgens het team kan een dunne temporale kwab schadelijke effecten hebben op de zogenoemde glycemische index. Dit kan leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel en minder bloed richting het brein. Dit kan schadelijke effecten teweegbrengen.

De onderzoekers benadrukken dat de resultaten van hun studie slechts inleidend zijn en het nog niet duidelijk is of zittend gedrag daadwerkelijk tot een dunnere mediale temporale kwab leidt. Er is dan ook meer onderzoek nodig om het verband te kunnen bekrachtigen.

Gerelateerde artikelen

Deelnemers aan de moderne arbeidsmarkt kunnen niet simpelweg achterover leunen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en functieomschrijvingen en verwachtingen lijken iedere vijf jaar te veranderen. In een…

1 op de 20 artsen heeft te maken met een afhankelijkheid van alcohol en iets meer dan de helft drinkt twee of meer keer per week. Dat blijkt uit een…

Haast iedereen kent wel de vervelende pijn na het stoten van de elleboog of de grote teen. Juist omdat we dit weten proberen we deze vorm van acute pijn het…

Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch…

Psychische aandoeningen staan bovenaan de Wereldgezondheidslijst van de meest invaliderende ziekten ter wereld. De levenslange aandoeningen beïnvloeden elk aspect van iemands leven, en dat van hun naasten. Husseini Manji, Global…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.