Blijf op de hoogte

Hoe beïnvloedt ruggenmergstimulatie chronische pijn?

Als pijn langer bestaat dan 3 tot 6 maanden is de oorzaak van de pijn meestal verdwenen, maar bestaat de pijn nog wel. In dat geval spreken we over chronische pijn. Dr. Leon Vonhögen bespreekt ruggenmergstimulatie als mogelijkheid ter behandeling.

In welke gevallen wordt ruggenmerg-stimulatie toegepast voor de behandeling van chronische pijn?

“Bij neuropathische pijn, dat wil zeggen pijn die ontstaat door zenuwbeschadiging, bijvoorbeeld na een ongeval of operatie. Het is een gemene pijn, die continu aanwezig is maar opzet in golven. Vaak een heel branderige pijn, met elektrische scheuten. Deze pijn reageert eigenlijk alleen goed op ruggenmergstimulatie.”

“Het zenuwstelsel is in feite een elektrisch systeem in het lichaam, dat signalen doorgeeft van de hersenen naar bijvoorbeeld handen en voeten en omgekeerd. Het zenuwstelsel kun je beïnvloeden met elektrische stromen en dat gebeurt bij ruggenmergstimulatie. Door de tegenstroom kunnen de pijnsignalen niet of in veel mindere mate de hersenen bereiken, waardoor er minder pijn gevoeld wordt. Als de pijn meer dan 50% gereduceerd is, is er sprake van een acceptabele pijnreductie, waardoor het functioneren en daarmee de kwaliteit van leven van deze patiënten veel beter wordt.”

Hoe werkt ruggenmergstimulatie in de praktijk?

“Je legt een elektrische draad met geïsoleerde contactpunten op een bepaald deel van het ruggenmerg en daar voer je een zwakke elektrische stroom doorheen. Bij de conventionele of tonische stimulatie zorgt dit ervoor dat de patiënt in plaats van pijn een tinteling of kriebel voelt. De kunst is de elektroden zó te leggen dat deze tintelingen gevoeld worden in het pijngebied.”

“Je kunt verschillende onderdelen van het ruggenmerg stimuleren. Daarnaast heb je ook verschillende soorten van elektrische stimulatie. De traditionele tonische stimulatie en een recente ontwikkeling genaamd Burst stimulatie.”

Wat is het verschil tussen Burst- en tonische ruggenmergstimulatie?

“Je kunt zeggen dat bij tonische neuromodulatie één stroompuls per tijdseenheid wordt gegeven. Bij
Burst wordt die ene stroompuls nog onderverdeeld in vijf kleinere pulsen. Tonisch is dus als het ware een grote klap op de trommel, tegenover een roffel bij de Burst. Bij tonische stimulatie wordt de pijn vervangen door een tinteling (paresthesie) in het pijngebied. Dit wordt vaak door de patiënt als aangenaam ervaren maar soms ook niet.

Als een patiënt de tinteling als onaangenaam ervaart, kan de toegediende stroom niet hoog genoeg gezet worden om de pijn te onderdrukken. Bovendien kunnen de tintelingen gevoeld worden op plaatsen waar ze niet gevoeld moeten worden, zoals in de buik of in het been waar geen pijn zit. In de praktijk blijkt tevens dat bij sommige patiënten het pijnstillend effect van de tonische stimulatie in de loop van de tijd minder effectief wordt.

Voordelen Burst technologie

De moderne vorm van stimuleren met de Burst technologie heeft duidelijk een aantal voordelen: Studies hebben aangetoond dat veel patiënten de elektrische stimulatie met Burst stimulatie minder sterk of zelfs helemaal niet voelen, waardoor zij dus ook minder of geen tintelingen voelen. Met Burst stimulatie wordt niet alleen de pijn onderdrukt maar wordt het ervaren van de pijn, met andere woorden de emotionele beleving van de pijn op een positieve manier beïnvloed. Dus de patiënt ervaart minder pijn en wordt er ook nog minder emotioneel door belast.

Burst technologie biedt een uitbreiding van behandelmogelijkheden bij patiënten waarbij de tonische stimulatie niet goed meer werkt. Of Burst stimulatie van begin af aan wordt toegepast of pas in een later stadium is afhankelijk van de klachten van de patiënt. De behandeling van pijn met ruggenmergstimulatie is maatwerk, toegespitst op de individuele behoeften en klachten van de patiënt. Onze ervaringen met Burst stimulatie in de Sint Maartenskliniek zijn prima.”

Gerelateerde artikelen

Deelnemers aan de moderne arbeidsmarkt kunnen niet simpelweg achterover leunen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en functieomschrijvingen en verwachtingen lijken iedere vijf jaar te veranderen. In een…

1 op de 20 artsen heeft te maken met een afhankelijkheid van alcohol en iets meer dan de helft drinkt twee of meer keer per week. Dat blijkt uit een…

Haast iedereen kent wel de vervelende pijn na het stoten van de elleboog of de grote teen. Juist omdat we dit weten proberen we deze vorm van acute pijn het…

Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch…

Psychische aandoeningen staan bovenaan de Wereldgezondheidslijst van de meest invaliderende ziekten ter wereld. De levenslange aandoeningen beïnvloeden elk aspect van iemands leven, en dat van hun naasten. Husseini Manji, Global…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.