Blijf op de hoogte

Stress door je baas? Blijf er niet mee rondlopen!

Het aantal Nederlanders dat kampt met werkgerelateerde stressklachten, neemt helaas nog steeds toe. Maandelijks melden duizenden werknemers zich ziek door conflicten op het werk, veelal met hun baas. In deze week van de werkstress (12 t/m 15 november 2018) besteden we daarom aandacht aan bazenstress. Dit is een vorm van stress die vaak wordt veroorzaakt door een sociaal onhandige, incapabele of ronduit onbeschofte leidinggevende.

Risico op burn-out door bazenstress

Voor veel werknemers is hun baas eerder een stressfactor dan een bron van inspiratie of motivatie. Zij worden geconfronteerd met een leidinggevende die slecht luistert, nooit tijd voor ze heeft, nooit een compliment geeft maar wel tekeer gaat als ze iets fout hebben gedaan. Dat geeft hen het gevoel constant op hun tenen te moeten lopen. Door deze bazenstress gaan veel medewerkers met steeds minder plezier naar hun werk, raken ze uitgeput en lopen ze het risico op overspannenheid of een burn-out.

– Volgens de Arbo Unie heeft onderzoek aangetoond dat niet het zware takenpakket, maar overmatige hiërarchie en vooral het gebrek aan steun van leidinggevenden belangrijke oorzaken zijn van werkstress.-

Jezelf niet voor de gek houden

Een baas die regelmatig storend gedrag vertoont, kan je aan het twijfelen brengen. Dat heeft een negatief effect op je zelfvertrouwen. Het advies aan medewerkers is dan ook om je hoofd koel te houden en zo snel mogelijk verandering in deze situatie te brengen. Want jezelf voor de gek houden en wachten tot het vanzelf overgaat, helpt niet. Geef aandacht aan allerlei signalen die je lijf afgeeft als er iets misgaat, zoals slecht slapen, energiegebrek, concentratieproblemen en fysieke pijn. Om de werkrelatie met een lastige baas te verbeteren en om bescherming te bieden voor bovenmatige stress, is het belangrijk om mentaal sterker te worden. Denk aan: grenzen bewaken, assertief communiceren en het ontwikkelen van een gebruiksaanwijzing voor je baas, om onnodige conflicten of uitbarstingen te voorkomen.

Lees ook: boezemfibrilleren ligt op de loer bij een stressvol beroep

Onrechtvaardig

Overplaatsing of ontslag nemen, is soms beter maar voor veel medewerkers niet bespreekbaar. Ze willen niet falen. Het lijkt ook onrechtvaardig dat hun baas er een zooitje van maakt en dat zij zich dan moeten aanpassen of zelfs het veld moeten ruimen. Liever gaan ze de strijd aan en geven ze niet op. Vaak komen ze pas achteraf tot de conclusie dat ze al veel eerder eieren voor hun geld hadden moeten kiezen, omdat het gevecht ze te veel energie kostte of hun gezondheid en welzijn ondermijnde. Als zij uiteindelijk een andere werkplek hebben gevonden, binnen of buiten de organisatie, zijn ze vooral opgelucht. Door de knoop door te hakken weten ze in elk geval waar ze aan toe zijn en zijn ze blij om gekozen te hebben voor gezondheid en levensgeluk.

Ervaar jij op je werk problemen met je leidinggevende? Ga dan eens praten met een onafhankelijk vertrouwenspersoon, een HR-functionaris of een arbodeskundige. Zij kunnen je verder op weg helpen als je echt niet meer voor deze baas wilt of kunt werken. Zoek op tijd hulp en maak een plan B!

Gerelateerde artikelen

Deelnemers aan de moderne arbeidsmarkt kunnen niet simpelweg achterover leunen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en functieomschrijvingen en verwachtingen lijken iedere vijf jaar te veranderen. In een…

1 op de 20 artsen heeft te maken met een afhankelijkheid van alcohol en iets meer dan de helft drinkt twee of meer keer per week. Dat blijkt uit een…

Haast iedereen kent wel de vervelende pijn na het stoten van de elleboog of de grote teen. Juist omdat we dit weten proberen we deze vorm van acute pijn het…

Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch…

Psychische aandoeningen staan bovenaan de Wereldgezondheidslijst van de meest invaliderende ziekten ter wereld. De levenslange aandoeningen beïnvloeden elk aspect van iemands leven, en dat van hun naasten. Husseini Manji, Global…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.