Blijf op de hoogte

3 manieren om het supergeheugen te trainen

Onderzoekers van het Radboudumc hebben recentelijk een zesweekse geheugentraining ontwikkeld waarmee de deelnemers leren om uitzonderlijke geheugenprestaties te leveren. Na de training bleken de neurotische verbindingen in hun hersenstructuur overeen te komen met die van de top 50 geheugenkampioenen. Een simpele methode met een sterk resultaat, maar er zijn meerdere manieren om het supergeheugen te trainen.

Het supergeheugen

Het geheugen is een belangrijk onderdeel van de cognitieve capaciteiten van de hersenen dat geregeld wordt in de temporale kwab, de hippocampus en de onderste delen van de frontale hersenschors. Deze hersengebieden zijn bij sommige mensen beter ontwikkeld, wat Highly Superior Autobiographical Memory genoemd wordt. Deze mensen kunnen door extra verbindingen in hun hersenen extreem gedetailleerde herinneringen oproepen.

Mnemotechniek

Uit het onderzoek van het Radboudumc bleek dat de deelnemers vergelijkbare verbindingen in hun hersenstructuur kregen na de geheugentraining. Dit geeft aan dat een supergeheugen niet helemaal genetisch bepaald is, maar dat je dit zelf kunt stimuleren door middel van mnemotechniek (de leer van het geheugen). Mnemotechniek bestaat o.a. uit de plaats- en taalmethode en het fonetisch numeriek systeem.

1. De plaatsmethode

De deelnemers moesten elke dag een half uur lang de plaatsmethode (method of loci) doen. Deze methode houdt in dat je een denkbeeldige route verzint waarin je de dingen die je moet onthouden een plaats geeft. Om deze herinneringen op te roepen moet je die denkbeeldige route dus doorlopen.

Het is het beste om een locatie met veel kamers te kiezen die je goed kent zoals je huis of werkomgeving, en om steeds dezelfde route te doorlopen. Zo kan je bijvoorbeeld je ochtendritueel gebruiken als inspiratie voor de route: slaapkamer > hal > badkamer > keuken > woonkamer.

2. De taalmethode

Een andere methode uit de mnemotechniek is de taalmethode (natural language mediators). Deze methode maakt gebruik van taalaspecten en ritme en wordt vaak gebruikt in het basisonderwijs, bijvoorbeeld het alfabetlied, en bij reclameslogans. Zo kennen we de alliteratie van: “heerlijk, helder, Heineken,” en de eindrijm in: “je bent een rund als je met vuurwerk stunt.”

De taalmethode kan je dus gebruiken door liedjes, rijmpjes, versjes en ezelbruggetjes te verzinnen bij bepaalde feiten die je moet onthouden. De kans is erg groot dat je dit al doet, maar het is natuurlijk veel effectiever als je er bewust mee bezig bent.

3. Fonetisch numeriek systeem

Het fonetisch numeriek systeem (phonetic number system) houdt in dat je aan ieder cijfer een klank toekent zodat je getallen om kan zetten in woorden. Dit is voor de gemiddelde mens makkelijker te onthouden. Als je aan de cijfers 1 en 2 dus bijvoorbeeld de klanken “A” en “B” toekent, onthoud je het getal 1221 als “ABBA”.

Bij de meest gebruikte vorm van het fonetisch numeriek systeem worden klinkers niet gebruikt, omdat mensen vaak al woorden kunnen herkennen door de medeklinkers. Dit is voor iedereen natuurlijk persoonsgebonden, en het is dus zaak om uit te vinden wat voor jou het beste werkt.

[button link=”https://www.mijngezondheidsgids.nl/supergeheugen-is-trainen/” target=”self” color=”0066CC” icon=”select a icon” style=”normal” size=”default” tooltip=””]Lees meer over de zesweekse geheugentraining[/button]

Gerelateerde artikelen

Deelnemers aan de moderne arbeidsmarkt kunnen niet simpelweg achterover leunen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en functieomschrijvingen en verwachtingen lijken iedere vijf jaar te veranderen. In een…

1 op de 20 artsen heeft te maken met een afhankelijkheid van alcohol en iets meer dan de helft drinkt twee of meer keer per week. Dat blijkt uit een…

Haast iedereen kent wel de vervelende pijn na het stoten van de elleboog of de grote teen. Juist omdat we dit weten proberen we deze vorm van acute pijn het…

Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch…

Psychische aandoeningen staan bovenaan de Wereldgezondheidslijst van de meest invaliderende ziekten ter wereld. De levenslange aandoeningen beïnvloeden elk aspect van iemands leven, en dat van hun naasten. Husseini Manji, Global…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.