Blijf op de hoogte

Werkt de stemming van je naasten aanstekelijk?

Hoe meer mensen in je omgeving negatieve emoties ervaren, hoe groter de kans dat jij deze gevoelens overneemt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de University of Warwick. Jongvolwassenen zouden vatbaar zijn voor de stemming van anderen.

De studie is recent gepubliceerd in het tijdschrift Royal Society Open Science.

“Sociale besmetting”

Er is al eerder onderzoek gedaan naar de verspreiding van gevoelens onder personen. Dit proces wordt ook wel ‘sociale besmetting’ genoemd. Zo werd ontdekt dat de omgeving onze emoties kan beïnvloeden en het hebben van vrienden de stemming kan verbeteren.

De wetenschappers wilden bestuderen hoe de sociale kring van jongvolwassenen invloed kan hebben op hun stemming.

Stemmingen besmettelijk

Voor het onderzoek analyseerde het team gegevens van de National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Health. Deze studie omvatte data van jongvolwassenen in het schooljaar 1994-1995. Ze werden tot 2008 gevolgd.

De onderzoekers focusten zich op de vriendenkringen en stemmingswisselingen van de jongvolwassenen. Ontdekt werd dat de overheersende stemming in de sociale omgeving het emotionele welzijn van de individuele tieners kon beïnvloeden.

Het team benadrukt dat de symptomen van een depressie in feite ‘besmettelijk’ zijn. Voorbeelden zijn vermoeidheid, verlies van interesse, slechte concentratie en gevoelens van waardeloosheid. Omgekeerd ontdekten ze dat een vriendenkring met voor het overgrote deel positieve mensen, de stemming van de tieners kon verbeteren en het risico op een depressie deed afnemen.

Tweevoudige aanpak

De wetenschappers benadrukken dat er een tweevoudige aanpak nodig is om de stemming van jongvolwassenen te verbeteren. Ten eerste zou het aangaan van vriendschappen moeten worden gestimuleerd, omdat dit het risico op depressies verlaagt. Daarnaast zouden inspanningen moeten worden gedaan om de verspreiding van negatieve emoties in sociale kringen te verminderen.

Gerelateerde artikelen

Deelnemers aan de moderne arbeidsmarkt kunnen niet simpelweg achterover leunen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en functieomschrijvingen en verwachtingen lijken iedere vijf jaar te veranderen. In een…

1 op de 20 artsen heeft te maken met een afhankelijkheid van alcohol en iets meer dan de helft drinkt twee of meer keer per week. Dat blijkt uit een…

Haast iedereen kent wel de vervelende pijn na het stoten van de elleboog of de grote teen. Juist omdat we dit weten proberen we deze vorm van acute pijn het…

Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch…

Psychische aandoeningen staan bovenaan de Wereldgezondheidslijst van de meest invaliderende ziekten ter wereld. De levenslange aandoeningen beïnvloeden elk aspect van iemands leven, en dat van hun naasten. Husseini Manji, Global…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.