Blijf op de hoogte

Beïnvloeden foto’s van dunne vrouwen ons schoonheidsideaal?

Er wordt al langer gedacht dat beelden van slanke vrouwen effect hebben op wat mensen aantrekkelijk vinden. Maar dit was nooit wetenschappelijk onderbouwd. Reden voor Zwitserse wetenschappers om het verband nader te bestuderen. Wat bleek? Een korte blik blijkt al genoeg om iemands schoonheidsidealen te vervormen.

Beelden alomtegenwoordig

We worden tegenwoordig doodgegooid met beelden van dunne vrouwen. Hierdoor is het lastig om het precieze effect te onderzoeken.

Wetenschappers uit Zwitserland besloten hierom naar Nicaragua af te reizen. Hier vonden ze dorpelingen die niet werden blootgesteld aan deze foto’s. Veel van de gebieden waar zij woonden hadden immers geen elektriciteit.

Schoonheidsideaal creëren

Het team vond 80 mensen die vrijwillig wilden meewerken aan het onderzoek. De deelnemers bestonden uit mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie van 16 tot 78 jaar. Eerst werd hen gevraagd hun ideale lichaamsvorm voor een vrouw te creëren met behulp van computersoftware. Hiermee waren ze in staat verschillende maten en vormen te maken.

Vervolgens werd hen afbeeldingen getoond uit een catalogus van een Westers kledingmerk. De helft van de deelnemers zag foto’s van dunne vrouwen, met maat 32 en 34. De andere helft kreeg beelden van plussize modellen te zien met maat 44 tot 52.

Na een kwartier werden de deelnemers opnieuw gevraagd hun schoonheidsideaal te creëren. Wat bleek? Degenen die ervoor dunne vrouwen hadden gezien, creëerden nu slankere maten dan voorheen. En dorpelingen die foto’s van plussize modellen hadden bekeken, tekenden nu stevige vormen.

Eetstoornis
Lees ook: “Mijn eetstoornis begon met een compliment”

Effect op lichaamsbeeld

De onderzoekers concluderen dan ook dat korte blootstelling aan beelden al genoeg is om iemands lichaamsideaal te laten veranderen. Er is alleen nog niet bestudeerd hoe lang dit effect precies voortduurt.

Ze stellen echter dat, gegeven het feit dat we in de Westerse wereld constant worden blootgesteld aan beelden van dunne modellen, het niet uitmaakt of de invloed van een foto tijdelijk is. Het totale effect is dan nog steeds langdurig.

Risico van televisiekijken

Na het experiment kregen de deelnemers een elektriciteitsaansluiting en veel van hen kochten een televisie. Hierop besloten de onderzoekers scholen en het lokale ministerie van educatie en gezondheid over de studie te informeren. Dit deden zij om het bewustzijn rondom het dunne lichaamsideaal en eetstoornissen te verhogen.

De wetenschappers benadrukken echter dat ze televisie niet willen demoniseren, aangezien het ook toegang geeft tot politieke informatie en stormwaarschuwingen. Maar dat het ook risico’s met zich meebrengt, is volgens hen een vaststaand feit.

Gerelateerde artikelen

Deelnemers aan de moderne arbeidsmarkt kunnen niet simpelweg achterover leunen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en functieomschrijvingen en verwachtingen lijken iedere vijf jaar te veranderen. In een…

1 op de 20 artsen heeft te maken met een afhankelijkheid van alcohol en iets meer dan de helft drinkt twee of meer keer per week. Dat blijkt uit een…

Haast iedereen kent wel de vervelende pijn na het stoten van de elleboog of de grote teen. Juist omdat we dit weten proberen we deze vorm van acute pijn het…

Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch…

Psychische aandoeningen staan bovenaan de Wereldgezondheidslijst van de meest invaliderende ziekten ter wereld. De levenslange aandoeningen beïnvloeden elk aspect van iemands leven, en dat van hun naasten. Husseini Manji, Global…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.