Blijf op de hoogte

Bepalen je genen hoe empathisch je bent?

De wereld door de ogen van een ander kunnen bekijken (cognitieve empathie) en meevoelen met de belevingswereld van een ander (affectieve empathie) zijn de twee componenten van empathie. De een is er beter toe in staat dan een ander. Maar hoe komt dat?

Volgens nieuw onderzoek spelen de genen een rol. Wetenschappers van de University of Cambridge bekeken onder leiding van promovendus Varun Warrier het dna van meer dan 46.000 personen. Zij stonden allen een speekselmonster af en beantwoordden aanvullend een enquête.

Genen spelen voor 10% een rol

Het is de allereerste keer dat zo’n grote studie is gedaan naar de rol van genen in relatie tot empathisch vermogen. Warrier: “Dankzij dit onderzoek zijn we erachter gekomen dat genen voor 10% verklaren hoe empathisch iemand is.” Dit lijkt overeen te komen met bevindingen uit een andere studie. Hierin werden eeneiige- en twee-eiige-tweelingen onderzocht.

Een andere ontdekking die het team van Warrier deed, bevestigt nogmaals de theorie dat vrouwen empathischer zijn dan mannen. Dat verschil had overigens niets met het dna te maken. Waarin het sekseverschil dan wel zit, heeft mogelijk te maken met de invloed van hormonen, ontwikkeling van sociale vaardigheden en overige nog niet vastgestelde factoren.

Van de 10% empathisch vermogen dat door genen wordt bepaald, bleek ook dat iemand die minder empathisch is, een hoger risico op autisme heeft.

Welke specifieke genen zijn betrokken?

Hoewel dit resultaat weer nieuwe inzichten geeft in de factoren die empathisch vermogen verklaren, is het slechts een nieuw stuk van de puzzel. Nu dat stukje gelegd is willen de wetenschappers ook zoeken naar de precieze genen in het dna die verantwoordelijk zijn.
Daarnaast zegt Warrier dat het net zo belangrijk is om meer te weten te komen over de 90% die met andere factoren te maken hebben.

Stukje bij beetje wordt het dan duidelijker waarom de een juist wel of niet beter in staat is om zich in een ander te verplaatsen. Dat zal voor onder andere mensen met autisme een uitkomst bieden. Van hen is bekend dat ze hier meer moeite mee hebben. Het volledige onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Gerelateerde artikelen

Deelnemers aan de moderne arbeidsmarkt kunnen niet simpelweg achterover leunen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en functieomschrijvingen en verwachtingen lijken iedere vijf jaar te veranderen. In een…

1 op de 20 artsen heeft te maken met een afhankelijkheid van alcohol en iets meer dan de helft drinkt twee of meer keer per week. Dat blijkt uit een…

Haast iedereen kent wel de vervelende pijn na het stoten van de elleboog of de grote teen. Juist omdat we dit weten proberen we deze vorm van acute pijn het…

Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch…

Psychische aandoeningen staan bovenaan de Wereldgezondheidslijst van de meest invaliderende ziekten ter wereld. De levenslange aandoeningen beïnvloeden elk aspect van iemands leven, en dat van hun naasten. Husseini Manji, Global…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.