De hersenen in beweging houden
Het aantal chronische hersenziekten is in de laatste jaren is sterk in aantal toegenomen. Wat kun je zelf doen om de kans erop te verkleinen?
De rol van gezonde voeding
Het is van belang de hersenen zo gezond mogelijk te houden. Gezond eten is daarbij een eerste stap. Allereerst kan dat helpen om chronische ziekten als diabetes en hoge bloeddruk te voorkomen, en daarmee de kans op het optreden van hersenziekten te verkleinen. Verder hebben voedingsstoffen als Omega-3 vetzuren en vitamine B (met name B6, B11 en B12) een gunstige werking op de aanleg en werking van zenuwcellen.
Beweging, slaap en het voorkomen van stress
Beweging is eveneens van belang. Bewegen zorgt er namelijk voor dat nieuwe hersencellen worden aangemaakt. Ook wordt het aantal verbindingen tussen hersencellen gestimuleerd. Denk verder aan voldoende slaap en rust en het zo veel mogelijk voorkomen van stress. Stress en slaaptekort zorgen namelijk voor een minder goed functioneren van het brein. Open deur of niet: een gezonde leefstijl is essentieel voor een gezond lichaam en daarmee gezonde hersenen.
Het trainen van de hersenen
Er wordt veel onderzoek gedaan naar het effect van geheugentrainingen. Ervaring maakt rijker: wie vaak een sudoku maakt, wordt daar op een gegeven moment meer bedreven in. Het is vooralsnog onduidelijk of dergelijke trainingen ook een effect hebben op de algehele werking van het brein. Hetzelfde geldt voor creatief bezig zijn, zoals muziek maken of schilderen.
Chronische ziekten en comorbiditeit
Uit cijfers van het RIVM blijkt dat chronische ziekten en comorbiditeit vooral veel voorkomen bij ouderen. Comorbiditeit is de term voor het optreden van meer dan één (chronische) ziekte in één persoon tijdens een bepaalde periode. De helft van de 75-plussers heeft comorbiditeit, in totaal 580.000 personen. Chronische ziekten die veel onder ouderen voorkomen, zoals diabetes en hoge bloeddruk, zorgen voor slechter functioneren van organen als de nieren en het hart. Dit slechter functioneren heeft weer effect op de hersenen, bijvoorbeeld als een CVA optreedt.
Reactie
Vanuit mijn werkveld weet ik al jaren dat je moet oppassen met vitamine B6-suppletie. De rest van de B-groep kun je wel veilig slikken naar mijn weten, je hoeft dus niet met alle vitamine B te stoppen.
In reactie op het artikel "De rol van gezonde voeding". Er staat in het artikel dat vitamine B erg belangrijk is. Jaren geleden ben ik begonnen met het innemen van een vit. B-complex. Vorig jaar april kreeg ik allerlei klachten, die gerelateerd leken aan de aandoening "poly-neuropathie". Bij nader onderzoek werd dit echter niet geconstateerd. Wel bleek dat ik een veel te hoog gehalte vit. B6 had. De neuroloog was dit ontgaan, maar na verschillende miskleunen vraag ik altijd de resultaten van de onderzoeken op. Zelf had ik ooit iets over een teveel aan vit. B6 gelezen en na het zoeken op Google, kwam ik er achter dat het dezelfde klachten gaf als neuropathie. Ik ben dan ook onmiddellijk gestopt met het innemen van vit.B. Inmiddels slik ik "amitriptyline" vanwege ontstane zenuwpijnen in mijn rechterarm. Dat is een antidepressiva, dat heel goed werkt tegen de pijn, maar waar ik niet vrolijk van word: o.a. moeheid, oorsuizen, tintelingen in handen en voeten. Mijn bloed wordt regelmatig gecontroleerd i.v.m. lupus en nefritis, maar niet op vitaminen. Zou het nuttig zijn om vaker het bloed van patíenten te controleren op bepaalde vitamines?
Plaats een opmerking