Blijf op de hoogte

Snel boos? Leun achterover!

Welke psychische processen zijn betrokken bij hoe mensen met hun boosheid en agressie omgaan? Promovenda Lotte Veenstra van de Vrije Universiteit Amsterdam ging op onderzoek uit.

Meestal willen mensen die boos zijn de oorzaak van de boosheid benaderen. Veenstra laat zien dat wanneer de mogelijkheid om toe te naderen geblokkeerd of verminderd wordt, door bijvoorbeeld naar achteren te leunen in plaats van naar voren te leunen, helpt om de boosheid te verminderen.

Het antwoord op toenaderingsgedrag

Sommige mensen zijn geneigd om vaker en met meer boosheid en agressie te reageren in provocerende situaties. Deze mensen hebben zogezegd een ‘verhoogde neiging tot boosheid’. De mensen die snel boos worden, hebben ook een grote drang om dit te uiten met toenaderingsgedrag, ze willen de oorzaak van de boosheid uit de weg ruimen.

Veenstra laat zien dat wanneer de mogelijkheid om toe te naderen geblokkeerd of verminderd wordt, door bijvoorbeeld naar achteren te leunen in plaats van naar voren te leunen, of met je armen van je af te duwen in plaats van naar je toe te trekken, of door de omgeving donker in plaats van licht te maken, mensen hun verhoogde neiging tot boosheid niet wordt omgezet in gevoelens van boosheid of agressief gedrag.

Mensen die normaal snel boos worden, worden dus niet altijd boos in provocerende situaties. De kans dat deze mensen boos worden hangt niet alleen af van hun persoonlijkheid, maar ook van de mogelijkheid of ze in de situatie kunnen toenaderen.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

Deelnemers aan de moderne arbeidsmarkt kunnen niet simpelweg achterover leunen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en functieomschrijvingen en verwachtingen lijken iedere vijf jaar te veranderen. In een…

1 op de 20 artsen heeft te maken met een afhankelijkheid van alcohol en iets meer dan de helft drinkt twee of meer keer per week. Dat blijkt uit een…

Haast iedereen kent wel de vervelende pijn na het stoten van de elleboog of de grote teen. Juist omdat we dit weten proberen we deze vorm van acute pijn het…

Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch…

Psychische aandoeningen staan bovenaan de Wereldgezondheidslijst van de meest invaliderende ziekten ter wereld. De levenslange aandoeningen beïnvloeden elk aspect van iemands leven, en dat van hun naasten. Husseini Manji, Global…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.