Snel boos? Leun achterover!
Welke psychische processen zijn betrokken bij hoe mensen met hun boosheid en agressie omgaan? Promovenda Lotte Veenstra van de Vrije Universiteit Amsterdam ging op onderzoek uit.
Meestal willen mensen die boos zijn de oorzaak van de boosheid benaderen. Veenstra laat zien dat wanneer de mogelijkheid om toe te naderen geblokkeerd of verminderd wordt, door bijvoorbeeld naar achteren te leunen in plaats van naar voren te leunen, helpt om de boosheid te verminderen.
Het antwoord op toenaderingsgedrag
Sommige mensen zijn geneigd om vaker en met meer boosheid en agressie te reageren in provocerende situaties. Deze mensen hebben zogezegd een ‘verhoogde neiging tot boosheid’. De mensen die snel boos worden, hebben ook een grote drang om dit te uiten met toenaderingsgedrag, ze willen de oorzaak van de boosheid uit de weg ruimen.
Veenstra laat zien dat wanneer de mogelijkheid om toe te naderen geblokkeerd of verminderd wordt, door bijvoorbeeld naar achteren te leunen in plaats van naar voren te leunen, of met je armen van je af te duwen in plaats van naar je toe te trekken, of door de omgeving donker in plaats van licht te maken, mensen hun verhoogde neiging tot boosheid niet wordt omgezet in gevoelens van boosheid of agressief gedrag.
Mensen die normaal snel boos worden, worden dus niet altijd boos in provocerende situaties. De kans dat deze mensen boos worden hangt niet alleen af van hun persoonlijkheid, maar ook van de mogelijkheid of ze in de situatie kunnen toenaderen.
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking