Blijf op de hoogte

Troosten mensen hun bedreigde soortgenoten?

Evenals chimpansees willen mensen hun bedreigde soortgenoten, bijvoorbeeld na een overval, uit empathie troosten. Het dreigingsniveau en de sociale nabijheid zouden de kans op troost beïnvloeden. Dit blijkt uit een onderzoek van Wim Bernasco, bijzonder hoogleraar Ruimtelijke analyse en criminaliteit, en collega’s, onlangs gepubliceerd in het open access tijdschrift PLOS ONE.

Definitie van troost

Troost wordt in het onderzoek gedefinieerd als een vriendschappelijk contact dat een omstander maakt met een slachtoffer van agressie. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat kinderen en chimpansees hun soortgenoten troosten, maar er is weinig onderzoek gedaan naar troostgedrag bij volwassen mensen en daar wilden de onderzoekers bij het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) verandering in brengen.

Lichamelijke vormen van troost

De onderzoekers hebben beelden bestudeerd van beveiligingscamera’s, verstrekt door de politie, van overvallen in Amsterdam en Rotterdam. In totaal werden 249 mensen geanalyseerd die aanwezig waren in de directe nasleep van 22 overvallen.

Er werd gekeken of, onder andere, de sociale nabijheid en het geslacht van het slachtoffer en de omstander de kans om lichamelijke vormen van troost zouden beïnvloeden.

Troostgedrag van chimpansees

Uit de analyse bleek dat de sociale nabijheid, bijvoorbeeld dezelfde leeftijdscategorie of collegiaal verband, van omstanders met het slachtoffer belangrijker is dan de fysieke nabijheid om het slachtoffer te troosten. Vrouwen bleken eerder te troosten dan mannen maar het geslacht van de slachtoffers heeft geen invloed op het getroost worden. Deze patronen lijken zeer op het eerder waargenomen troostgedrag bij chimpansees. Hier uit kunnen zij concluderen dat zowel mensen als chimpansees gemotiveerd kunnen zijn om hun soortgenoten uit empathie te troosten.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Gerelateerde artikelen

Deelnemers aan de moderne arbeidsmarkt kunnen niet simpelweg achterover leunen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en functieomschrijvingen en verwachtingen lijken iedere vijf jaar te veranderen. In een…

1 op de 20 artsen heeft te maken met een afhankelijkheid van alcohol en iets meer dan de helft drinkt twee of meer keer per week. Dat blijkt uit een…

Haast iedereen kent wel de vervelende pijn na het stoten van de elleboog of de grote teen. Juist omdat we dit weten proberen we deze vorm van acute pijn het…

Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch…

Psychische aandoeningen staan bovenaan de Wereldgezondheidslijst van de meest invaliderende ziekten ter wereld. De levenslange aandoeningen beïnvloeden elk aspect van iemands leven, en dat van hun naasten. Husseini Manji, Global…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.