Meer begrip van en voor de persoonlijkheidsstoornis
De persoonlijkheidsstoornis komt in vele soorten, maten en intensiteiten voor. Op basis van de diagnostiek worden mensen met persoonlijkheidsstoornissen onderverdeeld in vier groepen: cluster A, cluster B, cluster C en NAO (Niet Anderszins Omschreven). De onderverdeling is lastig, er is veel overlap.
Cluster A, B, C en NAO
Mensen gedragen zich vaak op een voor anderen onbegrijpelijke manier en er is sprake van ernstige vervormingen in percepties, gedachten en gevoelens. Soms zijn er psychotische kenmerken. Onder dit cluster vallen de paranoïde, schizoïde en schizotypische persoonlijkheidsstoornis.
In het geval van cluster B staat impulsiviteit en uitgesproken en/of dramatisch gedrag centraal. Deze mensen zijn vaak instabiel in hun emoties, zelfbeeld en omgang met anderen. Antisociale, borderline, theatrale en narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn de vier stoornissen in dit cluster.
Dit zijn mensen met angstgedrag, perfectionisme, afhankelijkheid en/of ontwijkend gedrag.
Er is sprake van een mengvorm, waarbij kenmerken van meerdere persoonlijkheidsstoornissen aanwezig zijn.
Complexe stoornissen
Het feit dat veel mensen met een persoonlijkheidsstoornis juist in de NAO groep vallen, geeft aan hoe complex de aandoeningen zijn en hoe lastig het is ze goed en eenduidig in te delen. Psychotherapie is de voornaamste behandeloptie. Bij alle vormen is er vaak sprake van comorbiditeit, zoals depressies en angststoornissen, waarvoor medicatie nuttig kan zijn.
De borderline persoonlijkheidsstoornis van Paul
Paul Ulrich is bestuurslid van de Stichting Borderline en ervaringsdeskundige: hij had borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS). “Je hebt een aantal kwetsbaarheden en daar heb je je leven lang last van, als de spanning maar hoog genoeg oploopt”, omschrijft hij. “Je kunt er uitstekend mee leren leven en mee omgaan, maar er zitten wat beurse plekken op mijn ziel. Het gaat erom dat je weer een zinvol en waardevol leven kunt leiden.”
Voordat Paul tot dat inzicht kwam, was er echter een lange weg afgelegd. Hij vertoonde vooral zelfbeschadigend gedrag, waardoor zijn familie aan de bel trok. Omdat hij weigerde een non-suïcide contract te tekenen, kwam hij niet in aanmerking voor een dagbehandeling. Maar hij ging wel nadenken over wat er aan de hand was.
Bindingsangst en verlatingsangst
Zijn problemen uitten zich vooral door bindingsangst en verlatingsangst. “Nu denk ik: een gebrek aan fundament, geen bestaansgrond. Twijfelen aan jezelf. Niet op eigen benen durven staan en daardoor krampachtig vastklampen aan andere mensen. Zwartwit denken en leven volgens self fullfilling prophecies.”
De impact van BPS op Pauls leven was groot; hij had weinig vrienden, maar wel een relatie en een dochter. Toen de relatie met haar moeder over was, werd het voor haar heel zwaar. “Haar bestaan was mijn bestaansgrond en ik maakte haar daarmee verantwoordelijk voor mijn leven. Dat deugde natuurlijk niet en het is voor haar ontwikkeling extreem slecht geweest. ” Mede hierom is haar leven niet gelopen zoals het had gemoeten.
Acceptance & Commitment Therapy (ACT)
De verlatingsangst deed Paul beseffen dat hij borderline had en dat er behandelingen waren die hem konden helpen. Wachtlijsten bij behandelcentra braken hem echter op. Paul is desondanks hersteld van BPS met behulp van Acceptance & Commitment Therapy (ACT) en zichzelf voor 100 procent te leren accepteren zoals hij is.
De rol van de maatschappij
De wisselwerking met de hedendaagse samenleving wil Paul niet onbelicht laten. Voor angststoornissen of depressies zou hij zeker zeggen dat de prestatiedruk van de maatschappij een rol speelt, en voor borderline misschien ook wel voor een deel. Paul denkt dat pesten op school voor veel borderliners en factor van belang is geweest. “Voor mij in ieder geval wel. Psychotrauma wordt gezien als een oorzaak en ik vind dat pesten een vorm van psychotrauma is.”
Andersom hebben persoonlijkheidsstoornissen een effect op de maatschappij. Veel verzuim, werkloosheid en uitkeringssituaties zijn voor deze mensen de dagelijkse praktijk. Het zou al een verschil maken als de sociale omgeving beter rekening houdt met de lagere draagkracht van mensen met een persoonlijkheidsstoornis. “Het belangrijkste is dat de zorg gericht is om weer als mens aan het leven deel te kunnen nemen en zich als mens kunnen ontplooien, met of zonder ziekte.”
Aandacht voor cluster C
Dr. Anna Bartak is gepromoveerd op psychotherapie voor persoonlijkheidsstoornissen aan de Universiteit van Amsterdam en werkt nu als psycholoog in opleiding tot psychotherapeut en senior onderzoeker. Dagelijks heeft zij contact met mensen met cluster C-persoonlijkheidsstoornissen. Binnen dit cluster worden de ontwijkende, afhankelijke en obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornis onderscheiden.
Uit de studie waarop Bartak promoveerde, blijkt dat de ziektelast van twee van de drie persoonlijkheidsstoornissen binnen cluster C zwaarder is dan die van bijvoorbeeld BPS. Tegelijkertijd geldt dat juist door het karakter van deze stoornissen -terugtrekkend en vermijdend gedrag- er minder aandacht is voor stoornissen in cluster C. Deze mensen ervaren veel last van hun aandoening in het contact met andere mensen. Ze weten zich geen houding te geven in gezelschap en zijn daardoor bang om bijvoorbeeld naar hun werk of een feestje te gaan. Deze mensen lopen vroeg of laat compleet vast, het lukt vaak niet om een vaste relatie op te bouwen of een baan te houden. Als dat herhaaldelijk gebeurt, ontwikkelen ze vaak nog een depressie of angststoornis.
Onbekend maakt onbemind
Cluster C-persoonlijkheidsstoornissen zijn beperkend voor het normale leven, maar de aandoeningen worden door de onzichtbaarheid sterk onderschat. Deze mensen gaan bijvoorbeeld met veel moeite naar het werk, omdat ze voortdurend bezig zijn met de gedachte wat anderen van hen vinden. En: wat als ik niet presteer of als mijn collega’s op een bepaalde manier reageren? De schijn ophouden tegenover de omgeving kost deze mensen veel energie. Ze kunnen vervolgens een groot beroep doen op hun partner, die bijvoorbeeld mee moet rijden naar het werk. “Doordat hun hoofd zo vol zit met allerlei angsten, vergeten ze dingen. Ze pakken geen notitieblok, omdat ze dan bang zijn dat een ander hen vergeetachtig vindt. Zo draait de cirkel maar door”, beschrijft Bartak. Vaak komt cluster C aan het licht bij het doormaken van belangrijke gebeurtenissen zoals een scheiding of ontslag. Dat valt voor deze mensen niet goed te verwerken.
Het belang van kortdurende klinische psychotherapie
Een groepstherapie is om begrijpelijke redenen eng, maar tegelijkertijd heel effectief. “Zo’n groep is als het ware een oefenterrein waar zich in het klein alles afspeelt wat in het normale leven ook zou kunnen gebeuren”, vertelt Bartak. Uit haar studie blijkt dat kortdurende klinische psychotherapie van drie tot zes maanden de beste resultaten geeft. In Nederland is deze behandelvorm echter weinig meer beschikbaar. In het dagelijks leven zou wat meer begrip ook kunnen helpen. “Dat zou ik de mensen echt gunnen.”
Reactie
Graag wil ik reageren op 'Meer begrip voor persoonlijkheidsstoornissen'. Door de ggz op vele plaatsen ben ik ook zo getypeerd. O.a. Borderline. Ook heb ik 25 jaar full time als A verpleegkundige gewerkt, zowel in de A als de B(psychiatie; somatische behandelafdeling) Mijn probleem is ontstaan door een psychopatische vader met deelpersonen, die mijn lieve moeder mond dood heeft gemaakt en gehouden. Deze man moest in alles ten alle tijden "het belangrijkste kind" zijn in ons gezin met 3 kinderen. Er was geen drank of drugs gebruik. Mijn ervaringen in de GGZ als hulpvrager en verlener is , dat ik zo héél veel sensitiever reageer op allerlei situaties,en mensen, zoveel zichtbaar slagvaardiger kan verstaan en begeleiden. Dat is logische gezien de ernstige mishandelingen op alle levensterreinen, moest ik zien te overleven. Hierdoor kan ik mensen heel goed lezen. Dat kunnen niet veel mensen, en hierdoor sta ik vaak alleen. Het word pas echt moeilijk als ik zo moest handelen, waardoor ik mensen schaad. Die opdracht onjuist is, maar er wordt geen vraag gesteld door die opdrachtgever, omdat die persoon niet zo diep kan kijken, en/of vooruit kan kijken ,als dat ik kan. D.i. zijn automatische piloot, of vlgs. een boekje enz. Nog erger wordt het als ze ronduit met stelligheid liegen, en weer geen vraag van mij willen horen. Dit is bewust of onbewust mij dwingen de wereld, die situatie, door hun ogen te zien en die als waar aan te nemen. Dus hun dwang om mijn eigen zijn enz. te ontkrachten. Dit is machtsvertoon(vanuit hun eigen behoefte of angst ?). Dit kan bij mij leiden tot dissociatie, of rand psychotisch worden. Maar ook daarmee heb ik lang gewerkt, tot dat ik niet meer kon. Mijn fijnbesnaard zijn , door een levenslange training, werpt vruchten af, daar waar ik kan samenwerken met mensen op mijn manier. Dat is respectvol luisteren, en samengevat terug vertellen met mijn vraag of ik het goed heb begrepen, van dat wat ik van die ander meen te hebben verstaan, liefdevol en uitnodigend om samen te werken. Samen kunnen we bijna alles. Dit is echt eerlijk zijn in dat wat je weet, begrijpt, kan, versta en wat ik niet weet enz.. Dat is mensen zien en erkennen als zij het moeilijk hebben, en dit even laten weten dat ik dit heb gezien d.i. erkenning. Vormen zijn inwisselbaar, intenties niet. In deze maatschappij met al z`n domme kortzichtige protocollen is de liefde voor een vak ,o.a. zorg onderwijs, rechters, enz, zoek. In zekere zin word er karaktermoord gepleegd. Te veel narcisten of erger zijn aan de macht. Burn-out(= opgebrand) is ook het gevolg van die rokende schoorsteen, waaronder het vuur alles verbrand wat er ingeworpen wordt. Dit is 30 jaar geleden begonnen. Rutte en de EU gaan hier steviger mee door. Penny whise and pound fulish m.i.. De GGZ geeft adviezen waar zij zichzelf niet aan kunnen en willen houden. Kudde volk dat elkaar in de tang van "een weten" houd uit angst buiten hun bootje te vallen. Hun visie waar Freud mee begon is nauwelijks verder uitgewerkt. Bizar. En alles 'licht' vlak voor hun voeten, als ze maar eens zelf zouden gaan nadenken, vooral logische. Nog een hulpje, hersenen ontwikkelen zich tot zo`n 25 of 30 jaar. (Denken we nu!) mijn hersenen zijn zeer zeker anders dan die van iemand die niet mijn geschiedenis heeft meegemaakt.(Ons creatieve brein, Dick Swaab) Maar ja, alles op z`n eigen tijd toch ? of zo iets. Elk nadeel heeft z`n voordeel, maar om echt te kunnen delen zal je ook moeten werken en zelf ervaring met doen, moeten opdoen, ook fysiek. Het is nu eenmaal niet anders. Ik zal trouw blijven aan mijzelf, omdat ik mijzelf het allerbeste ken. Delen kan ik, maar daar zal ook voor gewerkt moeten worden. Alles is er op deze aarde , het is maar net hoe je er naar 'kijkt', en dit ordent. Dat is een persoonlijke keuze.
Plaats een opmerking