Hoe beïnvloeden trauma’s uit de kindertijd de hersenen?
Het was al bekend dat volwassenen die als kind zijn misbruikt een groter risico lopen op angsten, depressies en zelfmoord. Maar wat er precies in de hersenen gebeurt als gevolg van dit soort trauma, was nog niet onderzocht. Wetenschappers van the Douglas Health University en the McGill University hebben een begin gemaakt.
De studie is recent gepubliceerd in The American Journal of Psychiatry.
Witte materie
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat mensen die als kind zijn misbruikt en verwaarloosd een verminderd volume van witte materie hebben in verschillende gebieden van de hersenen.
Witte materie bestaat uit myeline axonen. Myeline helpt de elektrische impulsen om sneller te bewegen en informatie efficiënter te verspreiden. Het vormt het omhulsel van de axonen.
Het volume en de structuur van witte materie hangt samen met iemands capaciteit om te leren. Dit gedeelte van de hersenen blijft zich tot in de vroege volwassenheid ontwikkelen.
Effect trauma’s op hersenen
De wetenschappers wilden bekijken wat het effect van trauma’s uit de kindertijd was op de mechanismen in de hersenen. Hiervoor gebruikten zij breinsamples die na het overlijden waren verzameld.
Ze analyseerden het brein van 78 individuen die zelfmoord hadden gepleegd.
Van de deelnemers waren 27 als kind ernstig gebruikt en gediagnostiseerd met depressie. Nog eens 25 mensen hadden de diagnose depressie gekregen, maar geen geschiedenis van misbruik gekend. Ten slotte hadden de overige 26 deelnemers geen mentale stoornis en waren ook niet misbruikt.
Veranderingen in hersenen
Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat de mensen die als kind waren misbruikt een dunnere myelineschede hadden in een groot aantal hersengebieden. Dit zagen zij niet bij de andere deelnemers.
Er bleek sprake te zijn van een abnormale ontwikkeling op moleculair niveau. Dit beïnvloedde de cellen die zijn betrokken bij de productie en het behoud van myeline.
Daarnaast ontdekten ze dat sommige van de beïnvloedde axonen ongewoon verdikt waren.
Verstoorde connectie hersengebieden
Het team stelt dat de veranderingen samen zorgen voor een verstoorde connectie tussen de cortex cingularis anterior – het gedeelte van de hersenen dat is betrokken bij de verwerking van emoties – en geassocieerde gebieden. Deze laatste omvat de amygdala, die een rol speelt bij de regulatie van emoties. En de nucleus accumbens, die is betrokken bij het beloningscentrum van het brein.
Volgens de wetenschappers verklaart dit waarom mensen die vroeger zijn misbruikt emoties op een andere manier verwerken en vaker te maken hebben met middelenverslavingen.
Blijvende schade
De onderzoekers concluderen dat misbruik in de kindertijd de connectie tussen de hersengebieden die een rol spelen bij cognitieve en emotionele processen blijvend kunnen verstoren.
Ze benadrukken echter dat de volledige mechanismen hiermee nog niet in kaart zijn gebracht. Hierom is meer onderzoek nodig om de invloed van trauma’s op de hersenen te begrijpen.
Reactie
Lieve Mevrouw Rita van der Eijck Wat bent u een sterke vrouw. Gefeliciteerd met uw verjaardag. Als ik als ervaringsdeskundige mag praten, wil ik zeggen. Oprecht. Verdiep u er niet meer teveel in, maar probeer te begrijpen op eenvoudige manier. Inderdaad, is er sprake van verandering/ beschadiging in en van de hersenen na langdurige mishandeling of misbruik. De structuren in o.a. het limbisch systeem worden volledig ingezet t.b.v. gevaarsgewaarwording en in alarmstand gezet. Ik ben ruim 175.000 keren mishandeld op manieren, die zelfs hebben geleid tot ongeneeslijk PTSS en oorlogstrauma. Het is uitputtend ermee te moéten leven, want u heeft hier niet omgevraagd sinds uw 29e jaar. Zij zijn, waren, fout. En U, bent een held. Neem van mij aan...geniet. Ga de natuur in een zie al het moois dat ons "rest". Gekken waren er altijd en zullen er altijd blijven. Ik neem mijn hoed af voor U als voorbeeld voor zeer velen. Kracht van binnenuit. Groeten. Durk (Friesland)
ik zou graag geinformeerd worden of hier nog meer over bekend is. Ik heb triest genoeg de ervaring van een weggeduwd trauma tot mijn 40e en ben benieuwd of dit bepaalde gevolgen heeft voor mij. Ik ben nu 69 (word ik morgen)
is er meer bekend naar aanleidin van onderzoek hoe beinvloeden trauma's uit de jeugd de hersenen. Ik ben een ervaringsdeskundige 68 jaar en loop er tegenaan dat er een perifere neuropathie is ontstaan die onverklaarbaar is. Of misschien toch wel verklaar baar. Ik ontvang graag een reactie , ook als er niets meer wordt gedaan op dit vlak. Hartelijke groet, Rita van der EIjk-Lamein Smetanalaan 110 3122 HR Schiedam
Het oorspronkelijke artikel is gepubliceerd in The American Journal of Psychiatry: http://ajp.psychiatryonline.org/doi/abs/10.1176/appi.ajp.2017.16111286?journalCode=ajp&
ik had graag de exacte referentie van het artikel
Plaats een opmerking