Wat als je benen altijd rusteloos zijn?
Joke Jaarsma heeft Restless Legs, rusteloze benen, ook wel de ziekte van Willis Ekbom genoemd. Zij kende de verschijnselen omdat haar moeder ook erg aan deze ziekte leed. Alleen had de ziekte toen nog geen naam en wist niemand wat het was, ook de artsen niet. Men zei over het algemeen dat er niets aan te doen was en dat iemand er maar mee moest leren leven.
Wat waren je eerste klachten?
“Mijn eerste klachten deden zich voor toen ik zwanger was. Het was bijna ondragelijk, nachten lang lag ik in bed te trappelen en moest ik bewegen of uiteindelijk toch uit bed gaan. Toen wist ik nog niet dat de klachten bij een derde van alle zwangere vrouwen voorkomen. Mijn moeder had ook ernstige RLS, mijn jeugdherinnering is van een moeder die iedere nacht door het huis liep te banjeren, en die aan een chronisch slaaptekort leed. Maar toen legde ik dat verband nog niet, ik wist helemaal niet dat RLS erfelijk is.”
Hoe werd de diagnose RLS gesteld?
“In 1999 ontdekte ik dat er een patiëntenvereniging was opgericht die zich met de ziekte rusteloze benen ging bezighouden. De term rusteloze benen kende ik niet, bij ons thuis werd er gesproken van springbenen: een heel treffende term om de symptomen te beschrijven. Ik ging naar een van de eerste bijeenkomsten van de vereniging, omdat toch mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ik dacht dat ik een wat suf groepje lotgenoten zou ontmoeten, maar wat ik tegenkwam was een bijeenkomst waar een neuroloog vertelde wat RLS is, hoe het komt en wat je eraan kan doen. Na jaren van slapeloze nachten en bijna-uitputting wist ik wat ik had en dat het een naam had! Een heel belangrijk moment in mijn leven. Als je het begrip euforie wilt begrijpen had je mij toen moeten zien.”
Wat was de behandeling?
“Daarna ging ik naar mijn huisarts, die me toch weer niet helemaal serieus nam. Aanvankelijk kreeg ik een middel om mijn slaap te bevorderen. Maar dat hielp niet tegen de sensaties en de beenbewegingen, en dus besloot ik over te stappen op de middelen die inmiddels officieel voor RLS beschikbaar waren. Ik moest hem er dringend, zo niet dwingend, om vragen. Maar inmiddels wist ik al vrij veel van de ziekte en wat eraan te doen, dus hij ging overstag. Later begreep ik wel waarom deze arts zo aarzelend was, de middelen zijn eigenlijk ontwikkeld voor de ziekte van Parkinson, en als je dan niet weet hoe erg RLS kan zijn, dan wil je dat als arts niet makkelijk voorschrijven.
De eerste nacht dat ik dat middel nam was geweldig, ik had zo maar zeven uur achter elkaar geslapen. Dat was al jarenlang niet voorgekomen.”
Wat was de impact op je dagelijks leven?
“De impact van langdurig niet voldoende slaap krijgen is enorm. Je wordt lusteloos en somber. Maar ook als je bijvoorbeeld eens naar de film of het theater wilt is er altijd de angst dat je niet stil kunt zitten en weg moet gaan. Ik zocht als het kon een gangplaats op. Maar eigenlijk ging ik al dat soort dingen helemaal vermijden. Lang in een vliegtuig zitten was een ware kwelling.”
Waar vind je steun?
“Steun vinden was en is moeilijk, het blijft een heel moeilijk uit te leggen ziekte. Je ziet er niet ziek uit, het is niet dodelijk, en omdat je meestal ’s nachts last hebt kun je overdag heel “normaal” lijken. Omdat de ziekte nog steeds niet voldoende bekend is, doen mensen er ook vaak laatdunkend over. Bij mensen die het ook hebben is steun vinden wel makkelijker.”
Hoe staat je kwaliteit van leven er nu voor?
“Door de medicijnen kan ik redelijk leven. Ik moet wel oppassen dat ik me aan bepaalde leefregels houd. Alcohol, veel cafeïne, sporten later op de dag, zijn allemaal dingen waarvan ik geleerd heb dat ik ze niet moet gebruiken/doen. Ook ben ik me enorm in alles wat met de ziekte te maken heeft gaan verdiepen, en dat is bij een ziekte als RLS heel belangrijk: je moet ervoor zorgen dat je een goede gesprekspartner bent voor je arts.”
Reactie
Ik wist helemaal niet wat het was op een avond kon ik myn benen niet stil houden en dat bleef zo elke avond naar huisdokter geweest en nu neem ik s'zvons 2tabletten 2uur op voorhand als je gaat slapen ik slaap er heel goed mee Gr Lisette
Heb al vanaf mijn 30 jaar last snacht van rls krijg ook warme voeten dan ga ik uit bed ga op een koude vloer lopen of natte kniekousen aan kan daarna weer slapen
Ik heb nu Glepak gekregen. Is dit hetzelfde als pramipexol? Ik heb bij Glepak meer last van de bijwerkingen. Ik gebruik ze voor RLS. Heeft iemand hier ook ervaring mee?
Heb sinds een jaar of 20 last , en idd alles geprobeerd. Nu gebruik ik Siffrol 3 tabletjes 3 uur voor slapen gaan, wekker op telefoon. Siffrol is ook een middel tegen Parkinson, ik gebruik 0,088 mg, en het gaat redelijk. Maar van 19.00 tot 22.00 sta ik in de beweegstand. Nu lees ik over Glepak, dat zal net zoiets zijn als Siffrol, beiden een middel tegen Parkinson. Blijft een ellende, savonds nooit rustig zitten, en smiddags begint het vaak ook al.
Hallo Jany, Wordt dat niet teveel 7 Pramipexol 0,088 mg p/dag ivm bijwerkingen. Ik neem er 2 van deze en merk dat de symtomen er de laatste dagen gewoon doorheen komen. De laats te dagen nam ik er 3 omdat het met 2 onhoudbaar was. Het kruipt van L naar R en dan weer naar de armen en terug. Om gek van te worden. Ik ben 74 jaar en heb dit al vanaf mijn 20e. Lange tijd tot in de 90er jaren wist men niet wat het was en je kon het ook maar moeilijk uitleggen aan 'n arts totdat er 'n vereniging kwam met ervaringsdeskundige.
Hallo Martien, RLS is geen kramp. Mogelijk dat magnesium tegen kramp helpt, maar bij mij niet tegen RLS. Bovendien schrijf je niet hoeveel dragees je inneemt. Als magnesium helpt, waarom schrijft de dokter dat dan niet voor, maar wel Pramipexol? Heb je wel RLS?
Mijn man heeft erg veel baat bij magnesium!! Als het niet voldoende helpt mag je hiervan best de dosis verhogen, want veel mensen in NL hebben een groot magnesium te kort is mij verteld.
Al jaren gebruik ik regelmatig magnesium phosphoricum acidum D6 2 x d. 10 dr van Weleda. Zodra ik 's nachts wakker lig van onrustige benen en daardoor niet kan slapen, neem ik ze weer een tijdje in, totdat ik denk dat ik er wel mee kan stoppen. Voor mij een geweldig middel en geen bijwerkingen zoals met gewone medicijnen.
Zelf gebruik ik pramipexol, 3 tabletjes maar wel zorgen dat ik ze op tijd in neem en ik heb ze altijd bij mij Lang zitten blijft moeilijk en soms als ik ziek ben of mijn lijf niet niet goed is toch nog vaak last
Heb alles geprobeerd, magnesium, zeep en vijl onder de matras, inhibin tabletten en nu sinds een jaar of 8 heb ik pramipexol, 0,088 mg. begonnen met 1 en nu 7 pilletjes. en soms nog last. Gaat beter nu ik de pilletjes over de dag en avond verdeel.
Beste Martien, Heb ook al jaren last van die rusteloze benen en gebruik als medicijn Glepark Graag zou ik van u willen weten van welk merk Magnesium u gebruikt? Vr Groet Hennie.
Tegen rusteloze benen en/of kramp neem ik zelf al jarenlang MAGNESIUM in! En...............helemaal geen last meer! Gr. Martien
Plaats een opmerking