Blijf op de hoogte

Mannen: eerder en meer rimpels

Mannenrimpels ontstaan eerder en ook in grotere getale. De vorming van vrouwenrimpels komt pas na de menopauze echt op gang. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Inhaalslag

Merel Hamer, arts in opleiding tot dermatoloog, publiceerde deze week haar bevindingen hierover in het medisch vakblad Journal of Investigative Dermatology. Ze stelt dat vrouwen na hun 75e een inhaalslag maken op rimpelgebied. Vrouwen eindigen daardoor op hoge leeftijd toch met meer rimpels.

Foto’s

Een mannengezicht op leeftijd is voor 4,5 procent bedekt met rimpels, dat van een vrouw voor 3,6 procent. Hamer maakte voor haar studie digitale foto’s van de gezichten van 3.800 deelnemers van ERGO, het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek dat al jaren wordt uitgevoerd in de Rotterdamse wijk Ommoord. De deelnemers waren 51 tot 98 jaar oud.

Bovenlip

Tot de leeftijdscategorie van 51 tot 75 jaar blijken mannen opvallend meer rimpels te hebben. Vrouwen maken na hun 75e pas een inhaalslag. De vrouw heeft rimpels bovendien op andere plekken: op haar bovenlip heeft ze aanzienlijk meer kreukjes. “Dat heeft mogelijk te maken met de structuur van de mannenhuid op de bovenlip,” zegt Hamer. “Door zijn vollere gezichtsbeharing is die steviger.”

Alcohol

Hamer keek tevens naar de risicofactoren voor het ontwikkelen van rimpels. Roken en zonlicht zijn onweerlegbare boosdoeners, vooral bij vrouwen. Net als een laag BMI: “Een beetje vet onder de huid vermindert de diepte van de rimpels. En: hoe meer glazen alcohol een vrouw drinkt, des te meer rimpels ze heeft.”

Witte huid

Opmerkelijk is ook de bevinding dat van de Noord-Europese huidtypen (type 1, 2 en 3) de witste huid het minst snel rimpels ontwikkelt. “Dat lijkt in eerste instantie onverwacht. We veronderstellen dat mensen met zo’n type 1 huid zo snel verbranden dat ze de zon mijden, of goed smeren met zonnebrandcrème.” Voordat mensen met dit huidtype zich rijk rekenen: “Ze ontwikkelen wel eerder pigmentvlekken, ook een teken van huidveroudering. We denken dan ook dat elk huidtype op een andere manier veroudert.”

Hamer deed haar onderzoek om meer inzicht te krijgen in de verouderingsprocessen van de huid. De firma Unilever financierde een deel van de studie.

Bron: Erasmus MC

Gerelateerde artikelen

Haast iedereen trekt naar buiten als het helderste object aan de hemel zich in Nederland laat zien. Zeer terecht. De zon, of sterker nog, zonlicht doet namelijk veel goeds. Blootstelling…

Alles wat we doen en gebruiken qua cosmetische producten heeft gevolgen. Niet alleen voor ons zelf en voor onze huid,maar ook voor ons milieu en daarmee voor onze planeet. Met…

Lovea BIO Suncare is de eerste 100% natuurlijke lijn van zonneproducten op basis van minerale zonnefilters die recentelijk nog is verbeterd. De formule is 100% natuurlijk, vrij van parfums en…

In tijden waarin Photoshop en Instagram-filters elke afwijking kunnen corrigeren, mogen we het onderhoud van de huid niet vergeten. Tegelijkertijd zijn we steeds bewuster bezig met welke producten we op…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.