Blijf op de hoogte

Ooglidcorrecties zijn heel normaal

Het is tegenwoordig steeds gebruikelijker om een ooglidcorrectie te laten uitvoeren. Deze cosmetische ingreep is zelfs populair te noemen. Het is een ingreep die voor veel mensen, een heel groot verschil kan maken. Hangende oogleden en wallen, kunnen ervoor zorgen dat u er vermoeid en somber uitziet. En dat terwijl u zich misschien gewoon uitgerust en goed voelt! Dit kan genoeg reden zijn om te kiezen voor een onder- en/of bovenooglidcorrectie. Het resultaat: u ziet er jonger, opgewekter en frisser uit.

Medische redenen

Mensen kiezen niet alleen voor een ooglidcorrectie vanwege cosmetische redenen, maar ook om medische redenen. Doordat de oogleden zwaar zijn en over de oogleden hangen, hebben ze last van hoofdpijn, druk op de ogen en in sommige gevallen zelfs een sterk verminderd zicht. Door het verwijderen van de overtollige huid van het bovenooglid, hebben uw ogen meer rust en verdwijnt de hoofdpijn.

Behandelruimte | Ooglid.nl

De behandeling van een ooglidcorrectie

Een bovenooglidcorrectie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en duurt ongeveer 45 minuten. De plastisch chirurg verwijdert het teveel aan huid door een snee in de natuurlijke huidplooi te maken. Daarna wordt het wondje gehecht. Dit gebeurt netjes in de natuurlijke plooi van uw ooglid, waardoor er nauwelijks een litteken zichtbaar is.

Ook een onderooglidcorrectie duurt ongeveer 45 minuten en wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Afhankelijk van of er vet en huid weggehaald moeten worden of alleen vet, wordt respectievelijk de insnede in de wimperlijn of het onderste ooglid gemaakt. Hierdoor verdwijnen de wallen onder uw ogen zonder zichtbare littekens.
Het is erg belangrijk om na de behandeling het gebied rond uw ogen goed te koelen. Hierdoor vermindert de zwelling en is het uiteindelijke resultaat eerder zichtbaar.

Plastisch chirurg

Helaas mogen huisartsen of cosmetisch chirurgen ook ooglidcorrecties uitvoeren. Uit onderzoek blijkt echter dat 80 procent van de plastisch chirurgen maandelijks patiënten ziet door ondeskundig handelen. Zorg er daarom altijd voor dat uw ooglidcorrectie wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg.
Een plastisch chirurg heeft na de opleiding tot basisarts, nog 6 jaar de opleiding tot plastisch chirurg gevolgd. Dit terwijl een cosmetisch arts, na de basisopleiding tot arts, maar 2 jaar een opleiding heeft gevolgd. Hier zit dus een enorm verschil tussen.

Vergoeding?

Een onderooglidcorrectie wordt nooit vergoed. De bovenooglidcorrectie zit sinds 1 januari 2017 weer in het basispakket met de eis dat uw oogleden halverwege de pupil hangen. Hieruit blijkt al dat alleen een bovenooglidcorrectie geldt. Soms is er ook een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering mogelijk. Elke verzekeraar mag zelf de eisen stellen waar aan voldaan moet worden om een vergoeding vanuit een aanvullende verzekering te krijgen. Om erachter te komen aan welke eisen u moet voldoen, kunt u het best contact opnemen met uw eigen verzekeraar.

Geen vergoeding?

Als u niet in aanmerking komt voor een vergoeding van uw verzekeraar omdat uw oogleden niet ver genoeg hangen, of omdat u een ooglidcorrectie wilt, moet u de behandeling zelf betalen. Gelukkig zijn de kosten van een ooglidcorrectie sinds enkele jaren sterk aan het dalen waarmee de behandeling voor een groot publiek beschikbaar is geworden.

Gerelateerde artikelen

Luister nu de podcast over bilaterale cataractchirurgie met hoofd OK oogheelkunde Shanna Honings en promovendus bij universiteitskliniek Lindsay Spekreijse uit het Maastricht Universitair Medisch Centrum! Staar is een veel voorkomende…

Een ooglidcorrectie is een relatief kleine ingreep, maar je dient er rekening mee te houden dat elke chirurgische ingreep complicaties met zich mee kan brengen. Mocht je een ooglidcorrectie overwegen…

Zo’n 300.000 mensen vallen in Nederland in de categorie visueel beperkt (blind of slechtziend). Het merendeel (85 procent) van deze groep is ouder dan 60 jaar. Daarvan hebben de meesten…

“Niet afhankelijk zijn van anderen om van A naar B te komen is heel belangrijk om in de huidige maatschappij mee te kunnen doen. Of je nou jong of oud…

“Mevrouw, u bent afgeschreven”, klinkt aan de andere kant van de telefoon. De doktersassistent van de oogartspraktijk waar zeventigplusser mevrouw Emanuels is geweest, deelt haar mede dat ze niet meer…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.